Windcentrale: Winddelen

16 maart 2015 - Hieronder een 'managementsamenvatting' van ons artikel over de winddelen van de Windcentrale.

 

Bedrijf Windcentrale
Eigendom bedrijf Harm Reitsma (1968),  via Tremezzo, Anne Marie Janssens (1980), via Sofy Energy
Product Winddelen
Investeringsbedrag 250-500 euro per winddeel*
Extra kosten 15-30 euro onderhoudskosten per jaar (eigen opgave)
Kenmerken De Windcentrale koopt een windmolen op, richt een coöperatie op en brengt die molen daarin onder. Belegger koopt een 'winddeel' voor een bedrag van 250 tot 500 euro per stuk. Leden van de coöperatie zijn de beleggers.
Belegger krijgt gedurende zo'n 12 jaar een deel van de opbrengst van de molen: zo'n 500 kWh per jaar, zo wordt beloofd. De waarde van de opbrengst (zo'n 8 cent per kWh) wordt jaarlijks in mindering gebracht op de energierekening door energiebedrijf Greenchoice
Verwacht rendement

Negatief
Belegger investeert naar schatting gedurende de looptijd zo'n 600 euro. Hij krijgt daar in totaal zo'n 6000 kWh voor terug, via zijn energierekening. Bij de huidige prijs van 8 cent per kWh is dat zo'n 480 euro.
Of, een andere manier om het te zeggen: Belegger betaalt zo'n 10 cent per kWh. Als hij gewoon stroom afneemt van energiebedrijf is hij op dit moment 8 cent per kWh kwijt.

Nadelen

-Niet duidelijk is in hoeverre de verwachting van 500 kWh per jaar realistisch is.
-Niet duidelijk is wat precieze kosten zullen zijn en wat er gebeurt als molen kapot gaat en wat er gebeurt als coöperatie verliezen leidt
-Niet duidelijk is wat levensduur van de molen (looptijd van de belegging) precies is.
- Belegger moet klant van Greenchoice worden en dit gedurende looptijd blijven. Er is dus sprake van koppelverkoop.**
- Bij dalende energieprijzen loopt het verlies op

Voordelen - Kans dat opbrengst groter is dan 500 kWh per jaar (als het veel waait) en dat looptijd langer is dan 12 jaar. Bij stijgende energieprijzen is er kans op (minimale) winst, als onderhoudskosten niet stijgen.
Historische opbrengst In 2014 schijnt de opbrengst per winddeel 450 kWh geweest te zijn.
Aanbeveling Niet doen

* Bedrag zou duidelijk moeten worden op het moment dat er winddelen voor een nieuwe molen in de markt gezet worden. Ook andere gegevens over de investering zouden dan meer specifiek moeten zijn. Tegen die tijd zal ik opnieuw aandacht aan het product besteden.
** De Windcentrale zegt in gesprek te zijn met andere energiebedrijven. Zelfs als die tot samenwerking leiden is het waarschijnlijk zo dat de belegger gedurende zich verplicht heel de rit bij eenzelfde energiebedrijf te blijven, wat altijd ten sterkste af te raden is.

 

Jurgen Sweegers
Adviesbureau SweegersFinance


Copyright © SweegersFinance

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn