Licht in Afrika; volop investeringskansen voor duurzame energiebedrijven

16 november 2010 – Een grote donkere vlek is Afrika nog, als je het continent ‘s nachts vanuit de ruimte bekijkt, op wat lichtgevende vlekken in Zuid-Afrika en een lichte koord in het noorden (rond de Nijl) na. Heel anders dan Europa, waar het blaakt van het licht. “In Europa zouden we wat minder en in Afrika wat meer licht moeten hebben”, zo Jacob van der Vis van de Kamer van Koophandel Rotterdam. Hij zat dinsdag een seminar voor, dat bezocht werd door duurzame energie-ondernemers uit Rwanda en Oeganda. De ondernemers zijn hier in het kader van een handelsmissie, georganiseerd door de EVD en Teampro. Investeringskansen genoeg, ook voor Nederlandse bedrijven.

Land van de duizend heuvels
Want het productievermogen in Rwanda (10 miljoen inwoners), is 82 MW, ongeveer evenveel als dat van een stad als Zutphen. Zo’n 90% van de bevolking stookt nog op hout van de Eucalyptus. Maar de ambities van het land zijn hoog. Nu nog is slechts 6% aangesloten op het net; dat moet 35% worden in 2020. Het productievermogen moet dan zo’n 400 tot 500 MW bedragen. De ambassadrice van Rwanda in Nederland probeerde in haar presentatie Nederlandse bedrijven over de streep te trekken om te investeren in 'het land van de duizend heuvels'. De Rabobank en Heineken zijn al actief in het land, zo zei ze, en sinds kort vliegt de KLM vier keer per week naar hoofdstad Kigali.

Turf voor de misdadigers
“Alles wat de ambassadrice zei is waar”, zo zei de Nederlandse ambassadeur in Rwanda Fred Smiet. Elke maand worden er 3000 huishoudens op het net aangesloten, evenals veel publieke gebouwen. Er heerst een goed investeringsklimaat en de politieke situatie is stabiel. Daar komt dat Rwanda veel samenwerkt met buurlanden Kenia, Oeganda, Burundi en Tanzania, zodat Rwanda als een opstapje naar de rest van de regio kan worden gezien. Grenzen tussen de landen bestaan uit rivieren en veel van het extra vermogen moet komen uit waterkracht, waarbij de buren de handen ineen slaan. Verder schreeuwt het land natuurlijk om zonne-energie, met name daar waar voorlopig geen netwerk wordt aangelegd. En gevangenissen worden voorzien van energie uit turf.

Biogas
Een mooie bron van biogas is afkomstig van het Kivu-meer, op de grens van Rwanda en Congo. Een Amerikaans bedrijf heeft er al een elektriciteitscentrale van 25MW voor ontwikkeld, die zal worden opgeschaald naar 50MW. Het zou mooi zijn als de Afrikaanse landen de gifbeker van kolen en  gas aan zich voorbij kunnen laten gaan en meteen kunnen overschakelen op duurzame energie. Dat zal echter niet lukken. Conventionele energie zal nodig blijven. Zo worden er opslagtanks voor olie gebouwd en is in Oeganda recentelijk olie ontdekt. Daar zal een raffinaderij gebouwd worden met een capaciteit van 150.000 tot 200.000 vaten er dag. Maar ook in Oeganda zijn veel duurzame energie-kansen. Interessant was trouwens dat iemand van de Rabobank vertelde dat de Afrikaanse landen internetbankieren ook over zullen slaan. Mobiel bankieren, iets wat in onze landen maar niet van de grond komt, zal de norm worden; iedereen heeft al zo'n beetje een mobiele telefoon.

Veel interesse
Aanwezig op het seminar waren vertegenwoordigers van bedrijven uit Rwanda en Oeganda die willen investeren in zonne-enerige, waterkracht, biogas en vergisting, maar dus ook in de aanleg van pijpen en leidingen. In Oeganda worden de investeringen gecoördineerd door de Uganda Investment Authority, die ook aanwezig was. Nederlandse bedrijven die het seminar bezochten zijn Bam, Berenschot, Ecosoft, Ecofys, FMO, Solarix, DuraSolar (zonne-energie systemen), Kema, Triodos Facet (advies in ontwikkelingslanden) en adviesbureau ETC. Grote energiebedrijven toonden geen interesse. Maar Fres was wel aanwezig. Deze organisatie, waar Nuon en het ministerie van Buitenlandse Zaken samen 4 miljoen euro in hebben gestoken, zet bedrijven op die in regio's stand alone zonne-energiesystemen gaan aanbieden. Ook in Rwanda gaat Fres aan de slag.

Eerste succesje
Het verhaal van Merel van Hooft van Fres (Foundation Rural Energy Services) sloeg aan, wat bleek uit de vele vragen na afloop van haar presentatie, hoewel zij in zekere zin als concurrent van de bezoekende Afrikaanse bedrijven kan worden gezien. Waarschijnlijk is dat vanwege de ervaring die Fres al heeft opgebouwd, zo zei ze. Na de lunch werden er matchmaking sessies georganiseerd in het kantoor van de Rabobank aan de Blaak, tegenover de Kamer van Koophandel. Een eerste succesje voor de organisatoren van de missie was al dat DuraSolar (niets van doen met DuraVermeer) wil gaan investeren in zonne-energie systemen in Rwanda, al dan niet in samenwerking met Fers, zo zei Paul Stuijt van het bedrijf tegen ons.

Japan van Afrika
"Rwanda heeft grote kans om het Japan van Afrika te worden", zo zei Napolean Winia van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bent u een energiebedrijf dat internationaal investeert in kleinschalige duurzame energieprojecten, in verschillende delen van de wereld en laat u Afrika links liggen? Over tien jaar denkt u: waarom was ik er niet bij?

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn