Trend: zonne-energie installatie aanleggen zonder subsidie

21 juni 2011 - Een boer uit Collendoorn (bij Zwolle) met 150 koeien gaat zijn dak vol met zonnepanelen leggen. Hij gaat 285 panelen plaatsen van 195 wattpiek ieder. Met de stroom wordt onder meer de melkrobot aangedreven: duurzaam geproduceerde melk krijgt hij dan, weer eens wat anders is dan biologische melk. De stroom wordt ook gebruikt om de melk daarna te koelen. Subsidie heeft hij niet aangevraagd: teveel gedoe en de businesscase komt zo ook wel rond.

 

Teveel gedoe
Er zijn meer ondernemers die de subsidie laten voor wat die is, zo zegt Leon Bruinen van Sol Solutions vrijdag tegen Energieenwater.net. Een tuinder uit Pijnacker heeft heatpipes op zijn dak gelegd, en die laat de staatsruif voorlopig ook even voor wat die is. De boer uit Collendoorn gaat zo'n 110.000 euro investeren, inclusief de kosten van het verzwaren van het net rond de boerderij. Dat is dus bijna 400 euro per paneel. Vergelijk dat met de 450 euro die mensen betalen voor een vergelijkbaar paneel bij de stichting Urgenda, dat nu bezig is met de distributie van de panelen. De boer kan natuurlijk ook nog gebruik maken van de energie-investeringsaftrek.

Betrouwbare Chinezen
Bruinen is nu twee jaar bezig met zijn eigen bedrijf. Hij importeert zonnecellen uit China. Ze komen aan in containers waarna hij ze opslaat in de schuur van zijn schoonmoeder, in de buurt van zijn huis in Pijnacker. Hij is een paar keer in China geweest en er wordt geleverd zoals het is afgesproken. Wel moet er vooruit worden betaald. De zonnepanelen die hij importeert zijn zo'n 30% goedkoper dan die uit het westen. In het begin importeerde hij zelf ook heatpipes, maar daar is hij mee gestopt. Die produceren in Nederland vooral warmte in de zomer, maar dan is juist de minste warmte nodig. Wel legt hij ze nog aan voor specifieke doeleinden.

Aanpakken
Voordat Bruinen Sol Solution oprichtte was hij exportmanager bij een bedrijf dat producten voor de tuinbouw verkocht, zoals irrigatie-middelen teeltbenodigdheden. In 2007 maakte hij met zijn vrouw een reis naar Spanje. Toen hij terug kwam werd hem gevraagd of hij voor Ecofys wilde werken, een van de adviesclub van Econcern. Vlak voordat Econcern failliet ging stapte hij eruit en begon hij voor zichzelf, iets wat hij altijd al had willen doen. Hij vond dat veel adviseurs te theoretisch bezig waren, in hun nette pakken kwamen ze binnen en ze vroegen torenhoge prijzen. 'Niet lullen maar doen',  was en is het motto.

Stijgende rendementen
Het gaat hem niet om de CO2-uitstoot die verminderd wordt, maar om de vraag of de installatie rendabel is. En dat is zo: vaak is het zo'n 6%. Een vriend die zich bezighoudt met het berekenen van pensioenen heeft voor hem een programma gemaakt waarmee het rendement precies berekend kan worden. Hij gaat uit van een stijging van 2% per jaar van de energieprijs en van een volledige saldering van de opgewekte stroom. Als de klant erin geïnteresseerd is meldt hij de CO2-besparing er wel bij. Exclusief montage is de prijs voor een particulier die 3kW plaatst nu 2,65 euro per wattpiek, tegen 4,5 euro per wattpiek een aantal jaren geleden.

Gekke dingen
Het loopt storm met de vraag naar zonne-energie systemen. Vooral voor ondernemers als de boer uit Collendoorn, die een specifieke toepassing hebben, is het nu interessant om over te gaan op zonnestroom of zonnewarmte. Vanwege het probleem van saldering moet de stroom wel zoveel mogelijk overdag gebruikt worden. Dus zijn vrouw mag de wasmachine alleen overdag aanzetten. Ook legt hij panelen aan voor de Stichting Urgenda. De uitrol van de panelen die de stichting heeft verkocht verloopt overigens vrij chaotisch. Toch kloppen ook particulieren bij hem die de panelen er zelf op schroeven. Dat gaat niet altijd even goed. De gekste dingen heeft hij gezien.

Copyright © Geldengroen .net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn