Nieuwe slimme meter is als ideale vrouw, op papier bestaat die, maar in de praktijk?

31 mei 2011 - De grootschalige uitrol van de slimme meter vindt plaats vanaf 1 januari 2014. Minister Verhagen van Economische Zaken legt de definitieve beslissing eind 2013 nog wel voor aan de Tweede Kamer. Dat blijkt uit antwoorden op vragen over het 'Besluit op afstand uitleesbare meetinrichtingen', dat recentelijk naar de Kamer is gestuurd. Dat besluit legt alle eisen vast waarin de nieuwe, op afstand uitleesbare meter aan moet voldoen en dat zijn er heel wat.

De ideale meter
Er zijn eisen gesteld op het gebied van functionaliteit en op het gebied van veiligheid. Die eerste eisen leggen vast wat de meter allemaal moet kunnen. Communicatie is het belangrijkste en daarin onderscheidt de meter zich ook van de huidige meter. Hij moet kunnen communiceren met de computers van het energiebedrijf, met andere apparaten in huis en met andere meters. Zo zou de communicatie van de gasmeter met het energiebedrijf via die van de elektriciteitsmeter kunnen verlopen. En de klant moet op zijn PC of via een display op de muur inzicht kunnen krijgen in zijn verbruik.

Enge functies
Daarnaast is er een zogenaamde 'regelfunctie', die er voor moet zorgen dat een productiemeter en een energiemanagementsysteem kunnen worden aangesloten. Een productiemeter meet hoeveel stroom er in huis is opgewekt en een energiemanagementsysteem stelt de consument in staat om een beetje met prijzen en verbruik te gaan spelen, bijvoorbeeld: wasmachine uit en zonnestroom verkopen als de prijs hoog is. Dit is nog allemaal toekomstmuziek, om niet te zeggen een wensdroom. Ten derde is er een schakelfunctie. Die stelt de netbeheerder in staat om de meter op afstand af te sluiten, of om de doorlaatwaarde te beperken, zodat alleen de lampjes nog aan kunnen als we onze rekeningen niet hebben betaald.

Lampjes
Dan is er nog een signaleringsfunctie, bijvoorbeeld om te kijken of er zich fraude voordoet. Een gasmeter moet verder nog het volume kunnen aanpassen op basis van de temperatuur, een eis die er om onduidelijke redenen in is gekomen. Veiligheideisen moeten voorkomen dat de standen worden aangepast of dat de meter van buitenaf wordt gekraakt, zodat derden de energielevering niet plat kunnen leggen. Dan moeten er nog allerlei knipperende lampjes op komen om de consument inzicht te geven in de vraag of die aan of uit staat, of er gegevens worden doorgeseind aan de netbeheerder of niet, moeten er vier telwerken komen, etc. etc.

Waslijst
Al met al is het een hele waslijst geworden en je vraagt je bijna af of zo'n meter wel te maken is. Het lijkt een beetje op de beschrijving van de ideale vrouw, die in werkelijkheid ook niet bestaat. En als ie dan te maken is, dan is het de vraag: tegen welke kosten? Wat ook opmerkelijk is, is dat de Europese Commissie zelf ook nog werkt aan het opstellen van eisen voor de slimme meter. Verhagen wil hier echter niet op wachten, zo stelt hij, want hij wil eindelijk eens beginnen met de uitrol en hij heeft daarbij de hoop dat de Europese normen straks naadloos aan blijken te sluiten bij die van Nederland. De Kamer vraag zich af of dat verstandig is.

Onderzoek achter de wagen
Eerst volgt dan vanaf 1 januari 2012 de kleinschalige uitrol, zoals het ministerie dat noemt. Bij renovatie of bij nieuwbouw zullen netbeheerders al zo'n meter moeten gaan aanbieden, en dit zou zelfs met terugwerkende kracht vanaf januari 2008 moeten, hoewel dat moeilijk voorstelbaar is. De NMA gaat in die tijd onderzoek doen naar de vraag of de man in de straat die nieuwe meter wel pruimt en de AgentschapNL gaat onderzoek doen naar de vraag of er ook nog energie mee bespaard wordt. Gek, want de meter is altijd verkocht met het argument dát er energie mee bespaard wordt.

Hoe grootschalig wordt de uitrol?
Mensen hebben de mogelijkheid om de nieuwe meter te weigeren. Dan zal die grootschalige uitrol wellicht wat minder grootschalig worden. Maar het is te verwachten dat de minister hier dan wel iets op verzint ("maar mevrouwtje, uw meter moet echt vervangen worden, en we hebben helaas geen andere meter meer in de aanbieding")

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn