Al doende leren bij aardwarmte-pioniers in Pijnacker

21 februari 2011 - Het blijkt soms nog niet zo makkelijk om opgepompt warm water weer terug in de aardbodem te krijgen. Dat blijkt uit een bezoekje aan tuinbouwbedrijf Ammerlaan in Pijnacker, waar donderdag een aardwarmte -installatie is geopend. Een extra pomp moet er aan te pas komen om het gebruikte water weer terug te krijgen.

Zwakke schakel
Niet helemaal duidelijk is wat de oorzaak is. Dat wordt onderzocht. Mogelijk vormt zich wat gas op de plek waar de pijp uitkomt, op ongeveer 2000 meter diepte. Ook moet er harder gepompt worden omdat het water tot dertig meter diep staat (hoe hoger het staat hoe meer druk er nodig is om het terug te pompen). De terugpomp-installatie is nu de zwakke schakel, want die beperkt de hoeveelheid water dat er kan worden opgepompt. Dat is nu zo'n 60 kubieke meter per uur en dat kan omhoog naar 100 kubieke meter per uur. Mogelijk komt er een sterkere pomp.

Kopje boven en weer onder
Met het water van zo'n 65 tot 71 graden water wordt het tuinbouwbedrijf zelf, alsmede nog twee andere bedrijven verwarmd. Verder zijn er pijpleidingen gelegd naar een nabijgelegen fitnessclub en een sporthal (waar de gebroeders Ammerlaan zelf ook nog wel eens trainen), een zwembad en naar een nieuwe middelbare school. In de toekomst wordt mogelijk ook nog een tuincentrum aangesloten op de warmtelevering. Daar is al een aansluiting voor aangelegd. Grappig is dat het 'aardwater' zelf maar een paar meter boven de de grond aflegt, voordat het weer in de grond verdwijnt. Dan heeft het via een warmtewisselaar al de warmte afgestaan aan een ander watercircuit.

Niet efficiënt
Een ander probleem voor de exploitant is dat het water heel zout blijkt te zijn. Dat kan problemen geven als het water een stuk afgekoeld weer terug de bodem in gaat. Nu is er van afkoeling nog nauwelijks sprake omdat de installaties maar heel weinig warmte uit het water weten te halen. Zo komt het water van 70 graden dat naar het zwembad gaat met een temperatuur van 69 graden weer terug, wat te maken heeft met de ouderdom van de installatie daar. Hoe minder warmte eruit gehaald wordt, hoe meer kubieke meters er heen gestuurd moeten worden om bepaalde hoeveelheid warmte te kunnen leveren. Het is natuurlijk efficiënter om meer warmte uit het water te halen, waardoor het water verder afkoelt. Dan kan het zout problemen gaan geven.

Volgorde aanbrengen
Op dit moment wordt het warm water zowel naar de eigen kassen gestuurd als naar de nabijgelegen afnemers. Het is efficiënter om daar een volgorde in te brengen: eerst naar het zwembad en daarna pas naar de kas, want water met een temperatuur van 45 graden is voldoende voor de kas, zo zegt Leon Ammerlaan. Daar hadden ze van te voren niet aan gedacht. Mogelijk dat in de toekomst de installatie wordt aangepast om dit mogelijk te maken.

Zonnetje
Voor de rest loopt de installatie, die naast de kassen staat, als een tierelier. Ammerlaan staat er trots bij en antwoordt onvermoeibaar op de vragen van de vele bezoekers, tijdens de open dag op het bedrijf afgelopen zaterdag. Een van de kassen was leeggemaakt en daar werd een film getoond over de aanleg van de installatie, stond een springkussen voor de kinderen, presenteerden bedrijven en organisaties zich en stonden honderden mensen met een drankje in de hand te praten. Even verderop in de andere kassen strekten zeeën van kamerplanten in alle soorten en maten zich uit.

Studenten
Een van de organisaties die zich presenteerden was Delft Aardwarmte, een samenwerkingsverband van zo'n 30 studenten die zich met het onderwerp bezighouden en hun docenten. Voor het project in Pijnacker hebben ze de bodem uitgebreid bestudeerd, voordat de boor de grond in ging, zodat daar geen bedrijf voor hoefde te worden ingehuurd. Ook bij andere projecten in de buurt zijn ze betrokken. Zo wil de TU Delft zelf ook warmte uit de grond in Delft gaan halen, een project waar ook Eneco bij betrokken is. Er schijnt trouwens nogal wat kinnesinne te zijn tussen de verschillende vakgroepen op de universiteit, reden dat Shell niet betrokken is bij het project, zo zegt een voormalig medewerker van Shell tegen ons.

Onbegrip
Interessant was dat er hier volkomen onbegrip heerst over de weerstand van mensen tegen energieprojecten in de grond, als de winning van aardwarmte en de opslag van CO2 onder de grond, zo bleek uit een gesprekje met een student. 'De risico's zijn toch klein.' Het ging er niet bij de student in dat 'klein' een subjectief begrip is en dat, aangezien we in een democratie leven, de mensen uiteindelijk beslissen wat er wel en wat er niet gebeurt in dit land. Zo zie maar weer hoe groot de kloof is tussen ingenieurs en 'gewone' mensen en dat die er zelfs al is bij studenten die nog maar net begonnen zijn. Hoog tijd voor veel lessen over de maatschappelijke context waar binnen ingenieurs functioneren.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn