Europa en energie: niet Duitsland de les gaan lezen over uitstap uit kernenergie

8 juni 2011 - Verschillende oppositiepartijen riepen minister Verhagen woensdagochtend op niet te kritisch te zijn op Duitsland vanwege de recente beslissing om uit kernenergie te stappen. De minister moet een constructieve houding aannemen en ook oog hebben voor positieve kanten, zo vonden de SP en Groenlinks. Verhagen kon zich daar wel in vinden. De VVD had de minister juist opgeroepen om Duitsland eens even flink de oren te wassen over de onverantwoorde beslissing die het land volgens deze partij heeft genomen.

Slaatje
De VVD probeert op deze manier een slaatje te slaan uit alle onrust die nu de wereld in wordt geholpen door mensen van de energie-industrie en gelieerde instellingen. Die stellen dat er in Duitsland een tekort zal ontstaan aan productiecapaciteit en aan transportcapaciteit, nu het land besloten heeft om alle kerncentrales te sluiten. Leegte sluit zich aan bij deze vertegenwoordigers en probeert zo te voorkomen dat de discussie in Nederland over kernenergie dezelfde richting in gaat. 'Zie je wel wat er van komt als je geen kernenergie toepast'.

Niet de maat nemen
Leegte stelde ook woensdagochtend weer dat Duitsland een overhaaste beslissing heeft genomen, die veel negatieve consequenties zal hebben, niet alleen voor Duitsland maar ook voor Nederland. Want stroom zal vanuit Noord-Duitsland naar Zuid-Duitsland vervoert moeten worden en die stroom zal dan via Nederland gaan. Of Verhagen even wil gaan overleggen met zijn Duitse collega over wie er opdraait voor de kosten hiervan, zo wilde Leegte weten. De SP wil echter niet dat de minister Duitsland de maat gaat nemen en niet alleen de nadruk legt op de risico's. "Nederland moet een constructieve houding aannemen ten opzichte van onze goede buur, helemaal niet gezien het energiebeleid van het land mijlenver op dat van Nederland voorop ligt."

Geen overhaaste beslissing
Van Tongeren (Groenlinks) was het er mee eens. "We moeten andere landen die een tandje bij te zetten als het gaat om duurzame energie niet in de weg lopen'. Verder weersprak ze de bewering dat er sprake is van een overhaaste beslissing. "Bent u er bekend mee dat er al in 2001 uitgebreide plannen waren om kernenergie vaarwel te zeggen?", zo vroeg ze aan Leegte. Leegte was er niet mee bekend. Hij stelde echter dat die plannen juist in een onderste bureaula zijn gekomen omdat ze niet zo goed waren.

Afstand
Verhagen nam echter ook afstand van de opportunistische houding van Leegte en merkte op dat er in Duitsland wetten in de maak zijn om de aanleg van nieuwe infrastructuur en centrales te versnellen. In de afgelopen weken hadden Kamerleden al gewezen op de grondigheid van verschillende rapporten die aan de basis liggen van de uitstap.

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn