Slechts 10% heeft interesse voor slimme meter in Geuzenveld

26 april 2011 - Een proef met slimme meters in Amsterdam-West kan als mislukt worden beschouwd. Slechts 10% van de huishoudens die benaderd werd had interesse om mee te doen, zo meldde het Parool vrijdag op basis van een rapport van de Amsterdam Innovation Motor. "Energie is geen hoofdzaak voor veel mensen", zo concluderen de samenstellers van het verslag.

Toeters en bellen
Zo'n 500 huishoudens in Amsterdam Geuzenveld konden een slimme meter krijgen en eventueel andere toeters en bellen, zoals een display in de woonkamer. Netwerkbedrijf Liander legt de meters aan. Al jaren wordt er door de gemeente gepronkt met dit project, dat samen met 15 andere projecten valt in het kader van Amsterdam Smart City. Andere projecten die hiertoe behoren zijn de transformatie van de Utrechtestraat tot 'klimaatstraat', en de plaatsing van laadpalen voor elektrische auto's overal in de stad. De projecten zijn met veel pretenties omgeven, zodat ze nogal snel mislukken.

Pretenties
Zo is de aanpak van de Utrechtsestraat op een flop uitgedraaid; ondernemers worden er stapeldol van de vertraging. Of veel mensen straks de oplaadpalen voor elektrische auto's gaan gebruiken is nog de vraag. En ook dit slimme-meterproject dreigt dus te mislukken, ondanks het feit dat mensen de meters gratis en voor niets konden krijgen. Het gebrek aan interesse kon trouwens wel voorspeld worden. Al eerder bleek dat mensen in Geuzenveld het niet zo op hebben met de slimme meter. Een van de argumenten om de meter te weigeren zijn privacy-aspecten, zo zei Maaike Osieck van Amsterdam Smart City eind 2010 tegen Energienwater.net.

Centenkwesties
Daarnaast beseffen mensen waarschijnlijk heel goed dat de slimme meter op zich niet zoveel doet om de energierekening omlaag te brengen, in weerwil van wat hen verteld wordt door de promotors van de slimme meter. Het zijn vooral de energieprijzen die de hoogte van de rekening bepalen en aan het verbruik zelf valt ook niet zo gek veel te doen. Als het koud is moet de verwarming aan, en als het donker is het licht. Ook alle experimenten met het verbinden van huishoudelijke apparaten aan de slimme meter, zodat deze apparaten aanslaan op het moment dat de energieprijs laag is, zullen om die reden waarschijnlijk mislukken. Het zijn allemaal maar centenkwesties.

Conclusie
De conclusie van de onderzoekers, zoals geciteerd door het Parool, behoeft derhalve nuancering. Het is niet zozeer dat energie geen hoofdzaak is voor mensen, het is meer het besef dat er weinig aan gedaan kan worden, en dat ze zich beter druk kunnen maken over zaken waar ze wel iets aan kunnen doen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn