Eerste teelten onder Led-lampen in Westland succesvol

29 maart 2011 - De eerste teelten onder Led-verlichting bij tuindersbedrijf Koppert Cress in Westland zijn een succes. Dat zegt een medewerker van het bedrijf tegen Energiewenwater.net. Koppert Cress verbouwt micro-groenten: kiemen of zaailingen zoals taugé en tuinkers. Het bedrijf van Rob Baan specialiseert zich in exotische soorten en probeert topkoks in heel de wereld daarmee te verleiden. De teelt hiervan duurt niet zo lang.

Nieuwe kas
De Led-verlichting is december vorig jaar in gebruik genomen in de nieuwe semi-gesloten kas, die in totaal ruim 2 hectare omvat en die nog in aanbouw is. Behalve Led-verlichting, komen er ook een warmtepomp en zonnecollectoren in de nieuwe kas. De besparing op de energienota is zo'n 40%, zo zegt de medewerker Jan van Berkel. De nieuwe kas zal naar verwachting eind dit jaar klaar zijn en is in aanmerking gekomen voor MEI-subsidie (Marktintroductie Energie Innovatie), van (destijds) het ministerie van LNV. De bedoeling is dat de nieuwe kas energie-negatief wordt: dus meer energie gaat leveren dan dat die gebruikt.

Kleur heeft invloed op smaak
Led-lampen vervangen die traditionele assimilatieverlichting (SON-T), die niet zo efficiënt is omdat die veel warmte produceert. Dat kan vervelend bij het reguleren van de vochtigheidsgraad in de kas. Led-verlichting heeft nog andere voordelen. Door de frequentie van de verlichting te sturen verandert de kleur en dit heeft effect op de smaak en kwaliteit van de groenten. In verschillende fasen van de kweek kunnen verschillende kleuren gewenst zijn, zoals rood licht (lange golflengte) in het begin en blauw licht (korte golflengte) aan het einde van de teelt.

Ruimtebesparing
Verder maakt Led verlichting het mogelijk om in de kas meerlaags te gaan telen. De warmte van de Ledverlichting zal worden afgevoerd en opgeslagen in de bodem. Daardoor kan de verlichting dichter op de planten hangen, waardoor er meerdere lagen, of tafels, boven elkaar kunnen worden gestapeld, wat uiteraard veel ruimte bespaard. Overigens was de Wageningen Universiteit vorig jaar nog niet zo enthousiast over het gebruik van Led-verlichting in kassen.

Open weekeinde
Komend weekeinde, 2 en 3 april, is de bestaande kas (adres: De Poel 1, Monster) te bezoeken in het kader van Kom-in-de-kas.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn