Koornstra inspireert Bio-energie-ondernemers, 'je moet weten hoe de hazen lopen'

15 februari 2012 - "Nog dit jaar zal saldering vóór de meter toegestaan worden." Dat zei ondernemer Ruud Koornstra dinsdag tijdens een 'huiskamerbijeenkomst' in Lelystad. Zo'n 15 ondernemers lieten zich door Koornstra inspireren om vooral door te gaan op het duurzame ondernemerspad, ondanks crisis en andere ellende. Koornstra zelf gaat samen met anderen een nieuwe energiecoöperatie oprichten, die mensen in staat zal stellen om zonder gedoe zonnepanelen op hun dak te laten leggen. Het bedrijf komt voort uit het bedrijf Qurrent van Igor Kluin. De huiskamerbijeenkomst was onderdeel van een interessante en leerzame bio-energie dag die Agentschap NL georganiseerd had.

Onbemand
's Ochtends waren er excursies geweest. Eén van de excursies bracht de deelnemers naar de bio-energie centrale van Nuon, in een open veld net buiten de bebouwde kom van Lelystad. De centrale is alweer een oud besje: (uit 2000). "Bij de bouw is alles verkeerd gegaan wat er verkeerd kon gaan", zo meldde manager Jaap van Keulen. Zo ging onder meer de aannemer failliet. Zijn baas vroeg op een gegeven moment: "Wanneer gaat de centrale nu eindelijk onbemand gaan draaien?" "Nooit", zo zei Van Keulen. Toch is dat nu wel gelukt na jaren van sleutelen. Er zijn twee man in de centrale werkzaam, maar die hoeven er niet permanent te zijn. Een van de problemen die nog steeds voor veel storingen zorgt is het transportmechanisme voor het hout in de centrale. Ook het schoonmaken van de ketel en de pijpen vergen veel tijd en energie.

Goeroe
's Middags was er een conferentie in het Agora-theater in de stad. Ruud Koornstra hield eerst een lezing tijdens het plenaire gedeelte. Hij is tegenwoordig een duurzaamheidsgoeroe, die zijn verhaal doorspekt met anekdotes en die met de leiders van deze aarde om tafel zit, althans als we die anekdotes mogen geloven. Mensen in het westen zijn somber over de toekomst, zo zei Koornstra; ze denken dat hun kinderen het minder goed zullen krijgen dan zijzelf. Met vingeropsteken bevestigde de zaal deze stelling. In Azië is dat tegenovergesteld. "Iedereen weet hier echter dat het anders moet. We hebben de neiging om af te remmen nu we uit koers raken, maar we moeten het roer radicaal omgooien en doorgaan", zo zei hij. We moeten volgens Koornstra anders gaan denken. Er komen nieuwe tussenpersonen en nieuwe communicatie-middelen, die maken dat een bedrijf als Unilever in een "nano-seconde" failliet kan gaan.

Bescheidenheid
Mensen moeten het zelf doen, zo hield Koornstra de mensen in de zaal van het Agora-theater voor. "Ik ben twintig kilo te dik, ben dyslectisch en heb mijn school niet afgemaakt. U bevindt zich dus in sowieso in een betere uitgangspositie dan ik." "Het gaat niet om mij, het gaat om jullie", zo zei hij later. Koornstra heeft zichzelf blijkbaar aangeleerd om op gezette tijden bescheidenheid ten toon te spreiden, zoals het een echte goeroe betaamt. Hij kon echter maar moeilijk accepteren dat de voorzitter van de dag hem na drie mislukte pogingen zijn voordracht toch echt definitief afbrak. Hij deed me aan Youp van 't Hek denken. Persoonlijk weet ik nog hoe ik zo'n tien jaar geleden tegenover hem zat, toen hij net Energiebedrijf.com had opgericht. Mogelijk was het zijn eerste persconferentie geweest, in hotel The Grand in Amsterdam. Toen was het een gewiekste en ambitieuze ondernemer. Over dat van die duurzaamheid, kan ik me niets herinneren.

Stil zitten
Na het plenaire gedeelte was er een 'huiskamer-bijeenkomst'. Zo'n 15 mensen zaten met Koornstra om tafel om te praten over duurzaamheid. De ondernemers aan tafel wilden weten hoe hij zaken doet en wat de rol van de grote bedrijven. De stelling van Koornstra dat echte innovatie in de schuurtjes plaats vindt is bekend. De elektrische auto is volgens hem ook in een schuurtje geboren, en nog wel in dat van zijn achterbuurman in Lochem. De grote bedrijven moeten nu echter wel mee. Die timing van de de kleine bedrijven is heel belangrijk, zo beaamde Koornsta, na een opmerking van een ondernemer. Je kunt te vroeg zijn. Maar aan de andere kant mag angst hiervoor geen reden zijn om stil te zitten. "Je moet erover praten". Dingen kunnen mislukken, maar door de ervaring die er mee opgedaan wordt zijn te toch weer waardevol."Doe het gewoon, maar zorg dat je partners hebt".Netwerken klinkt een beetje als gezellig netwerken, zo is het niet bedoeld volgens Koornstra. "Schroom niet om je netwerk te gebruiken, het is daarvoor. Ook ik behoor nu tot je netwerk."

Bundeltjes kilometers
"Zorg voor een icoon-project. Zorg dat de koningin je Led-verlichting op hangt", aldus Koornstra. Koornstra zelf was er ooit in geslaagd Led-verlichting in de straat van Ivo Opstelten te plaatsen, in de tijd dat die burgemeester van Rotterdam was. "Zijn vrouw vond het vreselijk". "Je moet weten hoe de hazen lopen. Je moet weten dat het verdienmodel van BMW op de tocht staat als die elektrische auto's moeten gaan maken. Want net als andere autofabrikanten verdient BMW veel geld aan onderhoud en reparatie en een elektrische auto heeft bijna geen onderhoud nodig. Dus wat moeten ze doen? Ze moeten 'bundeltjes kilometers' gaan verkopen, waar je een auto bijkrijgt, net als in de mobiele telefonie. Dan kun je ook voor verschillende gelegenheden een verschillende auto inzetten. "Waarom wil je altijd alles zelf hebben?", zo had zijn zoontje gevraagd.

Swat-teams
Koornstra is vooral een ondernemer, minder een politicus. Hij vertelde hoe hij bijna in de Eerste Kamer terecht was gekomen, nadat er bij de laatste verkiezingen een restzetel beschikbaar zou komen, en partijen als VVD en CDA die liever aan Koornstra toe wilden bedelen dan aan de SGP. Het is er echter niet van gekomen; niet helemaal duidelijk werd waarom niet. In de oprichting van een nieuwe groen-rechtse partij ziet hij ook niet veel niet veel. Volgens hem zijn er 'medestrijders' in alle partijen en ook in organisaties als gemeenten, de ministeries en universiteiten; het gaat er om die te vinden en met elkaar te verbinden. Zelfs bij TNO (Totaal Niet Onafhankelijk) zijn er nu mede-strijders. Voor Koornstra is de strijd voor duurzaamheid letterlijk een strijd, een oorlog. Hij gebruikt de term Swat-teams regelmatig. Die Swat-teams (Special Weapons and tactics) moeten ingezet worden om het doel te bereiken. Volgens Koornstra is de periode van vechten, voor duurzaamheidsstrijders nu tegen zijn einde aan het lopen en breekt een periode van verzoening aan.

Crisis
En toen kwam de crisis. Ondernemers doen er goed aan naar Koornstra te luisteren, en zich door hem te laten inspireren, maar ze moeten ook niet blind zijn voor de signalen in de omgeving. Mensen hebben massaal op de anti-klimaatpartij PVV gestemd, er worden kolencentrales gebouwd bij de vleet, Shell is bezig met een sterke lobby tegen alles wat duurzaam is en misschien schroeven de grote bedrijven hun duurzaamheidsbudgetten ook wel terug als de crisis doorzet. Ook zijn er signalen dat de elektrische auto geen succes zal worden. Koornstra denkt echter, net als veel andere duurzaamheidsgoeroes, dat de crisis de beweging naar duurzaamheid alleen maar in de kaart zal spelen. "De elektrische auto zal een succes worden, simpelweg omdat China de elektrische auto zal voorschrijven voor nieuwe steden die er gebouwd gaan worden. Duurzaamheid gaat de economie aandrijven". "Duurzaamheid is nodig om te overleven", zo zei ook één van de ondernemers.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn