Afvalbranche liegt over hergebruik plastic afval

5 januari 2011 - Cijfers over hergebruik van plastic afval blijken voor geen meter te kloppen. Het was te verwachten: de afvalbranche wil ons doen geloven dat de inzameling van plastic afval een groot succes is. De Tweede Kamer twijfelt daaraan en wil harde cijfers. Die cijfers komen er dan eindelijk op de valreep van het oude jaar. Dan blijkt alles koek en ei te zijn. Maar de cijfers zijn aangeleverd door de afvalbranche zelf. Dan weet je dus eigenlijk al dat de kans groot is dat er niets van die cijfers klopt en dat er een journalist zal komen die dit opschrijft.

China en hergebruiken
Voor ons was het reden om de cijfers waar staatssecretaris Atsma van Milieu eind 2010 mee kwam niet te brengen, we willen u geen valse informatie verschaffen. Atsma meldde toen dat de doelstelling voor 2009 gehaald is. Die doelstelling is dat 32% van het plastic afval wordt hergebruikt. In een rapport dat hij er bij leverde blijkt dat de Vrom-inspectie echter grote vraagtekens zet bij de cijfers over 2008. Volgens de afvalbedrijven, verenigd in Nedvang, zou in dat jaar 27% zijn hergebruikt. Dat is in werkelijkheid veel minder, zo stelt de Vrom-inspectie. Zo wordt verondersteld dat al het plastic afval dat naar China verdwijnt wordt hergebruikt.

Klap in het gezicht
De discussie volgt op de knuppel die de baas van Van Gansewinkel Ruud Sondag eind vorig jaar al in het hoenderhok gooide. Sondag zei in het blad P-Plus dat de helft van het plastic afval in Duitse afvalovens verdwijnt. Er volgden wat stekeligheden tussen Sondag en Nedvang, die de illusie van 'inzamelen van plastic afval is goed' in stand wil houden. Nedvang sprak van een klap in het gezicht van al die mensen die zo "enthousiast en massaal" plastic afval aan het inzamelen zijn. Yeah, right. Het was eerder een klap in het gezicht van de bedrijven, die zo 'enthousiast en massaal geld' verdienen aan het afvalinzamelingscircus.

Hoe zit het met latere jaren
In ieder geval krijgt deze discussie nu dus een staartje. In de media verschenen woensdag berichten dat de Vrom-inspectie concludeerde dat de cijfers over hergebruik in 2008 niet klopten. Dat staat in het rapport dat Atsma bij zijn enthousiaste cijfers leverde. De cijfers over latere jaren moeten nog gecontroleerd worden, zo zegt woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom van het ministerie van I&M tegen Energieenwater.net Eind januari wordt hierover een rapport door de Vrom-inspectie uitgebracht. Volgens Eikelboom zijn de cijfers over 2009 betrouwbaarder omdat er inmiddels al aanpassingen door Nedvang zijn doorgevoerd.

Doelstellingen
Dat laatste is echter de vraag. Binnenkort kunt u berichten in de pers verwachten waarin gemeld wordt dat de doelstellingen eigenlijk helemaal niet gehaald zijn. Het doel voor 2010 was overigens 38%, wat moet oplopen naar 42% in 2012. De Tweede Kamer wil al bijna een jaar weten wat de werkelijke percentages zijn. Als doelstellingen niet gehaald worden wil een groot deel van de Kamer statiegeld voor kleine, plastic flesjes invoeren. De aparte doelstelling voor de inzameling van plastic flessen is trouwens inmiddels al drastisch verlaagd door de regering, om het onszelf niet al te lastig te maken.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn