Iedereen verlaat het zinkende schip Aardwarmte-centrale Den Haag

23 mei 2013 - Na de woningbouw-coöperaties zijn ook de energiebedrijven Eon en Eneco uit het aardwarmte-project in Den Haag gestapt. Dat meldde wethouder Baldewsingh donderdag aan de gemeenteraad van Den Haag. Het betekent dat Den Haag nog de enig overgebleven vennoot is van de vennootschap onder firma Aardwarmte Den Haag.

 

Substantiële schulden
De gemeente zegt nu ook uit te willen treden, of in meer formele zin: 'geen gebruik te willen maken van het recht om de vennootschap voort te zetten'. De gemeente zegt dit op advies van advocatenkantoor Pels Rijcken. Want omdat de gemeente met dochteronderneming 'Haagse hitte' nu de enige zittende vennoot is zou dit kunnen betekenen dat de gemeente 'geheel aansprakelijk wordt voor de substantiële schulden van Aardwarmte Den Haag'.

Dramatisch
Vraag is of vennoten van een VOF zomaar kunnen uittreden en op die manier de schulden en de verliezen die door de vennootschap inmiddels zijn geleden kunnen afwentelen op de overgebleven vennoten. Waarschijnlijk niet. De woordvoerder van de gemeente heeft hier geen antwoord op. Maar de gemeente Den Haag is er veel aan gelegen het prestige-project voort te zetten. De kans is dan ook groot dat de gemeente het project alleen gaat trekken en alle verliezen op zich gaat nemen. Dit zou dramatisch zijn, want het wordt waarschijnlijk nooit meer wat met het project.

Het college vergadert volgende week dinsdag over de zaak, waarna er een persbericht uitkomt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn