Tsunami aan windenergie-zaken bij de Raad van State

21 september 2011 - De ene helft van het land wil windenergie en de andere helft is druk bezig met het tegenhouden ervan. Dit is het beeld wat oprijst als deze week naar de lijst van zittingen en uitspraken van de Raad van State wordt gekeken. Daar staan maar liefst vier windenergie-zaken tussen, waaronder een over het plan 'Scheveningen-buiten'. En dan komt binnenkort nog de zitting over het park bij Urk. Het meest wonderlijke is nog wel dat zelfs het ministerie van I&M naar de rechter is gegaan om de bouw van een windpark tegen te houden. Hier kort een overzicht, inclusief een uitspraak over uitbreiding van de gasopslag in Grijpskerk.

Eemshaven
Aktivabedrijf Wind Nederland mag twee grote windmolens op het bedrijventerrein bij de Eemshaven gaan bouwen, vlak bij het bestaande park Westereems. Het bedrijf Eemshaven Properties en Facilities had geklaagd omdat de molens te dicht bij het bedrijf zouden komen te staan. Ze zouden geluidsoverlast veroorzaken en een risico kunnen vormen voor het vervoer van munitie over een nabijgelegen spoorlijn. De rechters gaven het bedrijf ongelijk.

Gasopslag Grijpskerk
Klagers tegen een uitbreiding van de gasopslag door de NAM in Grijpskerk boekten een Pyrrusoverwinning. De Raad van State vernietigde de vergunning maar de rechtsgevolgen van de vergunning bleven in tact. De minister moet alleen iets herformuleren, zo lijkt het.

Scheveningen
In Den Haag speelt ook in één en ander rond de mogelijke bouw van een windpark op zee. Eneco heeft een vergunning gewijzigd voor de bouw van het park Scheveningen-buiten. Het aantal molens is vergroot naar 70, van 59, en de aanlanding van de kabels zou in Kijkduin moeten geschieden, en niet meer meer zuidelijk bij Hoek van Holland. Bewoners zijn ongerust. De gemeente Den Haag komt in problemen want die wil Kijkduin grootschalig gaan herontwikkelen. Bovendien wordt het niet op prijs gesteld dat er een hoogspanningskabel dwars door de stad moet worden aangelegd, naar het transformatorstation Wateringse veld. De Raad van State heeft de gemeente Den Haag echter niet ontvankelijk verklaard, omdat het windpark onder de Crisis- en herstelwet valt. Overheden mogen dan niet tegen elkaar procederen.

Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn Windpark Ecofactorij B.V wil een park van vijf grote molens bouwen op bedrijventerrein Ecofactorij, wat daar dus speciaal voor bedoeld lijkt te zijn. Bewoners, de luchthaven Teuge en het ministerie van I&M zijn in het geweer gekomen omdat ze bang zijn dat de vliegtuigen tegen de molens gaan botsen. De rechter gaf hun gelijk, maar de gemeente en de initiatiefnemers zijn naar de Raad van State gestapt. De zitting was deze week.

Houten
Ook over een gepland windpark in Houten doet de Raad van State binnenkort een uitspraak. Eneco wil daar nabij het Amsterdam-Rijnkanaal drie grote molens gaan bouwen. Eerder verklaarde de rechter al dat klagende bewoners die relatief ver weg wonen niet moeten zeuren. Een deel dat wel dichtbij woont kreeg ongelijk. Alle bewoners zijn nu naar de Raad van State gestapt. En zo blijven we lekker bezig met zijn allen, maar niet heus.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn