Stad plus Kas: Met het omhulsel van de kas kun je veel doen

31 oktober 2013 - Een kas produceert in de zomer drie keer zoveel warmte als dat er in de winter nodig is. In de stad een grote behoefte warmte. Wat is er logischer dan stad en kas te verbinden? De stichting Stad plus Kas zet zich daarvoor in.

 

Win-win
De kas kan dus als energiebron dienen voor de stad, en met name voor steden en dorpen die dicht tegen tuindersgebieden liggen biedt dit perspectieven. De warmte wordt dan in de zomer in een opslag zo'n 80 meter onder de grond gestopt, waar het in de winter wordt uitgehaald. Met een warmtepomp wordt het water dan opgewarmd van ongeveer 20 naar 45 graden. Andersom kan de stad ook van nut zijn voor de kas. Zo kunnen de nutriënten uit onze ontlasting gebruikt worden als mest voor de kassen. Mensen hebben echter bezwaar tegen de plaatsing van vacuümtoiletten, die nodig zijn om dit te kunnen doen, zo vertelde Aad Wubben van de stichting tijdens een bezoek aan de demokwekerij in Honselersdijk.

Omhulsel
De stichting is ontstaan nadat de initiatiefnemers een kas in een nieuwe wijk in Den Haag, Erasmusveld, wilde neerzetten. Die kas kwam er niet maar de stichting wel. De gedachte is dat een kas op allerlei gebieden een meerwaarde kan hebben, niet alleen voor de levering van energie. Zo kunnen bewoners hun eigen planten kweken, kunnen mensen er opgeleid worden, vervult de kas een sociale functie en kan die de wijk een zekere dynamiek geven. "Met dat ene omhulsel kun  je veel doen."

Het initiatief wordt gesteund door vijf bedrijven:
- Arend Sosef,
- Nobutec, dat bijvoorbeeld de kaswoningen in Culemborg ontwierp,
- Priva, dat over heel de wereld klimaatbeheersingssoftware en apparatuur levert,
- Kentog, een adviesbureau dat initiatieven bedacht zoals 'Vers van de tuinder' en 'Vers van de visser', waarbij mensen dus direct van de tuinder of de visser (in Scheveningen) koopt. De projecten zijn nu on hold gezet. En:
- WubbenChan architecten, het architectenbureau van Wubben en partner. Dit bureau is onder meer verantwoordelijk voor de upgrade van het Magazijn in Den Haag in 1996. Helaas is dit gebouw nu in handen van een curator.

Geld
Er zijn al veel projectvoorstellen ingediend, onder meer voor de stad Den Haag. Zo waren er plannen voor een kas-achtig iets aan de Binckhorstlaan, bij een school  in de Albardastraat, in de Genemuidenstraat en was er het project Vormidabel, wat aan de Mient zou moeten komen. Tot nog toe is geen enkel project werkelijkheid geworden, zo vertelt Wubben met spijt. Waar het op afketst? "Overal waar we binnenkomen verwachten ze dat we geld meenemen", zo zegt Wubben. Hij heeft het idee dat hij iedere keer weer aan tafel zit bij een andere ambtenaar die er over gaat. 'We hebben voor iemand anders gekozen', laat wethouder Baldewsingh dan weten. "Daar gaat het niet om; het gaat om het idee", zo zegt Wubben.

Happy
De stichting zoekt het nu verder van huis. Zo zijn er projecten voor de A2-corridor in Maastricht, de nieuwe Markthal in Rotterdam, de Happy healthy school (een kas op een schoolgebouw om te zorgen voor schone lucht) en er loopt een project in Amsterdam. Eerst wilde de stichting iets gaan doen op de Overkant, een bedrijventerrein aan de overkant van 't IJ bij het centraal station. Maar woningbouwvereniging Ymere liet weten er toch niets in te zien. Nu wil de stichting aan de slag bij de Zuidas. En ineens belt Ymere weer op om te komen praten, zo zegt Wubben met verwondering.

Traditioneel
"Wat we nodig hebben zijn ambassadeurs", zo zegt Wubben. Iemand vanuit het publiek raadt de stichting aan de Rabobank voor zich te winnen of gebruik te maken van subsidies, zoals die voor duurzame wijkinitiatieven. Ook wordt gezegd dat de architect moet beseffen dat hij zijn tijd ver vooruit is. Het denkpatroon van besturen zoals die van de gemeente Den Haag is nog vrij traditioneel; de voorkeur gaat uit naar grote prestige-projecten, zoal het Spuiforum die, in de ogen van de wethouders althans, zorgen voor uitstraling van de stad naar de rest van de wereld. Er is geen oog voor de kwaliteit van leven van de inwoners; voor datgene wat van toegevoegde waarde is voor het leven in de buurten en wijken, op microniveau.

Vast bedrag
Op het gebied van energielevering van de kas aan woningen komt wel het een en ander tot stand.  Er is een nieuwbouwproject in Naaldwijk (Hoogeland), waarbij de huizen gevoed worden met de warmte van de kas. Zo'n 250 van de geplande 700 woningen zijn inmiddels gebouwd. De opzet van het project is niet optimaal. Zo is opmerkelijk dat bewoners een vast bedrag voor hun warmte betalen. En dat bedrag is niet eens laag. De BV die het warmtenet exploiteert (in handen van Vestia) zoekt de grenzen op van wat het kan vragen, zo zegt Wubben. Op termijn zouden de nieuwe bewoners van de wijk echter goedkoper uit moeten zijn met de aardwarmte. Die stelling is dan gebaseerd op de veronderstelling dat de prijs van fossiele energie gaat stijgen. Of dat gebeurt is echter nog maar de vraag.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn