Tijd voor een feestje: duurzaamheid is jong en flitsend en nodig en leuk en lekker en onontkoombaar

11 november 2011 - De zaal was ietsjes te ruim bemeten, maar toch was het een leuk feest, de Nacht van de Duurzaamheid, donderdagavond in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Ruud Koornstra deed in een glimmend groen trainingspak en zwarte zonnebril een rap-act en ook Jan Rotmans beklom swingend en met de armen boven het hoofd zwaaiend als een ware rockster het podium. Tussen toespraken van onder meer Rotmans en DJ Isis traden goede bands belangeloos op, zoals Jungle by Night, de band van Nynke Laverman en Chef's Special, waar een deel van het publiek speciaal voor gekomen leek te zijn.

Nieuwe denken
Maar het ging natuurlijk allemaal om de transitie naar de duurzame samenleving. Jan Rotmans is er zeker van dat die komt. We zitten volgens hem in een overgangsfase tussen het oude denken en het nieuwe denken. Volgens het oude denken leven we op te grote voet en lenen we van de aarde zonder terug te betalen. De ene crisis wordt gevolgd door de andere. Het nieuwe denken gaat daarentegen uit van cycli en leidt er toe dat we wel terugbetalen. Overal micro-niveau komen mensen in verzet en "wij doen dat ook", zo zei Rotmans die zich nog steeds een rebel voelt. "Het leeft en bruist op lokaal niveau. Deze onderstroom wordt zo krachtig dat het de bovenstroom gaan irriteren. Dan ontstaat er maximale weerstand in de bovenstroom", zo zei Rotmans nadat hij uitgeswingd was op het podium.

Ik spring over
Rotmans is samen met Marjan Minnisma de oprichter van Urgenda, die het feest georganiseerd had. Urgenda is een samentrekking van Urgentie en agenda, zo legde Rotmans uit. De stichting heeft een actie op touw gezet: 'ik spring over'. Via de site, www.ikspringover.nl, kunnen mensen op verschillende manieren overspringen, naar een andere energieleverancier, naar een andere bank, naar ander vervoer, etc. Gratis kaarten waren er beschikbaar gesteld aan hen die dat op drie terreinen hadden gedaan. Zij zaten dus nu in de zaal. Maar het publiek leek vooral te bestaan uit mensen die al lang en breed duurzaam zijn, en zich dagelijks voor een duurzame wereld inzetten. Zo was er een groep met de bus uit Texel gekomen, die zich blijkens hun T-shirts inzetten voor het lokale energiebedrijf Texel Energie.

Tout le monde
Tout
duurzaam Nederland was derhalve aanwezig. Daar hoort tegenwoordig ook oud-staatssecretaris Willem Vermeend bij, die een bedrijf in zonne-energie heeft, zo vertelde hij. De opmerkingen over hem naderhand in de mannen-WC waren niet van de lucht, en zullen we hier maar niet herhalen. Het aantal keren dat presentator Pieter Hilhorst, als hij iemand aankondigde, de plek van deze persoon in de 'duurzame top-100' noemde was groot. En ook de mannen van Greenchoice waren aanwezig. Greenchoice is een bedrijf dat waarschijnlijk het meest profiteert van de actie 'Ikspringover', want zo gek veel keus heeft iemand die wil overspringen naar een duurzaam energiebedrijf nu ook weer niet.

Oude doos
Anekdotes uit de oude doos werden opgehaald, uit de tijd dat Greenchoice net was opgericht. De drie lange heren van Greenchoice kwamen zo'n tien jaar geleden met de fiets aanrijden over de gracht van Amsterdam, zo herinnerde iemand zich, op weg naar het kantoor van Greenpeace, om de duurzame energie-klanten die Greenpeace had verzameld over te nemen. Mensen bij Greenpeace waren daar maar al te blij mee geweest, want zij vonden het niet gepast dat de milieu-organisatie commerciële bedrijven ging oprichten. Voor Greenchoice was het de opmaat naar succes. Kijk, zo leent zo'n feest zich ook nog voor een stukje geschiedschrijving. Er zou trouwens nog wel een duurzaam energiebedrijf uit Greenpeace voortkomen, Echte Energie, met Diederik Samsom aan het hoofd, maar dit bedrijf is nooit echt een succes geworden.

Springkussen
Een van die drie lange heren, Rob van Rees, is er onlangs mee gestopt. Van Rees, die zich naar eigen zeggen Kaddafhi begon te voelen, is huisman geworden en zet zich nu onder meer in voor 'Do the bright thing'. "Wat houdt dat in?", vroeg iemand aan Van Rees. Juist op dat moment werd er op de grote schermen op het podium uitgelegd wat de bedoeling er van is. Enthousiast werd er gebruik gemaakt van een springkussen, en niet alleen maar door kinderen. Op het springkussen stond trouwens een logo van Shell, maar dit is mogelijk alleen maar omdat het van hergebruikte materialen is gemaakt. Op de tribunes achteraan in de zaal zaten de mensen die het wat rustiger aan wilden doen. Veel ouderen ook, voorvechters van duurzame energie van het eerste uur, voor wie het waarschijnlijk fantastisch is om te zien dat duurzaamheid, waar ze zich al een half leven voor inzetten, zo'n flitsend en jong karakter heeft gekregen.

Sustainable optimism
In de foyer stonden kraampjes. Er werd duurzaam ijs verkocht, dat gretig aftrek vond, en ook bakjes met een soort chips en lolly's van heerlijke "uitgesproken" geitenkaas, die werd verkocht door 'Smaak'.  In een caravan met jute bekleed werd een tribuut gebracht aan de aardappel en in een provisorisch naaiatelier werd van oude billboards nieuw spullen gemaakt, die een stukje verderop in een kraampje werden verkocht. Toch worden de tijden weer moeilijker voor duurzame ondernemers, als gevolg van de eurocrisis die alleen maar verder verergert de laatste maanden. Net als in 2008 schroeven bedrijven budgetten voor duurzaamheid terug, zo zei iemand met een marketingbedrijf voor duurzame energie. Zet de transitie door? Mensen als Rotmans zijn er van overtuigd. "Ik ben een sustainable optimist", zo zei ook Richard van Pelt van Greenchoice. "Zelf energie opwekken maakt het mogelijk dat ik straks nog steeds een uur onder de douche kan staan als ik dat wil".

Comfort
Een interessant gezichtspunt: een transitie naar duurzame energie is nodig, alleen al om de huidige welvaart en het huidige niveau van comfort te behouden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn