Kolencentrale: slecht voor milieu, slecht voor portemonnee en slecht voor duurzame energie

9 december 2010 - Greenpeace heeft de bouwplaats in de Eemshaven bezet, waar Essent een nieuwe kolencentrale wil bouwen. Greenpeace is tegen kolencentrales omdat die extreem vervuilend zijn. Essent zegt dat het een bredere verantwoordelijkheid heeft dan alleen het milieu en dat kolencentrales in de toekomst nodig zullen blijven. Wie heeft er gelijk?

Varkenscyclus
Er worden op dit moment heel veel nieuwe centrales gebouwd. Zo bouwen Electrabel en Eon ook nieuwe kolencentrales, op de Maasvlakte. Ook gasgestookte centrales verrijzen als paddenstoelen uit de grond. Naast de bouwput van Essent in de Eemshaven trekt Nuon een grote gascentrale op. Eneco bouwt er een op de Maasvlakte, en Electrabel heeft er deze week één geopend in Lelystad. Essent zelf is er ook druk mee in de weer, in Maasbracht en op de Moerdijk. En dan staan bedrijven ook nog in de rij om kerncentrales te bouwen.

Vervuilend
Het is niet zo dat we al die stroom kunnen gaan exporteren, onder meer omdat ze in het buitenland ook flink aan het bouwen zijn. De vraag naar stroom zal ook niet echt stijgen. Er zal grote overcapaciteit ontstaan. Dus de kolencentrale is niet nodig uit het oogpunt van voorzieningszekerheid. Vervuilend is die wel. Een kolencentrale stoot jaarlijks ongeveer 5 miljoen ton CO2 per jaar uit. Greenpeace heeft gelijk. Maar tegelijkertijd zijn er nog andere nadelen.

Veel geld
Zo drukken al die grote nieuwe centrales duurzame energie-initiatieven uit de markt, helemaal nu de nieuwe regering de subsidieregeling voor duurzame energie heeft versoberd. Daarnaast zullen de centrales ons veel geld gaan kosten. Want de organisatie Tennet moet verplicht al die nieuwe centrales aansluiten op het net en moet ook de geproduceerde stroom kunnen afvoeren, al dan niet naar het buitenland. Hiervoor zijn miljardeninvesteringen nodig in het netwerk en die worden via de transportkosten door ons allemaal opgebracht. Het is één van de redenen waarom buitenlandse energiebedrijven zo graag in Nederland investeren.

Drie keer slecht
Drie keer slecht dus, zo'n kolencentrale: heel erg vervuilend, slecht voor duurzame energie-initiatieven en ze kosten ons allemaal veel geld. Het enige voordeel is dat de leveringsprijs van stroom relatief laag zal blijven door al die overcapaciteit.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn