Honderden gezinnen die klachten hebben na isolatie met pur door Nuon en Essent wachten al tijden op TNO-rapport

20 augustus 2013 - De zaak rond de gezondheidsklachten als gevolg van het gebruik van pur-schuim sleept zich voort. Al maanden wachten mensen die last hebben van klachten op de uitkomsten van een rapport van TNO. Telkens wordt publicatie uitgesteld, zo zegt advocate Lydia Charlier van Beer advocaten dinsdag tegen Energieenwater.net.

Rotspul
De zaak kwam aan het licht in mei vorig jaar. Een echtpaar uit Egmond-Binnen kreeg ernstige gezondheidsklachten en durfde al maanden niet meer zijn huis in nadat Nuon isolatie had aangebracht, zo berichtte Nieuwsuur. Het weet dit aan het materiaal dat bij de isolatie is gebruikt. Dat is polyurethaanspray, ofwel pur of purschuim. Het spul wordt gevormd als twee stoffen een chemische reactie met elkaar aangaan (diisocyanaat en een polyol), bij het spuiten van deze stoffen op de te isoleren plek in huis. De claims van het echtpaar werden bevestigd door een deskundige van Ecemed, Atie Verschoor. Nuon wees elke aansprakelijkheid van de hand.

Meldpunt
Nuon loog in die uitzending over het aantal mensen dat er last van had. Het zou maar één gezin zijn, zo zei woordvoerder Ton Boon, maar het waren er meer. De NOS besteedde later aandacht aan de klachten van een ander echtpaar, die al bekend waren bij Nuon op het moment van de eerste uitzending. Ook probeerde Nuon klagers een contract te laten tekenen waarmee deze mensen zich verplichten om niets te zeggen over de zaak. Inmiddels hebben zich zo'n 200 mensen gemeld bij het meldpunt pur-slachtoffers dat is ingesteld. Het grootste deel heeft het huis laten isoleren door Nuon of door het bedrijf Pluimers, van Essent. Een klein aantal heeft het puls laten inspuiten door andere bedrijven. Een veelzeggende uitspraak van het echtpaar bij het zien van een Nuon-reclame over isolatie was wel: "Ze weten niet waarover ze het hebben."

Rechtszaak
Het is niet bewezen is dat de klachten van al die mensen die bij het meldpunt aankloppen daadwerkelijk veroorzaakt zijn door de pur, zo zegt Charlier. De advocate vertegenwoordigt nu zeven gezinnen die zeggen last te hebben van het goedje. Ze moet regelmatig mensen teleurstellen. Er moet enige zekerheid zijn dat een eventuele rechtszaak tot succes leidt; dus er moet door een arts zijn vastgesteld dat de kans dat de klachten door de pur zijn veroorzaakt aanzienlijk zijn. Ook moeten de mensen wel kunnen betalen, natuurlijk. Of een rechtszaak wordt aangespannen zal in overleg met de cliënten worden bepaald als het TNO-rapport er is, zo zegt Charlier. Nuon en de andere bedrijven ontkennen nog steeds elke aansprakelijkheid.

Naam
Het wachten is dus op de uitkomsten van het TNO-rapport. Deel 1 is nu verschenen, maar deel 2, waarin "een aantal antwoorden" zouden moeten staan, laat op zich wachten. De oorspronkelijke opdrachtgevers zijn Nuon en de pur-industrie; dus het laat zich raden naar welke kant de conclusies op zullen gaan. TNO heeft inmiddels een naam opgebouwd de industrie naar de mond te praten, ook omdat TNO-onderzoek gedaan wordt door beta's die veelal geen oog hebben voor de risico's van techniek. Is het mogelijk dat de publicatie van het rapport telkens wordt uitgesteld omdat de industrie probeert invloed uit te oefenen op de uitkomsten van het rapport?, zo vragen we Charlier. "Jij zegt het", zo zegt de advocate veelbetekenend.

Rep en roer
Iedereen is er nu mee bezig, zegt Charlier. Er zijn vragen over gesteld aan de minister van volksgezondheid. Met name PVDA en SP trekken zich het lot van de mensen die getroffen zijn aan. Verder houden TNO en Nuon er zich dus mee bezig, alsmede de branche-vereniging voor isolatiebedrijven NVPU en een Europese branche-vereniging voor de chemische industrie Isopa. Ook de GGD wil ondertussen wel eens weten hoe het zit. De basisvraag is: kan pur inderdaad leiden tot de klachten waaronder de mensen zeggen te leiden? Vragen zijn ook of gezondheidsklachten alleen ontstaan als er iets mis gaat bij het aanbrengen van de pur, of altijd als het spul wordt aangebracht en of iedereen er last van krijgen of alleen mensen met bepaalde allergieën. "Nederland is in rep en roer", zo zegt Charlier.

Salomonsoordeel
We wachten af; totdat voor de zoveelste keer TNO komt met een salomonsoordeel inzake de schadelijkheid van het gebruik van een technische methode die door mensen niet gewild is en door de industrie wel.

Nuon wil geen commentaar geven over dit onderwerp. Woordvoerder Ton Boon wil zelf niet zeggen of Nuon wel of niet aansprakelijkheid aanvaardt. "We willen niet vooruitlopen op de berichtgeving."  Volgens hem is de oprichting van een nieuw bedrijf, United Energy Works, ook niet gelinkt aan pogingen om van de oude namen Nuon isolatie en Nuon Isolatienet af te komen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn