Heek (Horizon Energy) overweegt proces tegen staat vanwege salderingsellende

7 juni 2011 - Het aanspannen van een proces tegen de staat of een netbeheerder vanwege de onmogelijkheid voor grote bedrijven om te salderen is de moeite van het proberen waard. Dit zegt directeur Michel Heek van Horizon Energy, een bedrijf dat zonne-energie installaties aanbrengt op boerderijdaken. Hij heeft er wel zin in, maar aan de andere kant vraagt hij zich af of het niet verspilde moeite is. "Duitsland is het walhalla voor zonne-energie, waarom zou ik me druk gaan maken over de saldering in Nederland? Die energie levert alleen maar blindstroom op."

Hoog aan de hemel
Bedrijven kunnen de eigen opwek niet aftrekken van het verbruik als ze een energiemeter met een capaciteit van meer dan 3X80 ampêre hebben, zo staat in belastingwetgeving. Ze moeten dan energiebelasting betalen voor stroom die ze van het net halen, terwijl ze op andere momenten zelf veel stroom op het net zetten. Alleen als ze zelf verbruiken op het moment dat de zon hoog aan de hemel staat, hebben ze hier geen last van. Dan wordt er geen stroom van het net gehaald en geen stroom op het net gezet, en wordt er automatisch gesaldeerd.

Bloemkolen
Boerderijen die hun daken vol met zonnepanelen leggen beschikken al gauw over een meter van 3x160 of 250 ampêre, zo zegt Heek. Dus zal er belasting betaald moeten worden. Eigenlijk absurd: de bedrijven produceren massa's stroom maar alleen omdat ze het op dat moment even niet nodig hebben, en dus op het net zetten, moeten ze een hoop belasting betalen over de stroom die ze op andere momenten wel nodig hebben. Stel dat dit met bloemkolen het geval is. Over de eigen bloemkolen die je meteen opeet hoeft geen belasting betaald worden, over de bloemkolen die je een tijdje laat liggen omdat je nog geen honger hebt wel.

Stroom in huis houden
De oplossing dient zich aan: een eigen accu plaatsen, die geladen wordt als de ondernemer de stroom niet nodig heeft. Heek vindt het een interessant idee en hij merkt op dat er op de Duitse beurs Intersolar Europe, die komende dagen in München wordt gehouden, dergelijke systemen worden aangeboden. Een andere oplossing is om de zonnepanelen te verspreiden over heel veel particuliere huishoudens, zodat er wel gesaldeerd kan worden, in ieder geval tot 5000 kWh per huishouden per jaar. Maar voor beide oplossingen geldt dat het absurd is dat ondernemers zich zoveel moeite moeten getroosten om het hoofd te bieden aan een obscure belastingregel die het hen zo goed als onmogelijk maakt dat ze doen wat de overheid wil dat ze doen: namelijk duurzame energie opwekken.

Proefproces
Dus een proefproces zou nog niet zo'n gek idee zijn. Maar iemand moet er zin in, en tijd voor hebben. Michel Heek heeft er wel zin in, zo zegt hij, maar eigenlijk ook weer niet. Hij gaat naar de beurs in Duitsland, het Walhalla voor zonne-energieproducenten. "Als ik daar ben, vraag ik me af waar ik mee bezig ben als ik me zo druk maak over saldering in Nederland". Overigens zegt hij ook dat de projecten die door Horizon Energy worden opgezet zo ook wel rendabel zijn. De zonnepanelen blijven in eigendom van Horizon Energy en de opbrengst van de stroom gaat ook naar het bedrijf.

Juridische gronden
Vraag is ook op welke gronden een proces zou kunnen worden aangespannen. Suggesties: stroom die een iemand produceert blijft van die persoon, zolang die niet verkocht is, ook al is die op het net gezet. De meter in huis is een compleet arbitraire grens om te bepalen of de stroom al dan niet verkocht is aan het energiebedrijf. Iemand die daarna weer stroom verbruikt, verbruikt in feite zijn eigen stroom en mensen kunnen niet gedwongen worden belasting over hun eigen stroom te gaan betalen. Of zie de boer is als een energieproducent: een bedrijf als Nuon hoeft ook geen energiebelasting te betalen over de stroom die hij zelf nodig heeft om zijn installatie draaiende te houden en om de lichten op zijn terrein te laten branden (neem ik aan).

Nieuwe wet
Maar eigenlijk zou de wet gewoon veranderd moeten worden. Artikel 1 van de wet voor de bevordering van duurzame energie: 'Bedrijven en particulieren mogen altijd hun complete productie van duurzame energie in een bepaalde tijdsperiode, die ook daadwerkelijk aan hen is toe te schrijven, aftrekken van hun energieverbruik in die tijdsperiode voordat de energierekening wordt opgemaakt'.

Wetswijzigingen
Over wetswijzigingen gesproken. Deze week wordt in het Parlement het voorstel van Diederik Samsom besproken om zelf-opwekking mogelijk te maken. Dan hoeven mensen die lid zijn van coöperatie die zich bezighoudt met productie van duurzame energie, geen belasting meer te betalen over hun eigen verbruik. Wellicht zou zo'n coöperatie dan de panelen op een boerderijdak kunnen leggen, in plaats van de boer zelf. Vraag is of er een meerderheid voor het amendement van Samsom is. Heek heeft er een hard hoofd in.

Maar nu wel even de rekening aan ons betalen, Heek.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn