Zuid-Holland wil dat de halve provincie 'aan de pijp' gaat

28 juni 2013 - In Nederland denkt iedere bestuurslaag dat die met eigen plannen voor de verduurzaming van het eigen gebied moet komen, zonder dat die hoeven worden afgestemd met de andere bestuurslagen. Zo heeft de provincie Zuid-Holland blijkbaar een plan om de halve provincie met warmtenetten vol te leggen, waarbij grote steden als Rotterdam, Delft en Den Haag met elkaar verbonden worden.

 

Er zijn kaartjes waarbij zo'n warmtenet als een raster op de provincie liggen. Onderstaand kaartje is een meer realistische voorstelling van hoe zo'n net eruit zou kunnen zien. De warmte zou voor een groot deel (70%) geleverd moeten worden door geothermie en voor een deel door industrieën en centrales die restwarmte produceren.

Het is een volstrekt kansloos plan vanwege de hoge kosten. Zo ziet de gemeente Den Haag niet veel in het miljarden-kostende project. De gemeente keurde eerder een plan af waarbij er een leiding vanaf de Maasvlakte via het Westland naar Den Haag zou worden getrokken af. Alleen het trekken pijp onder de Nieuwe Waterweg zou al enorm veel geld hebben gekost. De leiding zou nu meer naar het oosten onder de Maas door moeten komen, vanaf de afvalcentrale van AVR in Rozenburg. Nu wordt daar hard gewerkt aan de aanleg van een pijp in oostelijke richting, die op de zuid-oever blijft.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn