Feestvreugde-bedervende opmerkingen bij de opening van Muziekwijk, Nordstream en Oudeschip

7 november 2011 - De berichten die initiatiefnemers doen uitgaan bij de opening van nieuwe flitsende energie-projecten zijn natuurlijk over het algemeen juichend. Ook de toon van de berichten in de media is vaak positief omdat journalisten die projecten welwillend begroeten; ze hebben het gevoel als eerste verslag te doen van belanghebbende nieuwe ontwikkelingen. De deconfiture komt dan over drie jaar. Hieronder drie energie-projecten die deze dagen feestelijk worden geopend, en derhalve veel in het nieuws zullen zijn, en enkele kritische kanttekeningen om de feestvreugde wat te dempen.

Toekomst muziekwijk
Bewoners in een nieuwbouwwijk in Zwolle, de Muziekwijk, kunnen meedoen aan een proef van Enexis, die als doel heeft om te kijken hoe slimme energienetten er in de toekomst uit kunnen komen te zien. De bewoners krijgen zonnepanelen op het dak en een 'slimme' wasmachine. Die machine kan zo ingesteld worden dat hij gaat wassen als de prijs van stroom laag is. Die prijs gaat dus over de dag fluctueren. Enexis is vergelijkbare projecten opgestart in Breda. Donderdag is het project van start gegaan. De proef met het wassen is eigenlijk tot mislukken gedoemd, want de besparing die mensen kunnen behalen is hooguit 2 cent per wasbeurt (het verbruik per wasbeurt is ongeveer een kWh) en mensen zullen het waarschijnlijk niet prettig vinden als ze van te voren niet precies weten wanneer de was gedaan is en als de wasmachine ineens midden in de nacht begint te loeien. Daarnaast is het de vraag of stroomprijzen voor consumenten ooit afhankelijk zullen worden van vraag naar en aanbod van stroom en welke prijzen hiervoor dan gebruikt zullen worden. Voorlopig is dit toekomstmuziek en is de aangebrachte variatie in de prijzen tamelijk kunstmatig.

Stroomvloed
Maandag wordt het nieuwe hoogspanningsstation van Tennet in de Eemshaven geopend, nadat het in juni al operationeel was geworden. Het station, Oudeschip genaamd, moet de afvoer mogelijk maken van alle stroom die in het noorden wordt opgewekt, en die daar binnenkomt via de hoogspanningsverbinding met Noorwegen. Onder meer de nieuwe centrales van Nuon en RWE/Essent die daar gebouwd worden en eventueel een nieuwe centrale van Advanced Power worden er op aangesloten. Een bestaande hoogspanningsverbinding naar het zuiden (Zwolle) is al uitgebreid en Tennet is ook nog van plan om een nieuwe verbinding naar Amsterdam aan te leggen. Aangezien er in het westen van het land geen gebrek aan stroom is en er daar, net als in het noorden, volop productiecapaciteit wordt bijgebouwd lijkt dit een tamelijk overbodig project te zijn, wat echter wel heel veel geld gaat kosten. De activiteiten van Tennet lijken derhalve op het aanleggen van snelwegen omdat de auto-industrie nu eenmaal zoveel auto's produceert, zonder dat duidelijk is of die auto's ook echt verkocht zullen gaan worden en op de weg zullen gaan rijden.

Gasvloed
Dinsdag wordt een feestje gevierd ter gelegenheid van de oplevering van de eerste gaspijpleiding (van de twee) van Nordstream, die tussen Rusland en het Duitse Lubmin is aangelegd. Daar zullen bij aanwezig zijn, als de Griekse crisis geen roet in het eten gooit: Angela Merkel, Mark Rutte, de Franse premier François Fillon, eurocommissaris Günther Oettinger en de Russische president Dmitry Medvedev, alsmede ruim 400 gasten. De Nederlandse Gasunie heeft een belang van 9% in het project, dat in totaal 7,4 miljard euro kostte. Hiervan is 30% opgebracht door de aandeelhouders, dus ongeveer 200 miljoen euro door Gasunie. Andere aandeelhouders zijn Eon en Basf (ieder 20%) en Gazprom (51%). De bedoeling is dat de twee pijpleidingen ieder 27,5 miljard kubieke meter gas per jaar vanuit Rusland naar West-Europa gaan brengen. Het feestje is derhalve vooral een feestje van de Russische dictator Poetin, die uiteindelijk de leiding heeft over Gazprom.
Op zich is het wenselijk dat de leveringszekerheid van gas nu verzekerd is, zodat niemand (zelfs René Leegte niet) zich daar nog ooit druk over hoeft te maken. Vraag is wel of het wenselijk is dat we ons zo afhankelijk maken van Rusland, een corrupt land dat bestuurd wordt door een dubieuze kliek mensen. De zakenmethode van Gazprom lijkt vooral te bestaan uit het beloven van mooie baantjes aan iedereen die meewerkt. Zo zijn oud-directeur Marcel Kramer van de Gasunie en oud-Kanselier Gerard Schröder al rijkelijk beloond met mooie (lees: vetbetaalde) baantjes. Ook voor Peter Terium en Jürgen Grossman van RWE is het bedje gespreid, mits ze meewerken aan het verpatsen van de Nederlandse centrales aan Gazprom, zoals nu de plannen zijn.l De tweede vraag is wat de financiële risico's zijn die Nederland met de investering door de Gasunie loopt. Zal de vraag naar gas in de toekomst nog wel zo groot zijn?

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn