Sijbesma (DSM): bedrijven moeten duurzamer willen zijn dan wet voorschrijft

7 oktober 2011 - "Waarde creëren voor de maatschappij kan goed samengaan met waarde creëren voor aandeelhouders." Dat zei DSM-voorzitter Feike Sijbesma dinsdag op de Innovatie-estafette in Rotterdam. Sijbesma zet zich hiermee af tegen het Angelsaksische denken over het besturen van een onderneming. "Aandeelhouders zijn weliswaar de juridische eigenaar, maar niet de emotionele eigenaren. De emotionele band zit bij de werknemers en de afhankelijkheid zit bij de klanten. Bedrijven zijn zo groot geworden dat ze veel invloed hebben op de maatschappij en daarom kunnen ze zich niet meer onttrekken aan hun verantwoordelijkheid", aldus Sijbesma in een grote, goed gevulde zaal in de oude Van Nelle fabriek.

Kinderlijk gedrag
"Sommige bedrijven zeggen: als we opereren binnen de wet dan is het goed", zo zei voorzitter Jeroen Smit. Hij doelde daarmee op Shell, die dit laatst als argument aandroeg om niet uit schurkenstaat Syrië te vertrekken. Sijbesma is het er niet mee eens. "Vroeger gingen mensen in ontwikkelingslanden snel dood. Nu niet meer. We houden ze in leven maar ze blijven ziek. We hebben twintig keer zoveel nutriëntisten in dienst dan de VN." Dan rijst volgens Sijbesma de vraag of DSM iets kan doen aan de voeding die voor deze mensen ter beschikking wordt gesteld. "Alleen binnen de grenzen van de wet opereren is niet meer van deze tijd. Dat is kinderlijk gedrag".

Motor van de toekomst
Dat neemt niet weg dat politici ook hún verantwoordelijkheid moeten nemen, zo vindt Sijbesma, Bijvoorbeeld voor het energievraagstuk. "Energie is belangrijk. Het aandeel duurzame energie is in Nederland nog maar 3%. We hebben ons rijk gerekend omdat we zoveel gas hebben", zo geeft Sijbesma als argument voor het lage percentage, net als Jan Rotmans al eerder deed. "Het is mij niet ontgaan dat er wat minder geld is, maar we moeten niet op R&D bezuinigen", zo zei hij. "Dat is de motor van de toekomst. Nederland kan scoren op het gebied van biomassa, de agrosector en de chemiesector." De impact van landen als China, India en Brazilië zal gigantisch zijn. Terwijl onze kennis van China zeer beperkt is. Dit is de eerste crisis die er toe leidt dat de aandacht voor duurzaamheid wordt vergroot in plaats van wordt verkleind".

Followers
Een leider heeft visie nodig maar moet ook verbinding maken met de mensen in zijn bedrijf: followers krijgen, om in huidig jargon te spreken, zo zei Sijbesma. Minister Melanie Schultz van Haegen, die er bij was komen te staan, was het met hem eens. De minister vindt dat ze een bredere taak heeft dan die voor het hier en nu. Ze hoopt dat opvolgers kunnen voortbouwen op de zaken die ze nu regelt. Schultz die ook in het bedrijfsleven heeft gewerkt vond de vraagstukken die nu op haar bord komen te liggen wat complexer, omdat er in de politiek veel meer tegenstrijdige belangen spelen dan in een bedrijf. Sijbesma vroeg of Schultz echt niet gaat bezuinigen op R&D. Schultz zei dat ze dat wel gaat doen. "Door de nood gedwongen. Je kunt beter op een paar zaken inzetten waar je echt goed in bent".

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn