Grunneger Power wil obligatielening onder leden gaan uitzetten

22 juni 2013 - Grunneger Power is van plan een obligatielening uit te zetten onder "de leden van de leden van de leden" van de nieuw op te richten NLD, zo zegt directeur Jos Bijkersma tegen Energieenwater.net. Op die manier wil de coöperatie minder afhankelijk zijn van de provincies, die vooralsnog niet met geld over de brug komen. De provincies Groningen, Drenthe en Friesland zouden ieder 150.000 euro in het project moeten stoppen. Ze doen dat allemaal of geen van allen, zo is afgesproken.

 

Onzeker
De beslissing van de drie Noordelijke provincies is tot over het zomerreces heen getild, zo zegt Bijkersma. Dat maakt de oprichting van de NLD wel onzeker. Een vrij negatief rapport van PWC heeft de zaak niet echt goed gedaan. Omdat de ACM (NMA) ondertussen white labels heeft verboden moest Grunneger Power er afgelopen week voor kiezen om officieel wederverkoper te worden. Dit is gemeld aan klanten en leden: Grunneger Power is wederverkoper van Sepa. De facto verandert er echter niet zoveel, zo zegt Bijkersma.

Beperkte groep
Onder de NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam) komen straks drie provinciale koepels te hangen. Dit wordt gedaan om zo te voorkomen dat NLD met tientallen lokale coöperaties in gesprek moet. Ook kunnen op die manier de provincies geld in hun 'eigen' provinciale organisatie steken. Onder die leden van de NLD hangen dan de individuele coöperaties en die hebben ook weer leden. Onder die groep zal de obligatielening uitgezet worden. Omdat het een relatief beperkte groep is zal toezichthouder voor de financiële sector AFM daar niet zo moeilijk over doen, zo is de verwachting.

Kraamkamer
Het schip gaat langzaam voorwaarts, zo zegt Bijkersma. Hij denkt niet dat de beweging naar energieleverende coöperaties helemaal stopt, zoals we donderdag schreven. Maar dat de energiemarkt complex is en dat het lastig is voor organisaties om toe te treden tot de markt beaamt hij. "Men realiseerde zich niet dat het niet zo heel makkelijk is. Dan blijkt het gemis van een organisatie als Trianel. Die deed het misschien niet altijd even netjes, maar het was wel een kraamkamer". Bestaande energiebedrijven als Greenchoice bieden alleen maar vrij rigide wederverkopersconstructies.

Geploeter
De wederverkokpers verdienen met al hun geploeter in de regio zo'n 50 euro per jaar, net zoveel als de Consumentenbond en de VEH met hun eenmalige inkoopacties. "Daar kun je geen nieuw energiebedrijf mee opzetten", zo zegt Bijkersma. "De toetreding tot de energiemarkt is ingewikkeld. Het is van belang schaalgrootte te krijgen." Bijkersma hoopt dat het model van NLD een succes wordt en dat het navolging verdient. Het kan gratis en voor niets gekopieerd kunnen worden door andere 'centrales', zo zegt Bijkersma. Grunneger Power heeft nu een backoffice die de administratie van 20.000 klanten aankan.

Twijfel
Het gevaar is dan dat de lokale geworteldheid verloren gaat. Daarom zal NLD alleen een organisatie op de achtergrond blijven. "Het is een aardappelschilmesje om schaalvoordeel te krijgen. Een slaafse uitvoeringsorganisatie". Daarbij wil Bijkersma zo transparant mogelijk zijn. "Wat kost het en wat komt er terug? De coöperatie moet zorgen dat het coöperatie-idee overeind blijft. Het moet geen sausje zijn om geld te kunnen verdienen." Bijkersma heeft grote bedenkingen bij coöperaties waarbij winst wordt uitgekeerd aan certificaathouders.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn