'Uitzendkrachten zonder ervaring en beveiliging brachten de pur-isolatie aan'

31 augustus 2013 - "Nuon ging het alleen om geld verdienen. Het bedrijf wist niet wat het deed. Er lagen uitzendkrachten onder de vloer die totaal geen ervaring hadden, zonder dat ze beschermd waren. Als de mengverhouding niet klopte, dan moesten ze die zelf aanpassen." Dat zegt Gabriëlle Bosch van het meldpunt Pur-slachtoffers.

 

Druk
Nuon is op een gegeven moment enorm gaan adverteren voor het aanbrengen van de isolatie. Uitvoerders waren Grozema en Rouwenhorst uit Apeldoorn. De bedrijven kregen het heel druk waarna ze uitzendkrachten gingen inhuren. Het aantal huizen dat op een dag gedaan werd ging van 4 naar 7. Het is toen geweest dat Bosch zelf inging op zo'n aanbod. Nu is ze een van de slachtoffers.

Huis en haard
Bosch heeft in augustus 2012 haar huis verlaten, nadat in februari door Nuon Pur-isolatie was aangebracht. "Ik moest mijn gezin oppakken en alles achterlaten." Ze heeft dus de gehele inboedel nieuw moeten kopen en ze heeft nu nog dubbele lasten. Nuon betaalt de huur van het nieuwe huurhuis. Ze denkt dat ze haar huis niet meer kan verkopen. Bosch wil dat Nuon hun huis en inboedel opkoopt en ze wil een smartenvergoeding. Bosch zelf, en haar familie en zelfs huisdieren kregen last van symptomen als jeuk, tranende ogen, pijnlijke slijmvliezen.

Giftig goedje
Het pur zelf wordt gevormd bij het aanbrengen ervan, door twee stoffen die eerder buiten in een vrachtwagen zijn gemengd te spuiten op een oppervlak, waarna zich een chemische reactie voordoet. Daarbij ontsnapt dan MDI (Methyleendifenyldiisocyanaat). Het gaat niet altijd fout. Bosch denkt dat het vooral fout gaat als de gassen ontsnappen en in het huis terecht komen. Vraag is dan of dat niet altijd het geval is. De opening naar de kruipruimte zal immers waarschijnlijk open staan bij het aanbrengen van de pur.

Aandoeningen
Bosch spreekt steeds over pur-sensibiliteit, als zijnde de aandoening waar ze aan lijdt. Mensen krijgen er last van als ze aan het spul worden blootgesteld. Ze zouden dan sensibiliteit ontwikkelen voor het goedje, waarna ze ook ziek worden als er hele kleine hoeveelheden in de ruimte. Mensen die professioneel  met het spul werken hebben ook ziekteaandoeningen gekregen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die met purlijm in een boekbinderij hebben gewerkt of zijn die in purplaten boren. In dat laatste geval is het pur dus al hard geworden. Het is dan ook een erkende beroepsziekte. Daar waar pur professioneel wordt gebruikt, zoals bij het maken van schoenen of matrassen, gebeurt dat op zwaar beveiligde locaties, zegt Bosch.

Meldpunt
Sinds dat ze het meldpunt heeft opgestart hebben zich al 185 mensen gemeld, zo zegt Bosch. Daaronder bevinden zich ook huurders van woningen van woningbouwcorporaties. De slachtoffers wachtten op de uitkomsten van een TNO-onderzoek, dat vrijdag geopenbaard is. De GGD is ooit gaan meten bij huurders van een woningbouwvereniging, maar stelde vast dat er niets aan de hand was. De GGD ging nota bene de hoeveelheid CO2 meten. "Dat er zo met ons wordt omgegaan is een aanfluiting."

 Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn