Houten moet na brandweerkazerne echt aan de bak met zon, wind en woningen

15 juni 2011 - Houten wil net als veel andere gemeenten in 2040 een klimaatneutrale stad zijn, wat betekent dat er per saldo geen CO2 wordt uitgestoten. De gemeente denkt onder meer aan de oprichting van een duurzaam energiebedrijf, zo zegt wethouder Michiel van Liere tijdens een recent bezoek aan Houten. Gelukkig voor de gemeente zijn de bezwaren tegen de bouw van drie grote windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal recentelijk door de rechter van tafel geveegd.

Niet zeuren
Het project voor de bouw van die molens loopt al sinds 2001 en eindelijk begint er schot in de zaak te komen, met dank aan de Crisis- en herstelwet. De Utrechtse rechter verklaarde die van toepassing in een uitspraak van 16 mei jongstleden, wat de beroepsprocedures beperkt. Bewoners lopen al jaren te hoop tegen het parkje van 6 MW. Ook interessant: de rechter verklaarde bezwaren van bewoners die meer dan een kilometer van de molens afwonen onontvankelijk. 'Zij moeten niet zeuren' is wat de rechter met zoveel woorden zei. Het is nu aan Eneco om te gaan bouwen, maar mogelijk gaan bewoners nog in beroep.

Vergistingstinstallatie
De gemeente denkt ook aan de bouw van een vergistingsinstallatie naast het Amsterdam-Rijnkanaal, samen met buurgemeenten als Nieuwegein. Hier kan snoeiafval naar toe gebracht worden, wat dan makkelijk over het kanaal kan worden aangevoerd, zo vertelde Van Liere tegen Energieenwater.net. Het project lijkt een beetje op de lange baan te zijn geschoven. Voorlopig zit de gemeente echter vast aan bestaande contracten met een AVI .

Energiebedrijf
Het nieuwe college van B&W dat in 2010 is aangetreden heeft zich voorgenomen om een energiebedrijf op te richten: het Houtens duurzaam energiebedrijf. Die moet er voor gaan zorgen dat inwoners en bedrijven "laagdrempelig kunnen investeren in hun eigen energiebesparing en hun eigen duurzame energie". Op verschillende plekken kunnen kleine windmolentjes geplaatst worden, bijvoorbeeld op industrieterrein De Meerpaal. De mogelijkheid hiertoe is zelfs opgenomen in de Crisis- en herstelwet. De wethouder wil dat 11% van het energieverbruik in de stad duurzaam wordt opgewekt.

Ecowijk
Dat moet dan onder meer worden opgewekt in een nieuwe ecowijk, die de wethouder wil gaan realiseren, bijvoorbeeld in de wijk Hofstad in Houten-Zuid, die nog niet helemaal is volgebouwd. Er is al het één en ander gerealiseerd aan duurzame energie-opwekking in de vinexwijk van Houten, die in de afgelopen jaren is gebouwd. Zo is een deel van de huizen uitgerust met zonnepanelen en zonne-collectoren en is bij een deel warmte- en koudeopslag toegepast. Verder zijn 3500 woningen binnen de Vijfval (een aarden wal) aangesloten op de warmtekrachtcentrale van (Eneco). Overigens lopen die bewoners te hoop tegen de tarieven die in rekening worden gebracht. Woningen van 25 jaar en ouder worden aangepakt, samen met woningbouwcorporaties en particuliere eigenaren.

Oplaadpalen
De wethouder wil ook de relatie tussen stad en het omringende platteland verstevigen, bijvoorbeeld door de aanvoer van meer voedsel vanuit de omgeving. Het is van de zotte dat voedsel van overal uit de wereld naar Houten wordt vervoerd terwijl de boeren in de omgeving vaak dezelfde producten maken, zo zegt Van Liers. En natuurlijk zet Houten stappen op het gebied van elektrisch vervoer (er is een oplaadpaal geplaatst) en het energie-efficiënter maken van de gemeentelijke gebouwen. De gemeentelijke organisatie zelf moet nog dit jaar klimaatneutraal worden. En er kan nog meer gefietst worden in de stad die al wijd vermaard is als fietsstad.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn