Frisse wind bij De Windvogel: Siward Zomer volgt Dick van Elk op

2 juli 2013 - Dick van Elk heeft zaterdag afscheid genomen als voorzitter van de Windvogel. Hij is drieëntwintig jaar onbezoldigd voorzitter geweest van deze club. Kom daar maar eens om in deze tijd van graaiers in de semi-publieke sector en het bedrijfsleven.

Opvolger is de nog jonge Siward Zomer.

Stoffig
De bestuurswisseling vond plaats tijdens de jaarvergadering, afgelopen zaterdag. Die was 'stoffig', zo omschreef een deelnemer het. Veel leden zijn al jaren, zo niet decennia, lid. Wellicht dat de nieuwe voorzitter daar verandering in kan brengen. Er lijkt wel de wil om te gaan investeren in nieuwe molens. Er waren plannen voor drie nieuwe molens in Noord-Holland maar die staan in de ijskast door de onwil van de provincie Noord-Holland om de bouw van nieuwe turbines toe te laten.

Geld
Er is in ieder geval geld zat. De organisaties beschikt over meer dan een miljoen euro. Dat staat gestald bij de ASN en de organisatie zat het daarom nog even te knijpen toen het slechter en slechter ging met SNS, de moeder van de ASN. Veel kleine partijen die waar dan ook een duurzame energie-installatie willen realiseren kloppen dan ook aan bij De Windvogel voor steun, zoals Adem Water en 070Frisse wind. Er is een bedrag van 400.000 afgeboekt, wat nog niet definitief verloren schijnt te zijn.

Dé rechtszaak
En ook is er nog de rechtszaak van de belastinginspecteur, die vindt dat leden van de Windvogel belasting moeten afdragen. De Windvogel stelt zich op het standpunt dat de energie die door de molens wordt opgewekt van de leden zelf is en dat ze dit derhalve mogen salderen met het eigen verbruik, en ze er dus geen belasting over hoeven te betalen. De rechter heeft opvallend genoeg bepaalt dat de Windvogel geen partij is in deze zaak. Die heeft gezegd dat het een zaak is tussen Anode, als energie-afnemer van de Windvogel, en de fiscus. Dit maakt het zo goed als onmogelijk om eventueel in beroep te gaan tegen een uitspraak, die binnenkort verwacht wordt. Anode zal daar geen zin in hebben.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn