Binnen enkele weken winningsvergunning voor aardwarmte-centrale Honselersdijk

19 juni 2013 - In Honselersdijk, vlakbij de grens met Den Haag, staat een geotermie-centrale. In tegenstelling tot die in Den Haag werkt deze als een zonnetje. Vijf tuinders zijn er op aangesloten en er zijn gesprekken met drie/vier tuinders over aantakking. Er is ruim twee kilometer aan leidingen gelegd. Dit gaat in het Westland nog net wat makkelijker dan in Den Haag. De centrale opereert onder de naam Greenwell Westland.

 

Tegenwerking
Wat niet betekent dat de tuinders in het Westland geen tegenwerking hebben en hebben gehad. De wethouder van de gemeente Westland, waar Honselersdijk onder valt, was weerbarstig. Hij wilde geen aardwarmte, zo vertelde Scheffers van tuinder Treurniet, op wiens grondgebied de centrale staat. De wethouder moest er bijna om aftreden. "En moet je hem nu eens horen". Verder is er ruzie met netbeheerder Westland Infra. De tuinders willen een lager tarief voor de gas-aansluiting, omdat ze nauwelijks nog gas gebruiken, maar Westland Infra wil hen die niet geven.

Wieringermeer
Ze dreigen zelf een aardgasnet aan te gaan leggen als Westland niet meewerkt. Vraag is waarom ze geen kleinere aansluiting nemen. Dat is te risicovol. Stel dat de centrale in de winter uitvalt. "Als je dan geen backup hebt ben je failliet." Overigens is interessant dat Westland Infra meewerkt aan een project in de Wieringermeer in de kop van Noord-Holland, waar de tuinders wel een eigen net hebben aangelegd. Binnenkort gaat daar de boor de grond in.

Doorspoelen
De Westlandse tuinders zijn later begonnen dan Den Haag, maar zij hebben nu een werkende centrale en Den Haag niet. Scheffer is heel wat keren op bezoek geweest in Den Haag. Hij leerde onder meer dat het goed is om de injectieput eerst heel lang uit te spoelen voordat die in bedrijf wordt genomen. Er is heel wat water uit gekomen, wat daarna naar zee is gebracht, via de Nieuwe Waterweg. Daar was toestemming voor van Rijkswaterstaat. Vervolgens is als proef het water uit de injectiepomp weer terug gepompt, en pas daarna het water uit de winningsput.

Vervuiling
In Den Haag heeft men de centrale te snel willen aansluiten. Er is gespoeld met zoet water, wat blijkbaar problemen veroorzaakt heeft; het water onder de grond in Den Haag en Honselersdijk is zout. Daarna zijn de tuinders nog bijgesprongen door met vrachtwagens zout water uit hun eigen installatie aan de centrale in Den Haag te leveren. Maar het was blijkbaar te laat. Er is vervuiling opgetreden. Vier van de zes putten in Nederland hebben last van beschadigingen bij de putten, zo blijkt uit een openbaar TNO-rapport. Er is sprake van schmoo, zo blijkt uit dit rapport, wat een soort mengsel van olie en andere substanties lijkt te zijn. Die maakt dat het lastig is om het water terug te pompen.

Problemen
In Den Haag is echt alles misgegaan wat er maar mis kan gaan. Het boorbedrijf is inmiddels failliet. Het Schiedamse bedrijf dat de boorinstallatie had verhuurd heeft die als de wiedeweerga terug gehaald. De voorspelde woningen kwamen er niet; drie van de zes vennoten (De woningbouwcoöperaties) wilden uittreden uit de vennootschap Aardwarmte Den Haag; de vennoten krijgen ruzie; Eneco stapte naar de rechter, er kwam gas mee omhoog en het water is met geen mogelijkheid meer de grond in te krijgen. Inmiddels is directeur Frank Schoof weg. Er schijnt ook informatie achtergehouden te zijn, zodat de gemeente op het verkeerde been is gebracht.

Subsidie
Er moet nu geïnvesteerd worden in de aanleg van een pomp, van zo'n miljoen euro, maar het college van B&W en de gemeenteraad twijfelen of ze nog zullen investeren in het project. Scheffer adviseert om het toch maar te doen. Hij zou het ding wel aan de praat krijgen, zo zegt hij. Probleem is echter nog steeds de afzet van de warmte. De huizen komen er niet. Er wordt over gedacht om pijpen te leggen naar bedrijventerrein Zichtenburg/Kerketuinen. En ook in het Westland is er rond gesnuffeld, op zoek naar afzet. Probleem is dat er subsidie is verkregen specifiek voor de aansluiting van huizen. Die subsidie moet dan mogelijk worden terugbetaald. Overigens moet die subsidie mogelijk ook worden terugbetaald als het project niet van de grond komt.

Interesse
De warmte kan ook gebruikt worden voor het bestaande stadverwarmingsnet van Den Haag. Dat sluit aan op de aardwarmte-centrale en dient nu als een soort backup voor als de aardwarmte-centrale uitvalt. Probleem is dat het water van de stadswarmte met zo'n 90 graden een stuk warmer is dan het water van de centrale (70 graden). Het moet dus opgewarmd worden. Het gas wat mee uit de grond komt kan daarvoor gebruikt worden, zo zegt Scheffer. Mogelijk dat Eon daar bezwaar tegen heeft omdat de centrale van Eon in het centrum van de stad dan minder kan afzetten. Maar aan de andere kant: Eon, één van de zes vennoten van Aardwarmte Den haag, kan zich er juist mee profileren. Er zijn recentelijk vier mensen van Eon langs geweest in Honselersdijk. Dus het lijkt erop dat dit bedrijf inderdaad interesse heeft om het project weer nieuw leven in te blazen.

Hitte
In Honselersdijk kijken ze natuurlijk met enig leedvermaak naar de problemen van de stadsjochies. De centrale draait daar als een tierelier. Hij maakt wel een hoop herrie. De lagers van de injectiepompen moeten vervangen worden; die zijn niet goed. De centrale draaide dinsdag maar op 10% van zijn vermogen, door de hitte van dinsdag. Hij zou uitgezet kunnen worden, maar dat doen de tuinders liever niet.  Per kubieke meter water komt er een kubieke meter gas vrij. In eerste instantie werd dat afgefakkeld, maar nu niet meer. Dat moet een raar gezicht zijn geweest, zo'n vlam midden in het Westland. Het wordt nu afgevangen, waarbij het eerst gekoeld wordt tot 2 graden om het water te kunnen afvangen. Het gas gaat naar een buurman die er CO2 voor zijn kassen van maakt. Het water dat uit de grond komt is wat warmer dan in Den Haag: zo'n 85 graden.

Keurmerk
De centrale krijgt binnen enkele weken een winningsvergunning, zo zegt Scheffers. Hij zegt dat het daarmee de eerste is die zo'n vergunning krijgt maar dat lijkt toch niet helemaal zo te zijn. Op het moment dat ik kwam, dinsdagmiddag, was er bij de overbuurman net een vergadering geweest. Ook Leon Ammerlaan van het aardwarmte-project uit Pijnacker was daarbij. Het ging over een keurmerk. De tuinders willen laten zien dat hun sierplanten en groenten (tomaten, paprika's) duurzaam gekweekt zijn. Daarvoor willen ze een keurmerk in het leven roepen. Overigens adverteren de collega's in de Wieringermeer al dat hun gewassen duurzaam is geteeld, terwijl daar de boor dus nog de grond in moet.

 

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn