Nudge: de pasta wordt ook gaar als je het vuur uitzet nadat het water gekookt heeft

8 maart 2012 - Hoort u de laatste tijd ook steeds meer over Nudge? Dat is niet gek want bijna 25.000 mensen hebben al een zogenaamde stip op de digitale kaart (op de website) gezet, wat zoveel wil zeggen als dat ze het initiatief ondersteunen. Nudge wil mensen met een duurzaam hart verbinden en stimuleert allerlei praktische duurzame initiatieven. Mensen kunnen ideeën aandragen: 'je pasta wordt ook gaar als je het vuur uitzet nadat het water gekookt heeft en je de pasta erin gedaan hebt.'

Duwtje
Deze ideeën worden nudges genoemd, wat zoiets als zetje (in de goede richting dus) betekent. Er zijn nu zo'n 100 van dergelijke ideeën te vinden op de website. Het laatste idee is bijvoorbeeld een verwijzing naar het Repair café, waar mensen hun oude kapotte spullen kunnen laten repareren indien die kapot zijn, voor zover mogelijk natuurlijk, door mensen met verstand van zaken: "Mensen die deze praktische reparatie-kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant."

Professioneel
Andere tips. 'Zeg uw papieren telefoongids op, als die steeds ongelezen bij het oud papier belandt, gebruik biologisch afbreekbaar toiletpapier en zet een regenton in uw tuin die gebruikt kan worden om de bloemetjes water te geven in tijden van droogte. Er is ook een 'nudge-lab' waar bedrijven zich kunnen presenteren en een 'broedplaats' waar mensen ideeën kunnen geven. Soms zijn de tips erg praktisch, soms zitten er professionele partijen achter die iets opgezet hebben.  Een voorbeeld van dat laatste is 'Zon zoekt dak' van de ASN Bank en Natuur en Milieu, een initiatief vergelijkbaar met 'Wij willen zon' van de stichting Urgenda. Probleem is echter nu dat de panelen zouden worden afgenomen bij, en geplaatst door Solar Total, dat in financiële nood is gekomen.

Omslag
Initiatiefnemer van Nudge is Jan van Betten, die in 2010 gestart is met het initiatief. Hij moet een hele omslag hebben gemaakt want hij was tien jaar manager bij het super-commerciële bedrijf Reed Elsevier. Nudge-medewerker Lisette Heijmeijer bevestigt dat hij 'het licht heeft gezien'. Van Betten gelooft in druppels op de gloeiende plaat, zo stelt hij op de site. "Als het er maar heel veel zijn". Verandering moet van onderaf komen omdat bedrijven te log zijn om snel te veranderen ('mammoettankers'). Hij richt zich echter wel tot die grote bedrijven. Veel andere leden van het 'team' en van het bestuur komen ook uit het harde zakenleven. In de raad van toezicht zitten onder meer oud-Rabobank directeur Herman Wijffels en, sinds eind december, ook Marieke van der Werf, Tweede Kamerlid voor het CDA. Er zijn zo'n vijf betaalde krachten.

Zonnekracht
Opbrengsten komen uit de projecten zelf en uit donaties van partners. Nudge zet dus ook zelf projecten op, die dan vaak wel vanuit de 'Nudge-community' worden aangedragen, zo zegt Heijmeijer. Een van die projecten van vandaag de dag is bijvoorbeeld Zonnekracht; dat zich richt op het bieden van ondersteuning aan mensen die zonnepanelen willen plaatsen. Dat gebeurt door het opzetten van bijeenkomsten in de wijken en buurten van Nederland. Er is inmiddels een heel netwerk van buurtburgemeesters (157 in totaal), die zonneprojecten opzetten in de eigen wijk. Eerder is er gewerkt aan een plan om de grote St Bavo-kerk in Haarlem te verwarmen door plaatsing van een datacentrum in de kelder, waarbij veel warmte vrij komt. "Het doel is niet om die duurzame samenleving te bereiken maar om actief te werken aan een samenleving die zich op een duurzame manier blijft ontwikkelen", aldus Van Betten.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn