Einde verhaal HRe-ketel, Remeha gaat zich richten op hoger marktsegment

19 oktober 2011 - De verwachtingen over de HRe-ketel waren hooggespannen. Maar de ketel die zowel stroom als warmte produceert dreigt een sof te worden. De prijs is hoog en tegelijkertijd heeft de opvatting post gevat dat de ketel alleen interessant is bij een hoog gasgebruik. Fabrikanten geloven er niet meer in, zo blijkt uit een rondgang langs Nederlandse fabrikanten. Intergas besloot er geen te maken, zo zegt directeur Harry Bosscher tegen Energieenwater.net. Remeha, de enige serieuze leverancier in Nederland, gaat zich nu richten op een hoger segment van de markt, zo zegt iemand van het bedrijf.

Te duur
Remeha bracht eind vorig jaar de Evita op de markt. De prijs bedraagt 10.531,50 euro, om precies te zijn. In het begin was er nog een subsidie van 4000 euro netto, maar die is afgeschaft. De verkoop is dan ook zo goed als stilgevallen. "De beoogde aantallen vallen tegen", zo zegt product manager Mathieu Knaven. In Duitsland zijn de verkoopaantallen echter hoger dan verwacht. Dat komt volgens Knaven omdat Duitsers gewend zijn om in grotere systemen te denken (en mogelijk ook grotere huizen hebben, waardoor het eerder rendabel is, red.). In Duitsland worden solo-ketels verkocht, die dus alleen water voor de verwarming leveren. Die worden gecombineerd met een buffertank voor levering van het warm water.

Handgemaakt
Maar hoe komt het dan dat de ketel zo duur is? Ruim 10.000 euro, terwijl de gewone HR-ketel minder dan 2000 euro kost. Knaven wijst op de extra kosten van de stirling-motor, de zogenaamde vrije zuigermotor waarmee de stroom wordt opgewekt. Die wordt in China, met de hand gemaakt door de Microgen Engine Cooperation, MEC. Ook Baxi en het Duitse Vliessman stoppen zo'n motor in hun HRe-ketels. Knaven verwacht dat de prijs verlaagd wordt, niet komend jaar maar wel in de periode daarna. Remeha denkt mee met MEC over manieren om de motor goedkoper te maken. De prijs zal echter niet spectaculair omlaag gaan.

Vroege dood
Het gevaar dreigt dat de markt voor HRe-ketels ondertussen helemaal stil valt. "We moeten voorkomen dat het momentum verloren gaat", zo zegt Knaven. Remeha denkt daarom na over manieren om de markt vlot te trekken. Het bedrijf wil zich gaan richten op de markt voor ketels met wat grotere vermogens. De ketels kunnen dan geplaatst worden bij bedrijven als dokterspraktijken en kleine winkels. Het gasverbruik van dergelijke zaken is relatief hoog zodat de productie van stroom interessant begint te worden, zo zegt Knaven. De saldering van geproduceerde stroom is in Nederland wel goed geregeld in de Elektriciteitswet.

Intergas
De twijfel over het rendement maakt dat bepaalde fabrikanten besloten hebben om niet over te gaan tot de productie van de HRe-ketel. Intergas heeft dat al een aantal jaren geleden besloten, zo zegt directeur Harry Boscher van het bedrijf. Hij gelooft niet in de stirling-motor. De stirling-motor moet eigenlijk lange draai-uren maken om goed te functioneren. Het vermogen van Nederlandse ketels is echter hoog, waardoor de motor steeds aan- en uitslaat. Het vermogen is hoog omdat ze ook tapwater leveren; dat water moet snel opgewarmd worden. In de toekomst zal de levering van tapwater relatief nog belangrijker worden ten opzichte van de levering van warmte voor de verwarming, omdat de huizen steeds beter geïsoleerd raken. "En juist in zo'n markt ga je met een HRe-ketel komen".

Geluid
"Is de markt er? Nee. Die moet gemaakt worden". Je zou volgens Bosscher een apparaat moeten hebben met een laag vermogen en een boilervat er naast, waardoor het water langzaam kan worden opgewarmd. Daarvoor zijn Nederlanders wellicht weer vaak te klein behuisd. En er zijn ook andere problemen, zoals het geluid. Dat kan wel gedempt worden door goede isolatie, maar toch. Juist in niet zo goed geïsoleerde oudbouw, waar de ketel interessant kan zijn, is het aanbrengen van allerlei voorzieningen vaak lastig, zo zegt Bosscher. Intergas laat de HRe-beker dus aan zich voorbij gaan en Bosscher is er zeker van dat hij de boot niet gaat missen. Alleen bij een revolutionair andere motor is het wellicht zinvol om in te stappen, maar dan is er nog tijd zat. Overigens heeft Intergas grappig genoeg wel een HRe-ketel, maar de e staat daarbij voor evolutie. Intergas is in handen van een aantal particulieren, waaronder J. Vonk en ook Bosscher zelf.

Daalderop
Ook bij andere fabrikanten is veel scepsis te horen over de potentie van de ketel. Itho Daalderop ziet niets meer in de HRe-ketel, zo zei Rob de Haan tegen ons tijdens de beurs Energie 2011, die een paar weken geleden in Den Bosch plaatsvond. De opbrengsten wegen niet op tegen de extra kosten. In het verleden was het bedrijf wel bezig met de ontwikkeling van micro-WKK's. Zo bouwde Daalderop aan de zogenaamde Organic Rankine Cycle, een soort stoomturbine die echter niet op stoom maar op pentaan werkt.

Nefit
Ook Nefit lijkt niet meer echt te geloven in de HRe-ketel, zo vertelde twee medewerkers in de stand van het bedrijf tijdens de beurs in Den Bosch. De opbrengst van de ketel voor de consument is te klein, vooral nu huizen steeds beter geïsoleerd raken. Daardoor is de noodzaak tot verwarmen sterk afgenomen, waarmee ook de opbrengst van de ketel veel minder wordt. Nefit is onderdeel van Buderus en dat is sinds 2004 weer onderdeel Bosch. Een eventuele HRe-ketel zal dus samen ontwikkeld worden met Bosch. Die is er mee bezig, maar in een laag tempo.

Uitvinder
Iemand van Nefit bevestigde dinsdag dat het vertrouwen in de nieuwe technologie een beetje weg is. Hij hoopt dat de ketels op de markt komen maar hij heeft er een hard hoofd in vanwege de hoge kosten, waar relatief lage rendementen tegenover staan. Vergelijk het met een warmtepomp, zo zegt hij. Die kost 16.000 euro en het duurt zo'n 12 tot 14 jaar voordat die zijn geld oplevert. Nefit is de uitvinder van de HR-ketel. Opvallend is dat die ten tijde van de introductie, in 1980, nauwelijks meer kostte dan wat hij nu kost. Het kan dus wel. Ook deze man wijst op hoge kosten van de stirling motor.

Vailliant
Vaillant heeft al proeven gedaan met de nieuwe HRe-ketel. Naar verwachting komt die volgend jaar op de markt. De man van de consumentenservice tempert de verwachtingen alvast. De HRe-ketel is niet geschikt voor alle situaties, zo merkt hij op. In huishoudens met een gasverbruik van minder dan 3500 kubieke meter is de ketel volgens hem niet geschikt omdat er dan te weinig stroom wordt geproduceerd. Die 3500 kubieke meter lijkt aan de ruime kant te zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn