Heynen (NHEC): zonder miljoenen aan marketing is toetreding energiemarkt niet mogelijk

28 juni 2011 - Zonder een marketingbudget van miljoenen is het onmogelijk om als nieuwe leverancier de energiemarkt te betreden. Dat zegt directeur Rolf Heynen van de Noord-Hollandse Energiecoöperatie (NHEC) vrijdag tegen Energieenwater.net, tijdens een ontmoeting in Alkmaar. NHEC heeft zo'n budget niet en heeft daarom niet de ambitie om landelijk door te breken. Het bedrijf wil zich ontwikkelen als een white label voor gemeenten in Noord-Holland die een eigen energiebedrijf willen beginnen.

Jonge geschiedenis
De geschiedenis van de NHEC is nog jong, zo vertelt Heynen. Een provinciale club, Noordwest 8, kwam in 2007 bij elkaar om te kijken hoe duurzame energie in de regio van de grond kan worden gestrokken. Onder meer afvalenergiebedrijf HVC, VNO-NCW en LTO Nederland maakten er deel van uit. Samen met Teamwork Technology werd in juni 2009 de NHEC opgericht. Trekker was onder meer ex-burgemeester Enno Brommet van Harenkarpsel. Duurzame energie is een lokaal gebeuren, zo vonden de oprichters en het is nodig omdat het ons minder afhankelijk maakt van fossiele energie, waarvan de prijzen alleen maar zullen gaan stijgen. Heynen werd aangetrokken, onder meer om het energiebedrijf op poten te zetten.

Snelle leerschool
Heynen (1979) heeft elektrotechniek en politicologie gestudeerd. Met name het Midden-Oosten boeit hem, wat er toe leidde dat hij meegewerkt heeft aan een recent boek van oud-premier Dries van Agt 'Een schreeuw om recht, de tragedie van het Palestijnse volk'. De energiewereld kende hij niet bij zijn komst  naar NHEC, maar toen eenmaal besloten was dat NHEC aan huishoudens zou gaan leveren was dat een snelle leerschool.

Vergunning
Voor de backoffice werden contracten afgesloten met Trianel. Deze van oorsprong Duitse onderneming nam ook de zogenaamde programma-verantwoordelijkheid op zich. Een uitgebreide studie van alle ingewikkelde codes die in energieland gelden is Heynen dan ook bespaard gebleven. Deze zaken moeten echter goed geregeld zijn voordat de NMA een vergunning toekent. In 2010 kreeg NHEC een vergunning voor de levering van stroom. Die voor gas volgt binnenkort, zo zegt Heynen. Tot nu toe wordt onder de vergunning van Trianel geopereerd, maar dat komt minder goed over bij potentiële klanten.

Iets nieuws
Het oprichten van een energiebedrijf zelf is prima te doen, zo zegt Heynen. "Het vinden van de juiste partijen is geen hogere wiskunde". "In de opbouw en groei ligt de uitdaging. "Als je 50 miljoen hebt kun je snel groeien." Maar dat heeft NHEC dus niet. NHEC moet het hebben van mond tot mond reclame, het werk van ambassadeurs, zoals de burgemeester van Harenkarpsel en advertenties in lokale media. Ook heeft het bedrijf een team van studenten op pad gestuurd om naamsbekendheid te krijgen.

Lokale inbedding
NHEC mikt op mensen uit de regio Noord-Holland die nog niet zijn overgestapt maar die hebben gehoord dat er 'iets nieuws is', die zien dat de energietransitie voordelen heeft en die zich met de NHEC kunnen identificeren. NHEC wil een goede lokale inbedding. Dat was ook de intentie bij de oprichting: "NHEC gelooft niet dat de oplossing van het energieprobleem ligt in het steeds groter worden van energiebedrijven. Juist het betrekken van belanghebbenden op lokaal niveau ziet zij als de oplossing."

Lokale inbedding
Van alle huishoudens zit naar schatting zo'n 80% nog steeds bij de traditionele leverancier, in Noord-Holland is dat Nuon. Zo'n 10 tot 20% laat zich beïnvloeden door de agressieve marketingcampagnes op TV. "Onze doelgroep bestaat niet uit die groep", zo zegt Heynen. Het bedrijf is inmiddels aardig gepositioneerd in Noord-Holland, zo zegt Heynen. Het aantal klanten bedraagt nu ongeveer 700. Klanten kunnen ook lid worden van de coöperatie, waarmee ze feitelijk eigenaar worden. NHEC bokst wel op tegen de negatieve ervaringen van mensen met overstappen. "Het is lang een puinhoop in de markt geweest. De bereidheid om over te stappen is weg. We merken dat in gesprekken met klanten".

Duurzame energie
De stroom wordt betrokken van een bio-vergistingsinstallatie van afvalenergiebedrijf HVC en het gas wordt van Trianel ingekocht. HVC zegt zelf niet aan huishoudens te willen gaan leveren, behalve aan eigen medewerkers. Gekeken wordt nog of eigen productie-faciliteiten kunnen worden opgericht. Zo werkt Heynen samen met bepaalde gemeenten om de installatie van zonnepanelen door bewoners makkelijk te maken, vergelijkbaar met plannen van andere energiebedrijven.

Tussen servet en tafellaken
De trend is echter dat gemeenten ieder een eigen duurzaam bedrijf op gaan richten, met allemaal een eigen gezicht, richtlijnen, productie-methoden en manieren om mensen erbij te betrekken. Dit opent perspectieven voor bedrijven als NHEC, dat zich wil gaan ontwikkelen tot white label voor deze bedrijven. Er zijn nog niet veel van die bedrijven; voorbeelden zijn Texel energie en Ameland energie coöperatie. Hoe meer van die lokale bedrijven er zullen komen hoe minder zichtbaar NHEC zal zijn. De klanten zullen dan geleidelijk onder de gemeentelijke energiebedrijven komen te vallen.

Fossiel
Heynen's hart ligt nog steeds bij de politiek en het Midden-Oosten, zo blijkt tijdens een nagesprek op de Alkmaarse Kaasmarkt. En als het over het Midden-Oosten gaat, dan gaat het over fossiele energie. De oliemarkt is nerveus op dit moment en dat komt volgens Heynen omdat Saudi-Arabië niet veel speelruimte meer heeft om de productie te verhogen, en omdat het land op klappen staat. De spanningen tussen soennieten en sjiieten lopen op in de regio. Het soennitische land bevindt zich in een strijd om de macht in de regio met het sjiistische Iran en het moet binnenlands de fundamentalisten in de tang houden.

Importafhankelijkheid
Dat laatste heeft het regerende huis van Saoed tot nog toe gedaan door ze flink wat oliedollars toe te stoppen. Dat laatste lukt echter steeds minder goed. Ook de bevolking wordt steeds mondiger. Vervelend voor het regime is veder dat de sjiieten, die weliswaar een minderheid van 10% vormen, aan de kust van de Perzische golf wonen, daar waar ook alle olie- en gas-installaties zich bevinden. Onrustig dus. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Palestijns-Israëlische conflict, waar Van Agt zich tegenwoordig druk om maakt. Met andere woorden: die import-onafhankelijkheid is nog niet zo'n gek idee.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn