IF: Warmte uit oppervlakte-water wordt steeds populairder

25 januari 2012 - Warmte uit oppervlakte-water (WOW) wordt steeds populairder. Dat zegt Barry Scholten van IF tegen Energieenwater.net. Het bedrijf heeft nu zo'n dertig projecten lopen; enkele zijn er gerealiseerd. De techniek maakt het mogelijk om warmte en/of koude te halen uit nabijgelegen sloten, meren en rivieren. Zelfs een slootje van 1 meter breed en een meter diep is al voldoende.

Hinthamerpoort
Een project wat al gerealiseerd is, in 2009, is de Hinthamerpoort in Den Bosch. Ook in het UPC-gebouw in Leeuwarden is de temperatuur aangenaam dankzij een WOW-installatie. Een dergelijk oppervlakte-systeem gaat meestal samen met warmte- koude-opslag (WKO). De warmte uit de sloot wordt dan met name tijdens de lente en herfst gebruikt. In de zomer kan hetzelfde water voor koeling worden gebruikt. De warmte uit de huizen wordt dan langs het relatief koele water van de sloot geleid, alsmede langs het water uit de grond. In de winter wordt de sloot-installatie niet gebruikt. Het water is dan te koud en soms is het bevroren. Dan wordt de warmte gebruikt die in de zomer is opgeslagen in de warmte- koudeopslag.

Mono-bron
Een voordeel van de combinatie van een WKO met warmte uit oppervlaktewater is dat de investeringskosten lager zijn en het rendement zo'n dertig procent hoger dan bij een WKO op zich. Er wordt dan namelijk voor de aanleg van een mono-bron gekozen, dat wil zeggen dat de koudebron boven de warmtebron ligt. Hierdoor is maar één boring nodig en is het aantal benodigde meters pijpleiding een stuk minder. Normaal bestaat zo'n WKO-installatie uit een doublet van pijpen die onder de grond uit elkaar gaan lopen.

Tapwater
De warmte uit het oppervlaktewater kan ook gebruikt worden om de warme bron weer te laden, zodat die niet teveel afkoelt, zo zegt Scholten. In Nederland is over het algemeen meer warmte nodig (in de winter) dan koude, in de zomer, waardoor de warmtebron dus steeds kouder zou worden. Ook is de temperatuur van de warmtebron (18 tot 20 graden) met WOW hoger dan van een bron zonder WOW (15/16 graden), zodat de productie van heet tapwater efficiënter is.

Kwaliteit water
Een WOW-installatie kan ook een positieve invloed hebben op de kwaliteit van het oppervlakte water, zo claimt IF. Als de installatie namelijk slim wordt aangelegd ontstaat er stroming en ook daalt de temperatuur. Hierdoor wordt het ontstaan van blauwalg en boutlisme tegen gegaan. Het zuurstofgehalte gaat omhoog als de uitlaat de vorm krijgt van een soort watervalletje of cascade.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn