Met vertrek Donner en komst Spies kan energiebesparing gebouwen opgepakt worden

16 december 2011 - Het hing al een tijdje in de lucht, maar vrijdag werd het officieel. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vertrekt per direct naar de Raad van State, waar hij vice-voorzitter wordt. Opvolger als minister van Binnenlandse Zaken wordt Liesbeth Spies. Zij was voorheen de fractie-specialist op het gebied van energie voor het CDA; mogelijk dat met Spies aan het roer van het ministerie het dossier energiebesparing in de gebouwde omgeving nieuw elan krijgt.

Desinteresse
Woningbouw en dus ook energiebesparing in gebouwen is bij de laatste kabinetswisseling overgegaan van het ministerie van Vrom naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Donner interesseerde zich echter niet veel voor het onderwerp. Hij schoof het invoeren van sancties voor woningeigenaren die geen energielabel kunnen overleggen met gemak met een jaar naar achteren. En hij weigerde een motie van de Kamer uit te voeren, waarin gesteld werd dat nieuwbouw aan hogere isolatie-normen moet voldoen. Dat kan natuurlijk ook aan weigerambtenaren liggen, maar aangenomen kan worden dat de minister die kan overrulen, als hij wil.

Iets moois
Wat dat betreft is de komst van Spies een goede zaak. Zij was lang woordvoerder energie voor het CDA in de Tweede Kamer en weet daar dus alles van. Op het laatst begon zij zich ook meer te interesseren voor duurzaamheid. Met de komst van Marieke van der Werf in de Tweede Kamer heeft het thema duurzaamheid smoel gekregen in de CDA-fractie. Van der Werf is geen woordvoerder op het gebied van wonen, maar mogelijk kan zij haar collega's aansporen om samen met Spies werk te gaan maken van verduurzaming van de woningbouw. Samen met de linkse oppositie kan er dan echt iets moois, en noodzakelijks, ontstaan op dat gebied.

Niet te vroeg juichen
Al komende week staat een eerste overleg over dit onderwerp op de agenda. Spies mag de Kamer dan uitleggen waarom haar voorganger weigerde om de motie over energiebesparing van Paulus Jansen (SP) uit te voeren. Het zou een mooi moment zijn om de bakens te gaan verzetten, hoewel dat natuurlijk niet op stel en sprong kan (want dan zou ze partijgenoot Donner teveel afvallen). Hopelijk is Spies wel opgewassen tegen hardvochtige weiger-ambtenaren en tegen de bouwwereld, die ongetwijfeld een lobby zal voeren tegen aangescherpte normen. Oh jee, dan komt ze CDA-prominent Elco Brinkman weer tegen, voorzitter van Bouwend Nederland. Niet te vroeg juichen, derhalve.

Veel gedaan
Liesbeth Spies (1966) heeft veel gedaan voor de CDA en met deze benoeming wordt ze daarvoor beloond. Na haar afscheid van de Kamer in juni 2010 werd ze lijsttrekker voor de partij in Zuid-Holland. Omdat het CDA zonder voorzitter kwam te zitten door het debacle verkiezingsdebacle werd ze gevraagd om deze taak op zich te nemen; een lastige dubbelfunctie. Na de provinciale verkiezingen van dit jaar werd ze gedeputeerde in het College van Gedeputeerde, dat ze dus na al weer vaarwel zegt. Voordat Spies in 2002 in de Kamer kwam heeft ze gewerkt bij Research voor Beleid BV in Leiden en bij de provincie Zuid-Holland als bureauhoofd en afdelingshoofd. Spies heeft recht en economie gestudeerd in Leiden, is gehuwd en heeft twe kinderen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn