Verhoging prijs vliegtickets is precies de bedoeling van emissiehandelsstelsel

4 januari 2012 - Vliegtuigmaatschappijen als Lufthansa en Delta komen met berichten dat ze de prijs van tickets gaan verhogen als gevolg van de inwerkingtreding van het emissie-stelsel voor de luchtvaart. Voordat er weer een redacteur van het FD of een andere krant opstaat die 'ach en wee' gaat roepen: dit is precies de bedoeling van het emissie-stelsel. De bedoeling is dat vervuilende activiteiten duurder worden in vergelijking met schone activiteiten en luchtvaart is zo'n vervuilende activiteit.

Afwentelen
Mensen en redacteuren moeten nu dus niet het emissiehandelsstelsel gaan vervloeken omdat die tot hogere prijzen leidt van een ticket naar het vakantieparadijs en ze moeten het de luchtvaartmaatschappijen al helemaal niet kwalijk nemen dat die de kosten van de aankoop van emissierechten gaan doorberekenen. Redacteuren die de suggestie wekken dat maatschappijen die tarieven verhogen de kosten nu gaan 'afwentelen' op consumenten hebben het niet begrepen. Zo schreef Reuters dinsdag dat een directeur van Delta weigerde te bevestigen dat de kosten op deze manier worden afgewenteld op consumenten. De Delta-directeur had moeten zeggen: 'ja, dat doen we en dat is ook de bedoeling. Het is geen afwentelen maar kosten van vervuiling doorberekenen.' Daarbij geldt dat de vliegmarkt een vrije markt is en dat bedrijven hun prijzen net zo hoog of laag mogen vaststellen als ze zelf willen.

Politici moeten uit gaan leggen
Sinds 1 januari moeten vliegtuigmaatschappijen die op Europa vliegen een klein deel van hun CO2-uitstoot boven Europa compenseren door de aankoop van CO2-emissierechten. De maatschappijen zelf wekken natuurlijk graag de indruk dat de consument hiervan de dupe wordt en dat dit geheel ten onrechte is. Op die manier wordt het stelsel in een kwaad daglicht gesteld. Als ook consumenten in het geweer komen wordt het op den duur wel afgeschaft, zo denken ze. Maar het is dus precies de bedoeling van het stelsel dat de prijzen van vliegtickets omhoog gaan. Politici moeten eens hun best gaan doen om dit uit te leggen, als ze durven. Bovendien gaat het, net als bij die vliegtaks van een tijdje geleden, maar om een paar euro per ticket. 'Dus waar hebben we het over', zo valt op twitter te beluisteren.

Discussie voor zijn
Een paar jaar geleden zorgden artikelen van FD-redacteur Karel Beckman voor soortgelijke commotie en ook die commotie was volledig ten onrechte. Energiebedrijven moesten CO2-rechten gaan aankopen ter compensatie van een deel van de CO2-uitstoot die met de productie van stroom met behulp van kolen en gas gepaard gaat. De indruk werd gewekt dat het een schande was dat de energiebedrijven de prijs van CO2-rechten gingen doorberekenen aan klanten. Ook de energiemarkt is echter een vrije markt; bedrijven bepalen zelf hun prijzen. En bij energie is het, meer nog dan bij vliegtickets, van belang dat de prijs van vervuilende methoden om stroom op te wekken omhoog gaat en zo duurder wordt ten opzichte van schone vormen van opwekking. Dat was namelijk het hele idee van het emissiehandelsstelsel: de externe gevolgen voor het milieu van de productie van goederen of de levering van diensten moeten geïnternaliseerd worden, dat wil zeggen in de prijs van het product of de dienst tot uiting komen.

Theorie
Op die manier gaan mensen kiezen voor schone producten en diensten. Als de prijs hetzelfde blijft gaan ze dat niet doen, en heeft het stelsel dus geen zin. Zo hadden economen het ooit bedacht. Dat het stelsel niet goed werkt omdat politici slappe knieën hebben en vaak bezwijken voor de roep van de industrie en klanten om het aantal rechten te verhogen, een groot deel van de rechten gratis weg te geven, of bepaalde sectoren vrij te stellen is een andere zaak. Dit is het echte probleem van het stelsel, en dat was ook het probleem een aantal jaren geleden met het stelsel voor de energiesector. Een groot deel van de rechten was gratis weggeven. Het is nu van tweeën een: of we gaan het aantal rechten drastisch beperken en we accepteren dat dat leidt tot prijsverhogingen van vervuilende activiteiten of we schaffen, als we dat niet willen of kunnen opbrengen, het stelsel maar in het geheel af.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn