Kamminga (FME): Zorg, duurzaamheid en veiligheid zijn sectoren van de toekomst

7 oktober 2011 - Jan Kamminga van FME was geen fan van Jacqueline Cramer toen hij haar voor het eerst ontmoette. Het kabinet Balkenende IV was een eindje onderweg en had honderd dagen naar de samenleving geluisterd. Bernard Wientjes was al vijf keer op bezoek geweest, Kamminga was de laatste in de rij. "Meid, we zijn al klaar", zo zei Kamminga tegen Cramer. "Als wij in de afgelopen jaren niet 20% aan energie bespaard hadden, hadden we nu niet meer bestaan". Maar Kamminga kwam er niet mee weg. Het was een heftig gesprek. "Als jullie niet meewerken dan pak ik jullie wel met wet-, en regelgeving", zo zei Cramer. "Doe maar", zo zei Kamminga en boos ging hij weg.

Enthousiast
Dat was vier-en-half jaar geleden. Het werd zomer en het zat Kamminga toch niet helemaal lekker. "Het zal toch niet gebeuren dat wij weer voor smeerpoetsen worden uitgemaakt, dat wij weer de industrie met het slechte imago zijn", zo dacht Kamminga. "Ik dacht: wij hebben de oplossing in handen, wij hebben zoveel ideeën. Ik heb een brief geschreven aan Cramer. 'Heb dan wat beschikbaar?', zo vroeg Cramer. Ik verzamelde 80 ideeën en liet daar een boekje van drukken. Kom op ons congres, dan bied ik u het aan, zo vroeg ik aan de minister. Dat deed Cramer en ze was enthousiast", zo zei Kamminga woensdag op een congres in de Brabant Hallen in Den Bosch.

En toen kwam de crisis
En toen had Kamminga de poppen aan het dansen, zoals hij zelf zei, want allerlei mensen vroegen aan hem:  'Waarom sta ik er niet in?' Uiteindelijk had hij 300 ideeën verzameld. Daarna heeft FME de campagne "1001 klimaatoplossingen' gestart. "En weet je wat het grootste rendement was? Dat er ook binnen de bedrijven veel meer aandacht voor duurzaamheid kwam. Vier-en-half jaar geleden hebben wij onze draai gemaakt. En toen kwam de crisis", zo zei Kamminga met gevoel voor dramatiek. "En is daarmee een einde gekomen aan duurzaamheid? Nee. Duurzaamheid is niet meer weg te denken." CEO Feike Sijbesma van DSM had een dag eerder iets soortgelijks gezegd: namelijk dat deze crisis de eerste is die de aandacht voor duurzaamheid heeft doen toenemen in plaats van afnemen.

Crisis van de burger
"Landen als India en China zijn geen opkomende landen meer maar landen die zijn opgekomen. Deze zomer zijn 750.000 ingenieurs afgestudeerd in China en die gaan echt niet met de handen over elkaar zitten. Wat is onze positie daarin? De positie van de EU-landen verandert. We zitten nu in een landen-crisis. Italië is heel belangrijk voor onze export. As dit land de lire weer invoert en gaat devalueren kunnen wij onze export wel vergeten. Deze crisis leidt tot onzekerheid en men maakt pas op de plaats. Er wordt gewacht met investeringen. Eerst hadden we een bankencrisis, toen een crisis in de reële economie en nu zitten we middenin een landencrisis. Ik voorspel u: 2012 wordt het jaar van de crisis van de burger. Begin 2012 zal het kabinet honderden miljoenen aan nieuwe bezuinigingen bekend maken. De uitkeringen zullen omlaag gaan. Een golf van onzekerheid overspoelt het land. De groei neemt af en de investeringen zullen dalen."

De Wetenschap
"We zullen ons er doorheen moeten slaan. Hoe komen we hier uit? Niet door de banken of door overheden. Europese ministers die maar niet kunnen besluiten. Laat me niet lachen. De oplossing zal van ondernemers moeten komen", zo zei Kamminga tegen zijn gehoor van ondernemers in de ventilatie-branche. "Er moet iets gebeuren. Ondernemers moeten nieuwe dingen bedenken en die sneller naar de markt brengen. Het initiatief ligt bij het bedrijfsleven. Subsidies zijn afgeschaft. OK, daar kan ik mee leven. Maar ik zeg dan altijd wel dat de kennisinstellingen zich dan meer naar de markt moeten wenden. Toen mijn dochter psychologie studeerde vroeg ik aan haar professor hoeveel studenten hij had. '1600',  zei hij. 'Voor welke banen leidt u ze op.' 'Wij leiden niet op voor banen, wij leiden op voor De Wetenschap', zo zei de professor smalend. Dat kan dus echt niet meer."

Duurzaamheid, zorg en veiligheid
"Stop studies als vrije-tijdsmanagement, terwijl we zitten te springen om beta-studenten. Het bedrijfsleven is aan zet maar die moet het wel waarmaken. Hoe? Niet door te investeren in computer en I-phones. Die tijd is voorbij. Er is een nieuwe wereld, en dat is de wereld van duurzaamheid. Hoe kunnen we minder energie en grondstoffen gebruiken, en minder CO2 uitstoten? Dat is de vraag. Innovatie zal gericht moeten zijn op duurzaamheid, zorg en veiligheid. Dat zijn de sectoren waar wij het van moeten hebben. Daar komt de nieuwe omzet vandaan, daar liggen de nieuwe markten, dat is waar mensen in geloven. Zorg voor de innovatie en breng innovaties sneller naar de markt. De Chinezen lopen nog achter, nog wel ... ", aldus een bevlogen Kamminga afgelopen woensdag in Den Bosch.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn