Plafond op subsidie voor aardwarmte om geld voor windenergie over te houden

12 juli 2013 - Het plafond op de subsidie voor aardwarmte is er vooral gekomen om het budget voor wind op zee niet teveel uit te hollen. Dat zeiden onderzoekers van ECN en anderen tijdens de recente hoorzitting over aardwarmte in de Tweede Kamer. De conclusie wordt gedeeld door Jos Scheffers van Green Well Westland en Léon Lankester van Agra Adviesburo, dat verschillende aardwarmte-projecten in het land begeleid, zo bleek bij een bezoek aan de centrale donderdag.

Plafond
Initiatiefnemers van aardwarmte-projecten kunnen nog maar subsidie krijgen voor een bepaalde hoeveelheid warmte die ze produceren. Hierdoor wordt het vermogen van de projecten begrensd. Voor bronnen tot 2,7 kilometer diepte is het vermogen door de aftopping begrensd op 12 MW. Daaronder op 18 MW. Het plafond nekt initiatiefnemers van projecten die diep naar aardwarmte hadden willen boren, zoals dat van Flora Holland en partners. Zij krijgen hun business-case niet meer rond en hebben inmiddels hun project geschrapt. En dat was precies de bedoeling, zo zeggen kenners cynisch.

Lobby
Het was een trucje om het budget voor wind op zee in stand te kunnen houden. Dat stelden deskundigen van het ECN tijdens de recente hoorzitting in de Kamer, volgens het vakblad voor de bloemisterij. De uitspraken zijn opvallend omdat Kamp altijd heeft volgehouden dat hij zich bij het instellen van dat plafond juist op het ECN baseerde. De stelling van de tuinders komt geloofwaardig over, want de lobby voor wind op zee is krachtig. Dat bleek ook weer vrijdag bij de presentatie van de hoofdlijnen van het SER-akkoord. De lobby heeft het voor elkaar weten te boksen dat 4.500 MW aan vermogen op zee wordt gebouwd.

Haat en nijd
Dit geld zal allemaal uit de SDE-pot moeten komen. Het budget daarvoor is ook gemaximeerd, op zo'n 3 miljard euro per jaar. Dus wat er naar de ene vorm van duurzame energie gaat, gaat niet naar de andere vorm. Greenpeace-woordvoerder Joris Wijnhoven zei vrijdag tegen Energieenwater.net dat er nog genoeg geld overblijft voor geothermie. Toch is het wel een relevante vraag of de SDE+ volstaat om al die projecten van de grond te tillen. In ieder geval diepe aardwarmte-projecten zijn de klos, zo is gebleken. Het gevolg is dat er veel haat en nijd in de duurzame energie-wereld is. Men maakt elkaar af.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn