Privacy belangrijk argument om slimme meter te weigeren

10 november 2010 – Angst van mensen dat persoonlijke gegevens bekend worden is een belangrijke reden voor mensen om de meter te weigeren. Dat blijkt uit de proef met de installatie van slimme meters die nu in Amsterdam Geuzenveld wordt gedaan, zo zegt woordvoerder Maaike Osieck van het publiek-private samenwerkingsverband Amsterdam Smart City tegen Energieenwater.net. Mensen zijn bang dat gegevens over wanneer ze thuis zijn en wanneer niet op straat komen te liggen.

 

Meterweigeraars
De angst is mede gevoed door alle discussies die daarover in de media zijn geweest, zo zegt Osieck in de marge van het congres ‘Smart grids, smart cities, smart future’, die dinsdag en woensdag in Amsterdam wordt gehouden. In Geuzenveld worden zo’n 500 slimme meters geïnstalleerd. Vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer werd al opgemerkt dat het aantal meterweigeraars bij de proef groot is. De mate waarin mensen de slimme meter zullen weigeren zal voor een belangrijk deel bepalen hoe succesvol die meter wordt.

Ambities
Amsterdam heeft veel pretenties op het gebied van duurzame energie, zo bleek uit een presentatie van Joost Brinkman van Amsterdam Smart City. Tegen 2020 moeten er zo’n 10.000 elektrische auto’s in de stad rondrijden en moeten er honderden oplaadpalen voor deze auto’s zijn aangelegd. De stad neemt niet alleen de helft van de extra kosten van een elektrische auto voor de eigenaar voor zijn rekening, maar de eigenaar krijgt ook nog een gratis parkeerplek. En dit terwijl het net van netwerkbeheerder Liander al dreigt te bezwijken als meer dan twee auto’s tegelijkertijd aan het opladen zijn, zo begon Brinkman zijn praatje. Liander kijkt dan ook heel goed waar die oplaadpalen precies geïnstalleerd zullen worden, zo verklaart Brinkman deze ongerijmdheid later tegen ons.

Consumentenbenadering
Verder wil de stad dat alle gerenoveerde woningen worden aangesloten op een warmtenet en is het dus flink aan het experimenteren met de slimme meter. Behalve in Geuzenveld is er een project West Orange en loopt er een proef in Haarlem met E-management. De belangrijkste vraag is daarbij: hoe consumenten te benaderen? Dat blijkt nogal eens fout te gaan, zo heeft Brinkman ondervonden. Het inschakelen van ambassadeurs schijnt te werken. Wat niet werkt: het sturen van brieven aan mensen waarin staat dat apparatuur binnen twee weken moet worden teruggestuurd als ze geen interesse hebben. Ook is de Utrechtse straat gebombardeerd tot Climate street, inclusief zonnecellen voor de tramhaltes, een elektrische vrachtauto die het afval van alle ondernemers ophaalt en nieuwe HR-ketels en energie-adviezen voor de ondernemers.

Consument in het vizier
Die consument was een belangrijk thema op de eerste dag van de conferentie en daarmee was de benadering hier al weer veel realistischer dan bij eerdere conferenties, waar alleen maar ‘hosanna in den hoge’ voor de slimme meter werd geroepen. Het is moeilijk om de consument er voor te interesseren en om te zorgen dat die met behulp van de meter aan energiebesparing, of load management, gaat doen, zo wordt langzaam duidelijk. Dat is ook niet zo vreemd want de opbrengsten voor hem zijn marginaal. Zelfs als energiebedrijven ingewikkelde contracten gaan aanbieden dan zal het laten draaien van de wasmachine om drie uur ’s nachts in plaats van overdag de consument hooguit 2 cent opleveren.

Glasvezel
Ook het verhaal van Bill Levis getuigde van de overspannen verwachtingen rondom de slimme meter. Levis werkt bij een consumentenorganisatie uit de Amerikaanse staat Colorado, waar de kleine, groene studentenstad Boulder (95000 inwoners) tot smart city is gebombardeerd. Heel de stad werd vol geplempt met glasvezel (kosten 20 miljoen dollar), terwijl er intussen al lang draadloze technieken zijn voor het overbrengen van de informatie. Het verantwoordelijke energiebedrijf Xcel (actief in acht staten) weigerde om daarbij samen te werken met andere telecommunicatiebedrijven. De totale kosten van het project liggen in de buurt van 100 miljoen dollar. Er woedt een stevig gevecht over hoeveel hiervan mag worden doorberekend aan de consumenten

Privacy wordt boemerang
Er werden drie producten aangeboden. Ze hadden namen als Shift and save, Peak plus Plan en Reduce your use. Veel mensen begrepen ze niet en de ingewikkelde webpagina's boden ook geen uitkomst. Er was verwacht dat 2000 mensen zouden toehappen maar uiteindelijk kozen slechts 1000 mensen voor een van de drie producten. De meeste interesse ging uit naar Reduce for use omdat daar een korting kon worden verkregen. Ook in Amerika is privacy een big issue, zo vertelde Levis, vooral in Californië. Als een boemerang komt de discussie hierover nu terug in het gezicht van de energiebedrijven. "Perception is reality. If people think companies can spy this becomes reality", aldus Levis. Andere reden voor weerstand tegen de slimme meter is dat mensen denken dat de kosten erdoor omhoog gaan en dat ie spontaan in brand kan vliegen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn