Collectieve inkoop big business voor VEH en Consumentenbond, kritiek op energiebedrijven verstomt

18 juni 2013 - De collectieve inkoop van energie is big business. Organisaties als de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis verdienen er miljoenen mee. De organisaties krijgen namelijk zo'n 40 euro voor ieder huishouden dat meedoet. De VEH haalde dit jaar op die manier zo'n 3,3 miljoen euro binnen. De Consumentenbond heeft naar schatting ook al minstens 4 miljoen euro verdiend.

Vetpot
De VEH haalde bij de veiling in mei 83.000 mensen over om over te stappen. Winnaars van de veiling, georganiseerd door Ichoosr, waren Electrabel (3-jarig contract) en de Nederlandse Energiemaatschappij (eenjarig-contract).  De energieleveranciers betalen 70 euro per klant, waarvan 30 euro naar het veilinghuis gaat en 40 euro naar de VEH. Ook voor het veilinghuis is het derhalve flink verdienen, wat te zien is aan het aantal mensen op de loonlijst. Voor de leveranciers daarentegen is het geen vetpot. Ze moeten niet alleen lage tarieven bieden maar ook nog eens 70 euro per klant afdragen.

Sterblokken
De laatste veiling van de Consumentenbond is net afgerond. Zo'n 56.000 mensen lieten weten een offerte te willen ontvangen, hetzij voor een eenjarig contract, hetzij voor een driejarig contract. Budget Energie van Sjef Peerear (voorheen Atoomstroom) kwam als winnaar uit de bus, voor beide contracten. Onduidelijk is nog hoeveel mensen er overstappen. Zeg dat er dat 30.000 zijn. Dan verdient de bond zo'n 1,2 miljoen euro aan de inkoop. Overigens zegt de Consumentenbond zelf dat hij 30 euro per klant krijgt van de leverancier, maar heel open wil woordvoerder Sybren Visser daar niet over zijn.

Misleiding
Het is al de tweede veiling van de Consumentenbond dit jaar. In maart stapte 23.000 mensen over. In totaal is het al de zevende veiling. Dus mogelijk zijn al zo'n ruim 100.000 mensen overgestapt, wat het lieve sommetje van zo'n 4 miljoen op heeft geleverd. Ook de VEH heeft al verschillende collectieve inkoopacties georganiseerd. Vraag is of het de onafhankelijkheid van de organisaties niet in gevaar brengt.

Lees meer over de veilingen van de Consumentenbond en VEH in het artikel:

En dan de prijspakker van de week: stap over via de Consumentenbond en bespaar 400 euro per jaar

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn