Stadsgesprek Den Haag over het mysterie van het leven en een ministerie voor het leven

23 juni 2011 - In Den Haag vond dinsdag een 'Stadsgesprek duurzaamheid' plaats, in de Grote Kerk nabij het Spui. De avond was een initiatief van wethouder Duurzaamheid Rabin Baldewsingh. Het optreden van cabaretier Dolf Jansen aan het einde was het leukst, maar ook de discussie daaraan voorafgaande was wel interessant.

Dun laagje
Baldewsingh hield een inleidend praatje: hij vertelde onder meer over een ontmoeting met astronaut Wubbo Ockels, die zijn luxueuze duurzame boot de Ecolution heeft afgemeerd in de Scheveningse haven. Ockels keek toen hij in de ruimte was vanuit het raampje van het ruimtestation naar de aarde en besefte hoe kwetsbaar die was. Alleen door een dun laagje erom heen, de dampkring, is leven mogelijk. Het is een verhaal wat we al vaak gehoord hebben van Ockels, maar Baldesingh was er door geraakt, zo zei hij. Hij heeft de avond georganiseerd om goede ideeën op te doen van de burgers van Den Haag.

Flirten
Die burgers zaten in de kerk, die overigens schitterend is. Journalist Elles de Bruin van TV West vroeg aan enkele van hen hoe duurzaam ze zijn en waar dat dan uit blijkt. De ene had vijftig bomen in de Schildersbuurt geplant, de andere 10.000 in Kenia. Weer iemand anders riep op om meer te flirten. Dezelfde vraag werd gesteld aan het panel dat later op het podium aantrad: Diederik Samsom, Francine Houben, directeur van Mecanoo architecten, directeur At van der Touw van Siemens Nederland en Joris Melkert van de TU Delft.

De funfactor
Het debat ging over de vraag hoe mensen te stimuleren om duurzaam te gaan leven. Is het de portemonnee, moet het 'leuk' zijn om duurzaam te zijn, of moeten mensen bijgespijkerd worden. Samsom (auto: Prius) zei dat er geen gebrek aan kennis is. Iedereen weet dat led-lampen zuinig zijn en dat het isoleren van het huis goed is voor het milieu en de energierekening. 'Maar ja, al die rompslomp hè.'  Van der Touw vond dat duurzaamheid fun moest zijn. Op zijn site kunnen mensen ringtones insturen die gebruikt kunnen worden als het geluid van elektrische auto's. Dat is pas fun. Fun is het niet het juiste woord, zo vond iemand van het publiek. Mensen kopen geen spaarlamp omdat het fun is.

Tweets op scherm
Het publiek kon twitteren, en die tweets verschenen dan op een groot scherm. Het gevolg was wel dat iedereen nog meer met zijn eigen telefoon bezig was dan anders, maar dat terzijde. Ardo de Graaf, die in de nieuwbouwwijk Ypenburg bezig is duurzame energie-opwekking van de grond te krijgen, twitterde dat hij wordt tegengewerkt door Eneco. Hem werd een microfoon onder de neus gedrukt: 'Den Haag zou als aandeelhouder van Eneco moeten eisen dat het bedrijf zich dienstbaar opstelt aan de maatschappij', zo lichtte hij toe. Baldewsingh ziet Eneco net als Siemens als een partner. Ze zitten samen in een clubje dat duurzaamheid in Den Haag wil bevorderen.

Sportschoen wordt plant
Daarna was het de beurt aan Dolf Jansen. Hij was graag naar Den Haag gekomen, zo zei hij; in de lijst met zijn 250 favoriete steden stond Den Haag er zeker bij, net als Stadskanaal. Toen hij op Hollands Spoor was uitgestapt en in de Schilderswijk aankwam kwam er een zwever naast hem lopen, die zei "Nodody fucks with me". "Dat is jouw probleem", zo had hij geantwoord. 'Misschien een keertje gaan douchen, of zo'. OK, u moet erbij zijn geweest. Maar behalve leuk schijnt Jansen ook duurzaam te zijn. Jansen, een hardloper, werd wild van sportschoenen die, als ze afgedragen zijn, in de grond kunnen worden gestopt, waarna ze vanzelf verteren. Er worden zaadjes in de zolen gedaan, zodat er ook nog bloemen uit groeien ook.

Een ministerie van het leven
Jansen had opgemerkt dat Baldewsingh zich versprak toen hij vertelde over het gesprek met Ockels. In plaats van 'mysterie van het leven' (wat zich daar onder die dampkring voltrekt), zei de politicus 'ministerie van het leven', beroepsdeformatie waarschijnlijk. Eigenlijk wel een goed idee: een ministerie van het leven, zo vond Jansen. Na afloop was er een borrel. Het was een leuke en gezellig avond; vraag is of Den Haag er iets mee opschiet in termen van duurzaamheid. Donderdag is de Klimaatnota van Baldewsingh in de raad behandeld.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn