Koningin in troonrede: polderen leidt tot krachteloze compromissen zoals energie-akkoord

3 september 2013 - "Ik dacht dat we hard aan de slag zouden gaan met het klimaatprobleem. En dan zadelt u me op met dit energieakkoord! Ik mis een gevoel van urgentie, visie en ambitie. Alle juichverhalen gaan over het bereiken van consensus, niemand juicht over het eindresultaat. 'Iets is beter dan niets', dat soort argumenten. Dit is wat je krijgt zonder leiderschap, visie en ambitie. Volstrekt onvoldoende."

Proces
Dat zei onze koningin van de duurzaamheid, Marjan Minnesma, in haar 'troonrede' op duurzame dinsdag. Eerder was een koffertje vol met ideeën voor duurzame projecten overhandigd aan staatssecretaris Mansveld van Milieu. Minnesma had veel kritiek op het proces rond het energieakkoord, iets waar we ons goed in kunnen vinden. "Telkens wordt door de politiek gevraagd de problemen op te lossen door samen onderling consensus te bereiken. Dat leidt tot een krachteloos compromis, zoals het energieakkoord, waarin consensus belangrijker is dan wat nodig is."

Man op de maan
Minnesma zei dat er binnenkort een rapport zou uitkomen: 100% duurzame energie in 2030. "Het kan als je het wilt", is het motto. Ze vergeleek de opgave met die van J.F Kennedy, die in 1962 stelde dat er binnen tien jaar een man op de maan zou staan. 'De technologie was nog niet uitgevonden, maar die gaan we vinden', zo zei hij erbij. Zeven jaar later zette Neil Armstrong voet op de maan. "Dat kwam door ambitie, lef en leiderschap. Kennedy liet het niet over aan een polderproces waar hij zelf buiten stond", zo zei Minnesma verwijzend naar de manier waarop het energieakkoord tot stand was gekomen.

Wat let ons
Ambitie, lef en leiderschap hebben we nodig om te komen tot 100% duurzame energie in 2030. "Het is een enorme opgave, ónze man op de maan. De techniek en de middelen staan klaar. Vele goede voorbeelden zijn voorhanden. Wat let ons om op te schalen?  Het vergt twee zaken: Overbodig energieverbruik wordt gestopt en de resterende energie gaan we duurzaam opwekken. We moeten investeren in huizen zonder energierekening, auto's zonder benzinetank en in een industrie die geen fossiele brandstoffen nodig heeft. Er zijn 60.000 werkloze bouwvakkers die ingezet kunnen worden voor verduurzaming van huizen", aldus Minnesma dinsdagmiddag, in de zaal waar vroeger de Tweede Kamer zat.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn