Aardwarmte Den Haag: het is moeilijk afscheid nemen van je love-baby

4 november 2013 - Woensdagavond zou er een discussie over de aardwarmte-centrale Den Haag in de gemeenteraad plaatsvinden, deels achter gesloten deuren. Het debat ging echter niet door omdat de SP tijd nodig had om de antwoorden van de wethouder op vragen te checken. Ook wil de SP insprekers uitnodigen. Vreemd is dat een kleine oppositiepartij als de SP zo makkelijk een belangrijk debat over aardwarmte weet te vertragen. Door drukte van de gemeenteraadsleden kwam het verzoek ook voor hen niet ongelegen.

 

Negatieve lading
Vooral in het Westland hebben ze veel behoefte aan duidelijkheid over de toekomst van de centrale. Er zitten een aantal partijen op het vinkentouw om de centrale over te nemen. Daaronder zit in ieder geval het industrie-terrein ABC Westland in Poeldijk. Huizen en kantoren die daar gebouwd worden zouden dan aangesloten kunnen worden op de aardwarmte-centrale. Er is het Wetsland veel aan gelegen dat de centrale in Den Haag snel gaat werken, want ze hebben daar last van de negatieve lading die aardwarmte krijgt door de mislukking in Den Haag. Het ABC-terrein ligt niet zo heel ver van de centrale aan de Leyweg, zo'n 5 kilometer. Vraag is wel of de put niet te beschadigd is en of die nog aan de praat gebracht kan worden.

Vertragingstactiek
Gedacht wordt wel dat wethouder Baldewsingh een beslissing expres aan het vertragen is zodat die pas na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar hoeft te worden genomen. Hij hoeft dan niet nu al toe te geven dat het project is mislukt. Dit is ook wat de PVV suggereerde tijdens de vergadering woensdag, die nu over andere zaken ging. Wethouder Baldewsingh reageerde fel, zoals zo vaak. De man is niet in staat om te gaan met kritiek. Hij vond de opmerking van de PVV een "steek onder water", omdat het de commissie zelf was die om uitstel heeft gevraagd. Daar had hij wel een punt. Maar het kwam hem niet slecht uit waarschijnlijk. En hij had de vragen van de SP ook eerder kunnen beantwoorden, zoals De Winter van de PVV terecht zei.

Wonderlijk
Het blijft verwonderlijk dat een kleine oppositiepartij zo snel een vergadering weet te verzetten. Het waren bovendien antwoorden op vragen over iets dat enigszins los lijkt te staan van de aardwarmte-centrale. Blijkbaar had woningbouwverenigingen Steadion andere warmte-koude projecten, die niet goed functioneren, ondergebracht in dezelfde dochter als waarin het aardwarmte-project zat. Die dochter is failliet, net als de centrale zelf en alle BV's die een belang hadden in de centrale. Bewoners zijn natuurlijk bezorgd over hun warmtevoorziening en boos over de problemen; bij Cabo Verde en Via Salsa in de Transvaal-buurt. Maar deze problemen staan los van de aardwarmte-centrale. Ook gaf B&W nauwelijks antwoord op de vragen; dus waar de SP nu meer tijd voor nodig heeft blijft onduidelijk.

Doorstart
Wethouder Baldewsingh wil anderhalf miljoen om de centrale draaiende te houden. Dat is nu in de begroting voor volgend jaar opgenomen. Er wordt gedacht over een doorstart, zo bleek uit de paar woorden die er woensdag toch nog over het onderwerp vielen. Dat klinkt alsof de gemeente toch nog betrokken blijft bij het project. Dat zou geen goed idee zijn. Beter is het om het project of te verkopen aan tuinders in het Westland, of de mensen van ABC Poeldijk, of om het project maar helemaal stop te zetten. De gemeente Den Haag is nu eenmaal niet in de wieg gelegd om dit soort project succesvol te kunnen exploiteren. Maar het is lastig voor Baldewsingh om afscheid te nemen van zijn love-baby en om toe te geven dat die een doodgeboren kindje is. Helemaal nu hij lijsttrekker is geworden van de PVDA Den Haag.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn