Woensdag opening windmolenpark De Zuidlob

10 september 2013 - Woensdag opent prinses Beatrix windmolenpark De Zuidlob bij Zeewolde. Het park bestaat uit 36 molens van zo'n 3 MW per molen (122 MW) en is daarmee een van de grootste parken op land in Nederland. Het initiatief komt van een aantal boeren, die al in 1998 het plan opvatte om een groot park te bouwen.

Vleugje weemoed
De initiatiefnemers slaagden erin alle 63 boeren in de omgeving te interesseren voor het project. Ze trokken vervolgens Nuon-dochter Weom aan als ontwikkelaar. Nuon zelf zou alle stroom gaan afnemen in de eerste tien jaar. In 2011 heeft Nuon alle aandelen van de boeren in het windmolenproject overgenomen. De financiële risico's voor de boeren werden te groot, waarna ze "met weemoed en gemengde gevoelens" afscheid namen van het park. De boeren krijgen nu naar het schijnt de komende twintig jaar een vergoeding per jaar, in ruil voor het afstaan van het belang.

Subsidie
Nuon/Vattenfall heeft zo'n 150 miljoen euro in het project geïnvesteerd. Het project komt in aanmerking voor  zo'n 229 miljoen euro subsidie, gedurende de looptijd. Voor Vattenfall is het het grootste windmolenpark op land. Overigens zal er binnenkort naast de deur een nieuw groot windmolenpark verrijzen, namelijk windmolenpark Noordoostpolder met een vermogen van meer dan 400 MW.

Productie
De verwachte jaarlijkse productie van De Zuidlob is ongeveer 308.000 MWh. Er wordt dus uitgegaan van zo'n 2500 vollast draaiuren (308.000/122). De molens zijn van de Duitse fabrikant Repower.  De masten zijn zo'n 100 meter en als een wiek omhoog staat wordt een hoogte van 150 meter bereikt. De 36 molens staan netjes in het gelid in drie rijen, volgens de nieuwste mode in de wereld van landschapsinrichting. Bouwer was Ventus Zeewolde, een consortium van Dura Vermeer, Spie en SG. Overigens leveren de eerste molens al vanaf eind 2012 stroom aan het net. De laatste molens werden in maart van dit jaar geplaatst.

Copyright © Energieenwater.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn