Eneco legt warmtenet aan in Den Haag, maar alleen voor zichzelf

21 mei 2013 - Eneco heeft de opdracht gekregen voor het aanleggen van de energievoorziening voor het nieuwe gebouw van het Internationale Strafhof. Het tamelijk afgrijselijke gebouw moet komen in een, nu nog, mooi gebiedje in de duinen, bij een oude legerkazerne. Eneco gaat daarvoor een uitgebreid warmtenet aanleggen, maar opvallend genoeg kunnen daar geen andere gebruikers op aangesloten worden.

Twee doublets
Het nieuwe kantoorgebouw bestaat uit zes torens en gaat volgens Eneco 60.000 vierkante meter tellen. De gemeente Den haag heeft het over 46.000 vierkante meter. Dat zijn nog steeds heel wat vierkante meters voor die paar internationale criminelen die straks deze kant op komen. Het strafhof (ofwel: International Criminal Court, ICC) zal verwarmd worden middels een warmte-koude opslag. Vanwege de grootte gaat Eneco twee doubletten aanleggen (dus vier leidingen), in plaats van twee.

Drinkwater
De centrale wordt ondergebracht bij een dochterbedrijf: Energie Totaal projecten. De warmte wordt van ongeveer 240 meter diepte gehaald. Omdat het duingebied een winningsgebied is voor drinkwaterbedrijf Dunea mogen de pijpen niet in de nabijheid van het nieuwe gebouw de grond in. De pijpen zullen daarom pas op een afstand van ruim een kilometer van het gebouw de diepte in gaan. Ze zullen door straten komen te lopen en langs grote nutsgebouwen. Maar gebouwen en huizen die langs de pijp liggen kunnen daar niet op aantakken.

Geen overdimensionering
Omwonenden dringen aan op het mogelijk maken van extra aansluitingen op het net. Zo zouden een ziekenhuis (Bronovo), de kazerne, een gebouw van TNO en een school aangesloten kunnen worden. Ook huizen in de wijk Benoordenhout zouden van de warmte kunnen gaan putten. De leidingen komen nota bene door de straat te lopen. Mensen daar zijn vrij hard bezig de buurt te verduurzamen. Maar de capaciteit van de centrale die Eneco aanhoudt (180 kubieke meter water per uur) is louter afgestemd op het verbruik van het ICC. De te bouwen installatie wordt niet overgedimensioneerd, zo zegt een woordvoerder.

Geschrapt
Even later zegt deze woordvoerder dat "als partijen zich melden" de mogelijkheden voor een grotere capaciteit worden onderzocht. Het klinkt niet van harte. Het is daarbij onwaarschijnlijk dat de plannen nu nog worden aangepast. "Zowel Eneco als ICC hebben veel energie in de contractering gestoken om tot een zorgvuldige maatwerk overeenkomst te komen." Opvallend is verder dat Eneco in een tussenkopje van het persbericht van enige tijd geleden meldde dat andere partijen kunnen worden aangesloten, maar daar verder in de tekst niet meer op terugkomt. Alsof het er later is uitgehaald.

Ambitie
Niet duidelijk is ook waarom de gemeente Den Haag niet geëist heeft dat het warmtenet voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. De stad heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden. Voor zover bekend is er geen openbare aanbesteding geweest. Niet duidelijk is tevens waarom de gemeente toestemming geeft voor zulke lelijkheid in een mooi duingebied.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn