Bevende Terium legt het af tegen McBio, oude omaatjes, stadsboeren en emergente duurzaamheid

28 september 2011 - Een aantal hoogleraren zet Essent stevig onder druk om te stoppen met de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven. Ze dreigen met reputatieschade voor Essent als die niet stopt met de bouw. De hoogleraren hebben de directies van de grote energiebedrijven bezocht. Het bezoek aan de directie van Essent draaide bijna uit op ruzie, zo vertelde hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Jan Rotmans tegen Energieenwater.net. Bestuursvoorzitter Peter Terium begon te beven toen de hoogleraren hem confronteerde met hun plannen.

Waarom?
Eerder stelden een groot aantal hoogleraren al een petitie op om te protesteren tegen de bouw ervan. Rotmans zelf treedt als getuige-deskundige op in de rechtszaak tegen de centrale. Samen met een aantal collega's, waaronder Ad van Wijk, bezocht hij de directies van de vier grote energiebedrijven: Nuon, Essent, Electrabel en Eon. Rotmans keek de bestuursvoorzitters naar eigen zeggen diep in de ogen en vroeg: 'waarom doen jullie dit nu?' En allemaal antwoordden ze: nu zouden we niet meer beslissen tot de bouw van de centrales. Rotmans zei dit tijdens het congres 'De duurzame stad, leren van elkaar', dat dinsdag in Den Haag plaats vond.

Beven
Aan tafel bij Essent zei Rotmans, gezeten tegenover een zware delegatie van negen mensen, dat ze als het bedrijf zou doorgaan met de bouw van centrales ze zouden zorgen voor reputatieschade. Bestuursvoorzitter Terium begon te beven, zo vertelde Rotmans aan Energieenwater.net. Rotmans wilde weggaan want hij dacht dat het op ruzie zou uitlopen, maar hij bleef toch zitten. Uiteindelijk hebben ze nog anderhalf uur gepraat. Eigenlijk wil Terium ook van van die centrale, zo zegt Rotmans. Terium zou ook eens moeten toegeven dat Essent die centrale ook maar in de schoot geworpen heeft gekregen van RWE. Die besloot tot de bouw van de centrale. Nadat RWE Essent had overgenomen, dropte het bedrijf het project als een hete aardappel bij de Nederlandse dochter.

Imago
Ondertussen heeft de stichting Urganda, waar Rotmans voorzitter van is, een site in het leven geroepen die mensen in staat stelt om over te stappen: www.ikspringover.nl. Greenpeace heeft overigens een soortgelijke actie opgezet. In totaal hebben Nuon en Essent ruim 3 miljoen klanten. Als daar 300.000 van weggehaald kunnen worden, dan is dat een flink aantal. Rotmans wil dat RWE simpelweg stopt met de bouw. Er een biomassa-centrale van maken kan, maar heeft ook nadelen. De aanvoer van gigantische hoeveelheden biomassa van verre streken is ook niet echt duurzaam. Essent zou waarschijnlijk heel veel goodwill genereren als het die stap zou zetten, zo beaamt Rotmans, na een vraag van Energieenwater.net. Het imago van het bedrijf is compleet geruïneerd door de kolencentrale-plannen, zo zegt hij.

Hebzucht
Ook de regering is schuldig. Het is korte-termijn hebzucht die de regering en de bedrijven ertoe drijven om nu nog kolencentrales te bouwen, zo zegt Rotmans. Over tien jaar zijn ze verouderd. Rotmans schetste op het congres echter een blijmoedig beeld van de toekomst. De transitie naar een duurzame samenleving zal toch wel doorgaan, ondanks de bouw van kolencentrales, kerncentrales en de alomtegenwoordigheid van olieman Jeroen van der Veer. Die transitie is volgens hem een onomkeerbare proces. Eerst was het een hobby van de voorlopers, toen omarmden early adopters het idee en nu zal de volgende laag, de early marjority, omgaan. De 20% PVV-stemmers zal zich niet gauw gewonnen geven, maar dat is helemaal niet erg, zo zei Rotmans na afloop van het congres tegen Energieenwater.net.

McBio
De voorbeelden van duurzame initiatieven zijn talrijk. Maar liefst 400 initiatieven zijn er tot de oprichting van lokale energiebedrijven in Nederland. 'Emergentie',  noemt Rotmans dat, wat zoiets betekent als het ontstaan van een nieuwe werkelijkheid zonder dat dat verklaard kan worden uit de bouwstenen van die werkelijkheid. Over drie jaar zullen de Ikea en de Gamma zonnepanelen gaan verkopen, iets waar Ikea Zweden nu mee schijnt te beginnen. Iemand die in de toekomst nog geen zonnepanelen op zijn dak legt is net zo'n sukkel als iemand rookt nu. Opvattingen veranderen razendsnel. De moeder van Rotmans rookte nog toen ze zwanger was ('vandaar... ha, ha'); een vrouw die nu zwanger is en rookt wordt als bijna crimineel gezien. Ook het eten van een hamburger zal niet meer geaccepteerd worden. De McDonalds zal zich transformeren in een McBio. '"Wist u dat de hamburgerketen 50 psychologen in dienst heeft om te onderzoeken wat mensen willen?"

Tere duurzame ziel
Er is weer een hang naar het eigene en lokale: glokalisering. Mensen willen weer zelf voedsel verbouwen, energie gaan opwekken en gaan zorgen voor anderen. Niet alléén, maar samen: samenredzaamheid. Rotterdam en Amsterdam gaan stadsboeren aanstellen. In Rotterdam komt een Vrijstraat, waar mensen zelf duurzame initiatieven op kunnen zetten, mits ze zich aan bepaalde duurzaamheidsregels houden. Rotmans is bezig met plannen voor het verduurzamen van de Amsterdam Arena en is ook betrokken bij plannen voor de bouw van een nieuwe groene Kuip. Hij is ook in zijn eigen straat bezig. Oude omaatjes zijn ook enthousiast. Als Rotmans had heeft over een terugverdientijd van 10 jaar zeggen ze: 'dat maak ik niet meer mee'. Maar ze vinden het zo gezellig dat ze toch meedoen. Je zou bijna medelijden krijgen met Terium die nog wanhopige pogingen onderneemt om de bouw van de kolencentrale te verdedigen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn