Spijkerharde kritiek burgemeester Urk op gang van zaken windmolenpark

7 oktober 2010 – Burgemeester Jaap Kroon van Urk uitte vanochtend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer keiharde kritiek op de gang van zaken rond het windmolenpark dat nabij zijn gemeente moet gaan verrijzen. “Er heeft geen evenwichtige bestuurlijke afweging plaatsgevonden over de bouw van een park in één van de grootste stiltegebieden in ons land”, zo zegt hij.

Windmaximalisatie
Kroon: "De gemeente Noordoostpolder, de grootste gemeente van Nederland, wilde ze niet te dichtbij hebben en heeft ze daarom in de eigen achtertuin gezet; maar dat is onze voortuin. Molens met een tiphoogte van bijna 200 meter staan bij ons aan de dorpsgrens." De provincie Flevoland heeft volgens hem gefaald omdat die een veel te groot zoekgebied heeft vastgesteld. De projectontwikkelaars, die gericht zijn op windmaximalisatie, mochten vervolgens naar eigen inzicht hun park daar in intekenen. "Er kan ook echt geen molen meer bij", zo zou de minister volgens Kroon gezegd hebben.

Urk had niets te zeggen
Maar ook het Rijk heeft gefaald. Eerst had de Rijksoverheid voor heel het IJsselmeergebied moeten onderzoeken waar het beste windmolens neergezet kunnen worden. Dat onderzoek is nu bezig maar is nog niet afgerond. "Maar we gaan nu wel een beslissing nemen over de bouw van het grootste park in Nederland in dat gebied". De burgemeester vindt dat Urk veel  te weinig inspraak heeft gehad. De gemeente Urk heeft nooit de gelegenheid gehad om haar zienswijze op de locatiekeuze te geven, zo zei hij. Hij wil dan ook dat buurgemeenten die getroffen worden door dergelijke monsterprojecten aan de rand van hun grenzen in de toekomst wel bij de besluitvorming worden betrokken.

Boter op het hoofd
De burgemeester gaf ook een goede analyse van hoe de minister zo onzorgvuldig een beslissing heeft kunnen nemen, waar de Kamer zelf ook een rol in heeft gespeeld. “De Kamer voerde de druk op de minister op: ‘waar blijf je nu met je plannen’. Dit park kwam als een geschenk uit de hemel voor deze Kamerleden. Maar er is geen onderzoek gedaan naar alle praktische consequenties van de beslissing. Het is mogelijk om 425 MW aan windenergie in het gebied te realiseren maar dat moet dan net even een slag anders dan nu.” Het is dezelfde analyse als die wij al eens gemaakt hebben.

Handreiking
De burgemeester deed ook een handreiking: “Als 15 molens verplaatst zouden worden, zouden we al een veel betere situatie krijgen. Dan zou ik de plannen ook tegenover de bevolking kunnen verdedigen.” Enkele Kamerleden vonden dit een goed idee. Maar een vertegenwoordiger van het windmolenpark, ene Hans Rijntalder van Pondera consult, die ook in de Kamer zat, voelde daar weinig voor. “Je kan molens niet zomaar verschuiven”, zo zei hij vaag. “Het gaat er niet om”, zo zei Kroon, "dat we voorkeur geven aan de belangen van projectontwikkelaars die naar windmaximalisatie streven, maar dat er een zorgvuldige inpassing van de plannen in het IJsselmeergebied komt”.

Tijd voor de Kamer om de minister te dwingen de plannen aan te passen op de manier zoals de burgemeester dat voorstelde.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn