Vier jaar respijt voor Leiden bij zoeken naar alternatief voor Lichtfabriek

9 oktober 2013 - Leiden krijgt vier jaar respijt bij het zoeken naar een alternatief voor de Lichtfabriek. Eon wil de centrale aan de Langegracht sluiten. Er is nu een contract voor vier jaar getekend, zodat die in ieder geval nog tot 2017 warmte blijft leveren.

 

Keteltjes
Probleem is dat de alternatieven in Leiden niet voor het oprapen liggen. Zo is er geen grote industrie die restwarmte over heeft, zoals in Rotterdam. En het schijnt ook lastig te zijn om in Leiden naar aardwarmte te gaan boren. Ten slotte is warmte uit dergelijke duurzame bronnen over het algemeen minder warm, waardoor er ook in de woningen veel aanpassingen zouden moeten plaatsvinden. Het meest voor de hand ligt het dat afnemers van de warmte van de Lichtfabriek ketels moeten gaan plaatsen.

Kantoor
Ook in andere steden gaat Eon centrales sluiten. Zo wil het de WKK-installatie aan de Galileïstraat in Rotterdam dicht doen. Om die reden legt Eneco nu een leiding aan die warmte vanaf de afvalverbranders van AVR naar Rotterdam Noord moet gaan brengen. Op de grens tussen Capelle a/d IJssel en Rotterdam staat nog een centrale, waar ook het Nederlandse kantoor van Eon gevestigd is. Die zou vooralsnog open blijven. De centrale in Den Haag wordt mogelijk ook gesloten. Hier heeft Eon echter nog een contract voor de levering van warmte tot 2023.

Werkgroep
Er is een werkgroep in Leiden actief, die naar een oplossing moet gaan zoeken voor de levering van warmte aan zo'n 6.300 woningen in zo'n drie wijken in Leiden. Die groep "Warmteoverleg Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest" staat onder leiding van Frank Schoof, die verantwoordelijk is voor het mislukte aardwarmte-project in Den Haag. Overigens zijn er mogelijk toch nog manieren om aardwarmte op te boren in Leiden, zo valt te horen. Om dat in vier jaar tijd voor elkaar te boksen is echter zo goed als onmogelijk. En een bijkomende vraag is ook of met aardwarmtecentrales voldoende vermogen aangeboord wordt om alle huizen te kunnen voeden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn