Test Consumentenbond: Ledlampen gaan minder lang mee dan fabrikanten stellen

1 november 2013 - In het novembernummer van de Consumentengids staat een stuk over led-lampen. De conclusie is dat ze vaak minder lang meegaan dan op de verpakking staat. Op die verpakking staat dat ze 10.000, 20.000 of zelfs 35.000 uur meegaan. Maar een groot aantal lampen is bij minder dan 10.000 draai-uren al kapot zo blijkt.

Vooral de lampen van Lemnis lijken niet zo goed te zijn en dat is wel opvallend wat dit bedrijf was één van de pioniers. Er zijn er vijf getest en die waren allemaal binnen de 10.000 draaiuren kapot.  Ze gingen gemiddeld maar 7.500 uur mee, terwijl ze volgens het bedrijf 35.000 uur mee zouden gaan. Het gaat om de Pharox 400. Lampen van Osram, Philips en GP Lighting scoorden beter op dit vlak. Zo brandden alle vijf lampen van GP Lighting na 10.000 uur nog. Dan gaat het om de GP Lighting Classic A60. De test heeft nu zo'n 10.000 uur geduurd, dus de mijlpalen van 20.000 uur en verder zijn nog niet bereikt.

Testresultaten

De bond heeft ook allerlei andere aspecten getest. Er is weer een tabel opgesteld met de testresultaten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen lampen die minder dan 500 lumen aan licht uitstralen en lampen die een hogere lichtopbrengst hebben. Beste uit de test in de laatste categorie is de GP Lighting Classic A60 10 W. In de categorie kleine lampen scoort Panasonic het beste.

Uit de test blijkt echter dat merken niet zoveel meer zeggen. Een GP Lighting lamp staat bovenaan in het rijtje voor felle lampen, maar een andere lamp van dit Chinese bedrijf (met vestigingen in Asten en Deurne) staat ergens onderaan in het rijtje lampen met minder dan 500 lumen lichtopbrengst. Lampen van Philips staan ook her en der verspreid in de tabel. Maar de rapportcijfers zijn wel allemaal goed (boven de 8), dus wellicht heeft de bond alleen de beste lampen in de tabel vermeld. Opvallend is verder dat lampen van Albert Heyn goed scoren. Over lampen van de Kruidvat en Ikea is de bond minder positief.

Prijsdoorbraak is een feit

De Consumentenbond meldt ook dat de prijsdoorbraak van led-lampen nu definitief een feit is. Ze zijn niet meer zo heel duur. Een paar jaar geleden lagen Philipslampen nog in de winkel voor 40 tot 60 euro, maar Philips heeft de prijs van de lampen verlaagd naar zo'n 15 euro per stuk. Albert Heyn en Kruidvat kruipen daar zelfs nog onder. De prijs van de nummer één, de GP Lighting Classic A60, is nog wel aan de hoge kant: 40 euro. Sowieso is de bond een heel stuk positiever over Ledlampen dan een paar jaar geleden, toen de test van de Consumentenbond nog aanleiding was voor Richard de Mos om vragen aan de minister te stellen.

Nieuwe termen

We moeten wel even wennen aan de nieuwe termen. Zo drukten we de sterkte van de lamp altijd uit in watt. Als we naar de winkel gingen wisten we ongeveer welk wattage we wilden hebben: 60 watt of 100 watt als het echt licht moest worden. Nu zie je dat fabrikanten veelal de lichtopbrengst in 'lumen' op de verpakking zetten. Want de nieuwe lampen hebben natuurlijk een veel lager wattage dan de oude gloeilampen, terwijl ze wel net zoveel licht geven. Mensen zouden op het verkeerde been gezet kunnen worden als ze alleen naar het wattage kijken. Er staat meestal een tabelletje op de verpakking, waarin het aantal lumen van de nieuwe lamp wordt vergeleken met het wattage van de oude gloeilamp.

Warmte

Zo zou 80 lumen overeenkomen met 10 watt en 800 lumen met 60 watt. Vraag is in hoeverre de vergelijkingen kloppen. We vervingen thuis twee lampjes van 15 watt en 60 watt voor Ledlampen van respectievelijk 80 lumen en 800 lumen en we hadden de indruk dat beide nieuwe lampen feller waren dan de oude gloeilampen. Mogelijk zijn de fabrikanten, in dit geval dan, conservatief in hun schattingen. Ook de 'kleurtemperatuur' is tegenwoordig trouwens iets om op te letten: dit geeft de warmte van het licht aan. Dat wordt uitgedrukt in Kelvin. Hier geldt hoe lager, hoe warmer. 2700 K is vergelijkbaar met een gloeilamp. Als u warm licht wilt dat moet u een lamp kopen met een waarde van minder dan 2500 K.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn