Huizinga: wiek op snelweg is alleen probleem als er auto’s op de weg rijden

28 september 2010 – Stel dat de kans dat een wiek afbreekt van een windmolen 1 op 100.000 is, of minder, dan mag je die molen niet naast een woning zetten waar vier of vijf mensen in wonen. Maar wel langs een snelweg waar honderden auto's per minuut over heen rijden. Want voor snelwegen gelden geen veiligheidseisen. Dat is inderdaad wel een beetje raar.

Gevaar voor de weg
Kamerlid Paulus Jansen (SP) heeft het probleem al herhaaldelijk aan de orde gesteld. Hij heeft met name moeite met de windturbines die vlak langs de A12 staan, bij Moordrecht. Het onderwerp kwam vorige week weer ter sprake tijdens een overleg over nieuwe normen voor windmolens. Er zou vanmiddag over een aantal moties gestemd worden die naar aanleiding van dat overleg zijn ingediend, maar dat is op het laatste moment afgeblazen. Er komt nu volgende week eerst een hoorzitting in de Kamer over windenergie. Een van de moties was een motie van Jansen over de veiligheidseisen. Jansen wil dat de norm van een kans van 1 miljoenste dat er iets gebeurt, die geldt voor woningen, ook gaat gelden voor spoorlijnen en wegen.

Alle wegen sluiten
Een weg zou dan een 'kwetsbaar object' worden, zoals dat in ambtenarentaal heet, net als een huis. Geen goed idee, zo vindt Huizinga, die de motie ontraadde. Het heeft volgens haar grote gevolgen voor alle industrie, zoals de petrochemische industrie in de buurt van een weg. Die kan dan ook wel gesloten worden, zo wil ze maar zeggen. Jansen vroeg zich af of de minister onderkent dat een vallende wiek op de A12 veel meer slachtoffers maakt dan eentje die op een huis valt. Hij vindt dat “Huizinga een balk in haar oog heeft als zij wel let op de paar verdwaalde woningen die daar staan, maar niet op de drukste autosnelweg en drukste spoorlijn van Nederland.”

Onnavolgbaar antwoord van Huizinga: “Als een stuk van de windmolen op de weg zelf valt, kan dat weinig kwaad. Het is alleen problematisch als daar auto's overheen rijden.”

Waar is boerenverstand gebleven
Overigens lijkt het toepassen van ingewikkelde kansberekeningen niet echt de oplossing. Want dan moeten ambtenaren gaan bepalen hoe groot de kans is dat een wiek van een molen afbreekt; daar kunnen ze alle kanten mee op. Boerenverstand is hier meer op zijn plaats. Een gigantische windmolen vlak langs een snelweg neerzetten lijkt inderdaad niet erg verstandig te zijn, gezien het feit dat die wieken inderdaad wel eens afbreken. Een beetje technische kennis kan ook geen kwaad. Hoe stevig is de verbinding tussen de wieken en de mast van windmolens tegenwoordig? Misschien dat een goeie, onafhankelijke TU-hoogleraar hier antwoord op kan geven.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn