Shell probeert het weer: hoe kunnen we rol spelen in lokale duurzame energievoorziening?

22 mei 2013 - Peter Breithaupt gaat weg als directeur van Grunneger Power. Hij wordt opgevolgd door Jos Bijkersma, die daar al actief was. Breithaupt is naar eigen zeggen niet geschikt voor operationele taken. Hij is een business developer. "Je moet je eigen valkuilen kennen". Hij gaat een duurzaam potje op het vuur zetten bij Shell.

Fouten
Tegelijkertijd is het vertrek van Breithaupt ook een manier om kosten te besparen. "Ik ben niet goedkoop." Grunneger Power heeft net als veel andere lokale bedrijven verliezen geleden door het faillissement van Trianel. "Er zijn grote fouten gemaakt". Mogelijk dat de drie Noordelijke provincies dit nu gaan compenseren; bij de start van NLD, waarin de noordelijke coöperaties uit die provincies zich gaan verenigen. Maar het was wel hoe het was afgesproken. Breithaupt had een tijdelijk contract.

Standplaats
Hij heeft alle vertrouwen in Bijkersma als nieuwe directeur. "Ik was blij dat ik iemand had gevonden die veel ervaring in de handel heeft." Breithaupt gaat terug naar Shell. Hij gaat werken als onderzoeker voor de afdeling Future Energy Technologies. Dat wordt een flink team, dat verschillende standplaatsen heeft. De standplaats doet er niet zoveel meer toe, zo zegt Breithaupt, die eerder voor Shell werkte. "Je logt in op je laptop en je hebt contact met iemand anders in de wereld."

Toekomst
De belangrijkste vraag van het onderzoeksteam van Shell wordt: Hoe ziet de toekomst eruit? Breithaupt heeft uitgesproken ideeën hierover. Zijn voorbeeld is de Verenigde Staten. Daar zijn honderden energie-coöperaties. Die zijn nog opgericht in de tijd van Theodore Roosevelt, begin twintigste eeuw. Die vond elektrificering belangrijk. Hij gaf burgers het recht om netwerken te bouwen en die in coöperaties onder te brengen. Dat is gebeurd. Coöperaties hebben zich verenigd. Zo is Touchstone energie een vereniging van meer dan 700 coöperaties. Dat voorbeeld heeft Breithaupt voor ogen.

Nieuwe partijen
Die coöperaties zullen niet meer ondersteund worden door de traditionele partijen. Breithaupt gelooft dat 'tussenbedrijven' als RWE en Vattenfall straks het onderspit zullen delven. De opwekking wordt langzamerhand duurzaam. De jongens met de grote centrales zullen daar last van krijgen. Die zetten voor miljarden aan installaties neer en ze komen er over tien of twintig jaar achterkomen dat die niets meer waard zijn. "BP zegt niet voor niets: we stoppen in Alaska."

Winterdip
Er komen nieuwe partijen op. Zo zie je dat Google zich in Californië begeeft op het gebied van energielevering. Die nieuwe partijen doen wat Trianel deed. Ze halen de risico's van de winterdip eruit voor de coöperaties. Die laatste organisaties moeten in de winter altijd veel geld vooruitbetalen om brandstof voor de klanten in te kopen, terwijl de inkomsten daar achteraan hobbelen. Het is ook wat andere grote bedrijven in Amerika doen, zoals de overblijfselen van het failliete Enron.

Nest
In Amerika is er een nieuw product op de markt gekomen, een thermostaat de Nest. Binnen no-time had het bedrijf 200.000 klanten. De klanten leveren de data aan een onafhankelijke partij, die de mensen helpt om energie te besparen. Dat is de toekomst. Mensen plaatsen accu's in hun huizen en gaan de stroom die ze opgespaard hebben gebruiken op piekmomenten. De piekprijzen zullen afvlakken. Het wordt een grote demand respons game. Hoe het businessmodel eruit ziet is onduidelijk. Maar dat er zwaar geïnvesteerd moet worden in netten in onzin, op enkele plekken van congestie na, zoals in de as van Duitsland.

Lock-in
Het komt overeen moet ons beeld dat het niet de energieproducenten of bedrijven zullen zijn die kwartierprijzen in de toekomst zullen leveren. Nieuwe partijen zullen zich op de markt begeven, zoals wellicht beurzen of banken, die allerlei nieuwe diensten zullen gaan aanbieden. De Tweede Kamer nam deze week echter een motie aan waarin ze de regering vroeg om met producenten in overleg te treden over de mogelijkheden hiervan. Dit is onrealistisch. Het huidige aanbod aan slimme thermostaten door bedrijven als Eneco als Essent leidt tot een lock-in, zo bevestigt Breithaupt. 'Teken hier maar voor een leveringscontract van 5 jaar.'

Samenwerken
Met wie gaat Nest samenwerken? Niet met de multinationals maar met de lokale partijen. Het is zaak voor de grote bedrijven als Shell om aansluiting te vinden met die lokale partijen. Je bouwt contacten op met de lokale organisaties. Welke rol kan Shell hierin spelen? Hoe ziet de toekomst er uit. Dat is dan ook de onderzoeksvraag van Breithaupt. Hij kijkt naar de energievoorziening, lokaal van de huizen tot aan de stad. Ook bedrijven als Unilever stellen zich de vraag.

Bedreigingen
Shell moet wel iets gaan doen om te overleven. Twee ontwikkelingen bedreigen de toekomst van oliemajors zoals Shell. Dat zijn ten eerste een prijsstijging van olie. Als alle Chinezen gaan autorijden is er dertig procent meer ruwe olie nodig dan er nu wordt opgepompt, zo rekent Breithaupt voor. Dat is onmogelijk. 5% is het hoogst haalbare. Prijzen gaan dus stijgen. Landen zullen geneigd zijn om de oliebedrijven in hun land te nationaliseren. De tweede bedreiging is de verduurzaming van de samenleving. "Die is niet te stoppen".

Potje op het vuur
Als Breithaupt dit tussen de oren van Shell krijgt dan heeft zijn overstap al zin gehad. Maar wij vragen ons af hoe lang dit duurzaam potje op het vuur blijft staan. De vorige baas Jeroen van der Veer zei jarenlang dat hij allerlei duurzame potjes op het vuur had staan, totdat hij ze er een voor een vanaf haalde.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn