Een hele klim naar de gondel van een windmolen, maar het uitzicht is formidabel

23 september 2011 - De Noord-Hollandse Energiecoöperatie (NHEC) wil dat er weer een band ontstaat tussen energie-afnemers en producenten. Daarom bood het energiebedrijf klanten en leden vrijdag de mogelijkheid om een windmolen te bezoeken. Zo'n honderd mensen waren naar de boerderij van Piet Visser in Avenhorn gekomen. Visser is de initiatiefnemer van een park van zeven molens, dat niet ver van de A7 ter hoogte van Hoorn ligt.

Paardenstal
In de netjes schoongemaakte paardenstal van de familie kregen de bezoekers uitleg over het park en over duurzame energie. Het heeft Visser tien jaar gekost om het park van de grond te krijgen, zo zei hij. Eerst wilde hij een eigen windmolen plaatsen, maar de provincie wilde geen individuele molens meer bij boeren. Een stedenbouwkundig bureau kwam toen tot de conclusie dat het gebied naast de boerderij van Visser wel een mooie plek was voor een park. Tot die conclusie was Visser ook al gekomen, maar nu was het dus officieel. Visser vond zijn buren ook bereid tot het plaatsen van de molens. En zo is het park van zeven molens er gekomen.

Kazachstan
In de schuur van Visser vertelde directeur Rolf Heynen van NHEC over de noodzaak om over te schakelen naar een duurzame energiehuishouding. We zijn worden steeds afhankelijk van landen als Rusland en Kazachstan. Heynen heeft geconstateerd dat de energieprijs iedere tien jaar verdubbelt. Dat gaat knellen aangezien mensen met lage inkomens nu al problemen hebben om de rekening te voldoen. Er moet iets veranderen. Energie moet uit de buurt komen en duurzaam zijn. Duurzame energie is al lang niet meer iets gezelligs voor mensen met geitenwollen sokken, maar "keiharde cash". De cleantech sector is niet voor niets al jaren de snelst groeiende sector.

Stroom van dichtbij
Daarbij zal de energievoorziening steeds decentraler worden. De energievoorziening moet weer van ons worden, zo vindt Heynen. Het contact tussen afnemer en producent moet weer hersteld worden. Om dat contact te herstellen is het nodig dat de energie van dichtbij komt, en dat mensen betrokken zijn bij de opwekking daarvan. De NHEC probeert om die reden lokale duurzame initiatieven in Noord-Holland van de grond te krijgen. In de winter komt er een 'energiestrijd'. Twee wijken in Alkmaar zullen dan gaan proberen om zoveel mogelijk energie te gaan besparen. Het zou bijvoorbeeld ook mooi zijn als mensen direct de stroom van de windmolen van Visser kunnen afnemen, zo zegt Heynen.

Uitzicht
Er waren veel vragen over het windmolenpark. Na de uitleg in de paardenstal liep het gezelschap naar de eerste molen, die van Visser. Vijf mensen waren uitverkoren om naar boven klimmen: vijftig meter omhoog op een kaarsrechte ladder, aan een veiligheidskoord. Monteurs schijnen als apen omhoog te klimmen, maar sommige bezoekers hadden er meer moeite mee. (Waren die overbodige kilo's er maar al wel af geweest). Maar het uitzicht boven was formidabel. Er zit een luik bovenin de gondel waar iemand zijn hoofd door naar buiten kan steken. De molens waren stil gezet, wat Visser dus geld kostte, maar af en toe draaiden de wieken nog een beetje. Hoe kan iemand windmolens nu lelijk vinden?

 

Copyright © Geldengroen.net

 

 

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn