Opslag op energierekening voor duurzaam, welke belastingen gaan omlaag?

16 april 2011 - De opslag op de energierekening voor het stimuleren van duurzame energie zal oplopen van 8 euro in 2013 naar zo'n 120 euro per jaar vanaf 2028. Dat meldt minister Verhagen van Economische Zaken. Hij heeft het wetsvoorstel voor het regelen van de opslag naar de Raad van State gestuurd. Zijn voorganger Maria van der Hoeven beloofde dat andere belastingen omlaag gaan, maar hier zegt Verhagen niets over.

Prijskaartje
Al lang is bekend dat de nieuwe stimuleringsregeling SDE+ met een opslag op de energierekening zal worden betaald, in plaats van uit de algemene middelen zoals voorgaande subsidieregelingen voor duurzame energie. De regeling gaat van start in 2013.  Verhagen wil in dat eerste jaar 100 miljoen euro voor de regeling bij ons gaan ophalen, in 2014 200 miljoen en in 2015 300 miljoen euro. Daarna loopt het op tot maar liefst 1,4 miljard euro per jaar, vanaf 2028.

Gissen
Het besluit dat nu naar de Raad van State is gestuurd is nog niet openbaar gemaakt. Daarom is het een beetje gissen naar de precieze tarieven, die zowel door bedrijven als consumenten moeten worden opgebracht. Een huishouden gebruikt gemiddeld 3500 kWh dus Verhagen denkt aan een opslag van 0,23 cent per kWh in het eerste jaar, oplopend tot 3,4 cent per kWh in 2028, wat best wel fors is.

60% voor consumenten
Aangezien er zo'n 7 miljoen huishoudens zijn denkt Verhagen bij huishoudens in het eerste jaar zo'n 56 miljoen (7 maal 8) op te halen. De rest zou dan van bedrijven moeten komen. In 2015 is de opslag per huishouden 25 euro, waarmee hij dus 175 miljoen van de 300 miljoen door huishoudens wil laten betalen. Vanaf 2028 zou dat 840 miljoen van de 1,4 miljard zijn, wat 60% is. In het regeerakkoord stond nog dat huishoudens de helft zouden moeten opbrengen en bedrijven de andere helft.

Belastingverlaging
Vraag is ook of een andere belofte wordt ingelost, namelijk dat andere belastingen omlaag gaan ter compensatie voor de energie-opslag. Verhagen schrijft er niets over in het laatste bericht. Terwijl het expliciet door Van der Hoeven is beloofd, in verschillende brieven aan de Tweede Kamer."Ten vierde geldt dat de door de opslag vrijvallende middelen op de EZ-begroting zullen worden aangewend voor lastenverlichting", aldus Van der Hoeven in een brief van 17 december 2009.

Staatsrechtelijke vraag: is de regering gehouden aan beloftes die het doet aan de Tweede Kamer?

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn