De opmars van Led-verlichting: even wennen aan de nieuwe termen

20 oktober 2013 - Bij de Gamma zitten de Philips Led-lampen in een anti-diefstal doosje, dat de kassière opent bij het afrekenen. Blijkbaar worden ze veel gestolen en zijn ze dus gewild. Toch is de Ledlampen-industrie nog voor 95% een business-to-business markt. Vraag is wanneer wij als particulieren warm gaan lopen voor Led-verlichting.

Waarom Led?
Dat Led-verlichting in opkomst is kan iedereen om zich heen zien. Gestaag groeit het aantal wegen en fietspaden dat 's avonds met Led-verlichting wordt verlicht. Gemeenten kiezen massaal voor Led-verlichting, zo lijkt het. Waarom? Om drie redenen, zo zegt Rolf Heynen van Good!. Lagere onderhoudskosten, lagere energiekosten en het halen van duurzaamheidsdoelstellingen, die de gemeente zichzelf heeft opgelegd. Good! is bezig met de organisatie van het congres, Led-Expo, dat begin volgend jaar plaats vindt in de Jaarbeurs Utrecht.

Boulevard
In Den Haag is de nieuwe Scheveningse Boulevard een showcase van wat Led-verlichting vermag. Het moet gezegd worden: die is goed verlicht, ook als je met de auto over de nieuwe autoweg rijdt (zie beneden). Gezegd wordt wel dat er veel meer lantaarnpalen neergezet zijn dan nodig was geweest met gewone verlichting, wat de besparingen enigszins of helemaal teniet doet. Opvallend zijn wel weer de lichtvlekken die de lantaarns afgeven op de grond. Het is een soort streepjescode op de grond van donkere en lichte stroken (zie hiernaast). Typisch is ook dat de streep niet overeen lijkt te komen met de stand van de armenturen.

Strooigoed
Een fietspad in Duindorp, langs de duinen, lijkt echter niet goed verlicht te zijn (zie foto). De oude lichten (links) lijken van veraf een stuk feller dan de nieuwe Led-lampen (rechts), die een groenblauw licht verspreiden. Maar vraag is of je bij die Led-lampen ook minder ziet als je over het fietspad langs de duinen fietst.  Voorstanders van led-verlichting zeggen dat dat niet noodzakelijkerwijs zo is. De Led-lampjes geven meer gebundeld licht af, dat zich meer richt op de plaats waar het zicht nodig is, in plaats van dat ze licht in het rond strooien, zoals de gloei- en natriumlampen. Daar moeten we wellicht aan wennen.

Lumen
Waar we ook aan moeten wennen is dat wattage niet zoveel meer zegt over de sterkte van een lamp. Als we vroeger een lamp nodig hadden gingen we naar de winkel met een idee over het benodigde wattage in ons hoofd; 60 watt, of 100 watt als het echt licht moest zijn. De wattages van de Led-verlichting zijn echter veel lager, waardoor mensen wellicht op het verkeerde been komen te staan. Je ziet dan ook dat de fabrikanten een voorkeur lijken te krijgen voor weergave van de lichtsterkte in termen van lumen. Op nieuwe verpakkingen staat prominent het aantal lumen van het lampje. Wel staat ook nog vermeldt met hoeveel watt van een oude gloeilamp dat overeenkomt.

Meer licht
Voorbeeld: Op de verpakking van een 'kaarslampje' dat ik bij de Gamma kocht, staat dat de lichtopbrengst 80 lumen is en dat dat overeenkomt met een gloeilamp van 10 watt. Een Ledlamp van Philip heeft een lichtopbrengst van 802 lumen en dat staat gelijk met 60 watt, zo staat op de verpakking. Maar nadat ik de oude lamp van 60 watt in de keuken voor deze Philips-lamp verving had ik het idee dat het licht feller was. Dezelfde indruk had ik bij het gebruik van het kaarslampje, dat overeen zou komen met een gloeilamp van 10 watt. Ik heb het idee dat die feller is dan het lampje van 15 watt, ernaast.

Wattage
Typisch trouwens dat we de lichtgevendheid van de gloeilampen altijd in wattage hebben uitgedrukt terwijl die eenheid meestal wordt gebruik als maatstaf van het vermogen: ofwel de capaciteit van apparaten om energie te leveren (in plaats van gebruiken), zoals bij het uitdrukken van het vermogen van verwarmingsketels en energie-centrales.

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn