Een duurzamer huis dan aan de Kudelstaartseweg in Aalsmeer bestaat niet

24 mei 2011 - Duurzamer dan het huis aan de Kudelstaartseweg 34 in Aalsmeer kun je het niet krijgen: een warmtepomp onder de grond, zonnepanelen en heatpipes op het dak, superzuinige ventilatie, niets anders dan Led-verlichting in huis, apparaten die allemaal een label 'A plus, plus, plus' hebben, driedubbele ramen en supergoede isolatie. Onder de carport aan de voorkant staat een laadpaal, waar elektrische auto's kunnen worden opgeladen en als kers op de slagroomtaart staat er een windmolentje in de tuin, die grenst aan het water van de Westeinder plassen.

Geen concessies
Het enige wat het duurzamer had gekund was de grootte van het huis (het is groot), maar de bewoners, de familie Brouwer, wilden geen concessies doen aan het comfort. Vandaar dat alle ramen open kunnen en er een joekel van een ketel (750 liter) in het 'ketelhuis' staat; heel de familie, man, vrouw en drie kinderen, kunnen achter elkaar royaal in de douche. Het water in die ketel wordt verwarmd door de heatpipes, als het weer het toelaat. Zo niet, dan springt de warmtepomp bij, die op 80 meter diepte water van 12 graden omhoog haalt. Die pomp kan trouwens ook gebruikt worden voor koeling in de zomer.

Zonnepanelen niet te zien
Indrukwekkend is ook de grote ventilatie-eenheid in de ketelruimte, die verse lucht verwarmd met de lucht die het huis verlaat. De verse lucht wordt onder meer middels een ingenieus systeem door de vloeren geblazen waarin ook de leidingen liggen voor de gewone vloerverwarming. Ionisatie zorgt er voor dat de lucht in de woning schoon blijft. Ook in architectonisch opzicht wilde de familie Brouwer geen concessies doen, dus de zonnepanelen en warmtepijpen zijn vanaf de grond niet te zien. De windturbine in de tuin is overigens wel van alle kanten zichtbaar. Die stond trouwens dinsdag, toen het huis werd  'geopend', uit omdat het te hard waaide.

Elektrische boot
Hoe is het zo allemaal gekomen? De familie was van plan een huis te gaan bouwen en Bart Brouwer kwam in aanraking met Innoconstruct. Dat bedrijf had in Leusden een duurzame woning gebouwd. De familie kwam erachter dat duurzaam wonen niet betekent dat ze in een plaggenhut moeten wonen, zoals de vrouw het tegen ons zei. Dat trok ze over de streep. De investeringskosten waren wel hoger dan die van een normaal huis; zo'n 15%, zo zegt Bart Brouwer. Hij wil niet zeggen hoeveel de totale bouwkosten waren. De bedoeling is dat de extra kosten worden terugverdiend. Aan energie wordt er jaarlijks zo'n 9000 kWh opgewekt, terwijl het verbruik zo'n 7600 kWh zal zijn, zo zei Brouwer.

Lego-blokjes
Dochterbedrijf Tempus van Eneco heeft zorg gedragen voor de aanleg van de installaties. Het huis is bedacht door Innoconstruct en gebouwd door Akerboom bouw. Bijzonder zijn de piepschuimblokken, met een tussenruimte, waarmee het huis is opgebouwd (er lagen er nog enkele in de tuin). De bouwvakkers zetten ze als lego-blokjes in elkaar (geen rugpijn meer), en storten ze dan vol met beton. Bij dit huis zijn er aan de buitenkant stenen muren tegenaan gezet, maar ze zouden bijvoorbeeld ook gestukadoord kunnen worden. Interessant is ook de software-applicatie die Negotica heeft gebouwd. Op een I-pad is precies te zien wat er wordt opgewekt en ook kunnen apparaten en de verlichting daarmee bediend worden. Er komt nog een boothuis waarvan het dak beplakt wordt met zonnepanelen en, guess what, ook de boot kan daar straks elektrisch worden opgeladen.

Zo kan het
Aan belangstelling geen gebrek, dinsdag. Onder meer voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland was aanwezig. "Hier zie je hoe het kan, niet hoe het moet." Volgens hem staat de industrie te springen om dit soort dingen beschikbaar te maken voor de consument. Directeur Lighting Conrad Hietink van Philips merkte op dat als er alleen maar gloeilampen waren gebruikt in het Aalsmeerse stulpje het energieverbruik jaarlijks zo'n 2000 kWh hoger was geweest. De toekomst is volgens hem aan Led-verlichting. Zo'n 80% van alle lampen die consumenten kopen is duurzaam: 69% spaarlampen en 13% Led. Philips zit trouwens ook steeds meer in de garnituren.

Geluidsschermen
Directeur Shared Energy Rens Knecht van Eneco denkt dat de omzet door dit soort initiatieven alleen maar toeneemt en niet afneemt, zoals iedereen schijnt te denken. "Tempus verdient geld door dit soort prachtige dingen aan te leggen. De toekomst is niet aan kolen- en kerncentrales, maar aan het zo min mogelijk opwekken van energie, op een duurzame manier". Knecht zat trouwens pas geleden met Rijkswaterstaat om de tafel om te praten over de installatie van zonnepanelen op een deel van de 150 kilometer aan geluidsschermen die Rijkswaterstaat de komende tijd wil gaan plaatsen langs de snelwegen.

De wethouder
De wethouder duurzaamheid van Aalsmeer, Ulla Eurich, is trots dat de woning in haar gemeente is gebouwd. De gemeente wil in 2040 energieneutraal zijn. 'Het wordt tijd voor actie. We moeten het afdwingen', zo werd tegen haar gezegd. "Het komt wel. Er komen initiatieven die aantonen dat het kan", zo had zij gezegd en ze had gelijk gekregen. "Ik heb er niets voor hoeven te doen". Maandag heeft ze in Aalsmeer een elektrisch oplaadpunt geopend bij een garage. Mensen die hun auto een paar dagen kwijt zijn krijgen een elektrische auto mee naar huis.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn